Odcinek 3


Nie samą pracą żyje człowiek – w tym odcinku przekona się o tym Filip, który czeka na narodziny kolejnego dziecka. Gość wraz z córką i Davidem przygotują pyszne kotleciki schabowe w sosie z zielonego pieprzu, a do tego pieczone ziemniaki. Czy dadzą radę wykonać danie przed narodzinami drugiej pociechy?

Kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem

120 min.
4 porcje


  • 600 g schabu bez kości
  • 1 opakowanie WINIARY POMYSŁ NA… kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 150 ml wody
  • Ziemniaki hasselback:
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku w koszulce
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jogurt grecki
  • 1 cytryna
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • Surówka:
  • 1/2 czerwonej kapusty
  • 1 granat
  • 2-3 marchewki
  • doniczka świeżej kolendry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem

Schab:


Postępuj zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu, ale zamiast 200 ml wody, wlej 150 ml wody i 50 ml białego wytrawnego wina.

Ziemniaki:


Ziemniaki nacinaj co 2 mm głęboko na całej długości uważając, aby nie przekroić ich do końca.

Przełóż ziemniaki do naczynia żaroodpornego, dodaj sól pieprz, liście laurowe i kilka ząbków czosnku w koszulce. Przykryj folią aluminiową i piecz przez ok. 50 min . Po około 25 min. posmaruj ziemniaki oliwą z oliwek. Sprawdź pod koniec pieczenia twardość - patyczkiem lub nożem, który powinien łatwo wejść w miąższ ziemniaka. Wyciągnij z piekarnika.

Jako dressing wymieszaj jogurt z solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.

Surówka:


Kotleciki serwuj na dużym talerzu wraz z ziemniakami podanymi z dressingiem jogurtowym. Surówkę serwuj na wspólnym talerzu lub w osobnej miseczce i udekoruj kolendrą.