
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł


Zupa kalafiorowo-koperkowa z czarnuszką

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Ja i tak zrobiłam swoje. Zupa kalafiorowo-koperkowa, jak miała być, tak była. Zmiksowana na gładki krem, podana z prażoną czarnuszką smakowała wszystkim. Nawet różyczki surowego kalafiora dodane do zupy nikomu nie przeszkadzały, a wręcz przeciwnie, wszyscy chrupali, aż miło. No to o co chodziło z tym kalafiorem? 🙂
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
15 minKrok 3
1 minKrok 4
3 minKrok 5
5 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 6
Ziemniaki, pietruszkę i seler obieram, kroję w kostkę, por w ćwierćtalarki, zalewam ok. 0,7 l wody i zagotowuję.

Krok 2 z 6
W tym czasie kalafiora dzielę na różyczki, dodaję do gotującej się zupy (kilka małych kwiatów kalafiora odkładam do dekoracji i pochrupania w zupie). Dodaję gałązkę świeżego lubczyku, szczyptę soli i kurkumy i gotuję 15 minut.

Krok 3 z 6
Pod koniec gotowania dodaję posiekany koperek (część odkładam do posypania zupy).

Krok 4 z 6
Po zestawieniu zupy z płyty dodaję zahartowaną śmietanę. Miksuję na krem.

Krok 5 z 6
Ziarenka czarnuszki podprażam na suchej patelni. Kiedy nasiona zaczną wydzielać delikatny aromat, wyłączam płytę.

Krok 6 z 6
Zupę podaję z surowymi różyczkami kalafiora, koperkiem i czarnuszką.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0