Porady i inspiracje

David Gaboriaud

David Gaboriaud


Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

sprawdź porady Davida

Porady i inspiracje

Co jeść jesienią? Sezonowe warzywa i owoce, czyli dary jesieni

Porady

Co jeść jesienią? Sezonowe warzywa i owoce, czyli dary jesieni

Każda pora roku ma swoje wyjątkowe kulinarne akcenty. Jesień nie stanowi pod tym względem wyjątku! Jesienne warzywa i owoce dostarczają nam wielu interesujących inspiracji. Dowiedz się, jak …

dowiedz się więcej >
7 inspiracji na rozgrzewającą zupę krem na jesień

Porady

7 inspiracji na rozgrzewającą zupę krem na jesień

Żegnamy lato i witamy jesień, która przyniesie nam chłodniejsze dni, deszczową pogodę i... fantastyczne doznania kulinarne! Jeśli chodzi o te ostatnie, trudno wyobrazić sobie lepszy posiłek …

dowiedz się więcej >
Jak przechowywać imbir? Jego właściwości i zastosowanie w kuchni

Porady

Jak przechowywać imbir? Jego właściwości i zastosowanie w kuchni

Korzeń imbiru ma wszechstronne zastosowanie. Używa się go przede wszystkim jesienią i zimą, czyli w sezonie największej zachorowalności na grypę i przeziębienia. Herbata z imbirem doskonale …

dowiedz się więcej >
Jak usmażyć idealny stek? Sprawdź cenne porady

Porady

Jak usmażyć idealny stek? Sprawdź cenne porady

Mówi się, że przygotowanie idealnego steku to prawdziwa sztuka. Kierując się kilkoma najważniejszymi zasadami, będziemy mogli ją opanować do perfekcji. Sprawdź, jak przygotować stek, który z…

dowiedz się więcej >
Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!

Porady

Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!

W niedzielę rosół, w poniedziałek – pomidorowa! Brzmi znajomo? Czasem warto przełamać ten schemat i stworzyć inne pyszne dania na uniwersalnej bazie. Jarzynowa, ogórkowa, fasolowa czy zupa p…

dowiedz się więcej >
Julienne – czyli wszystko o krojeniu w słupki

Porady

Julienne – czyli wszystko o krojeniu w słupki

Słupki, paski, zapałki – tak możemy opisać technikę krojenia warzyw julienne. Wywodzi się ona z kuchni francuskiej, która miała ogromny wpływ na kształtowanie się zwyczajów kulinarnych w inn…

dowiedz się więcej >
Co to jest kuwertura i jak ją zrobić? Domowy sposób na polewę czekoladową

Porady

Co to jest kuwertura i jak ją zrobić? Domowy sposób na polewę czekoladową

Kuwertura należy do jednego z najbardziej wykwintnych składników w cukiernictwie. Różni się od zwykłej czekolady, ponieważ jest bardziej wymagająca w przygotowywaniu deserów. Czym tak napraw…

dowiedz się więcej >
Jak ugotować ciecierzycę i do jakich dań można ją wykorzystać?

Porady

Jak ugotować ciecierzycę i do jakich dań można ją wykorzystać?

Ciecierzyca ma mnóstwo zastosowań, nie tylko w daniach wegetariańskich i wegańskich, lecz także tych mięsnych. Choć cieciorka, bo bywa też tak nazywana, jest łatwo dostępna w sklepach w wers…

dowiedz się więcej >
Ognisko – jakie dania i potrawy możemy zrobić na ognisku?

Porady

Ognisko – jakie dania i potrawy możemy zrobić na ognisku?

Trudno wyobrazić sobie lepsze pożegnanie lata niż spotkanie przy ognisku. To doskonała recepta na dobrą zabawę w chłodniejsze wieczory! Na prawdziwym ognisku nie może oczywiście zabraknąć py…

dowiedz się więcej >
Kiszenie kapusty w beczkach i słoikach. Jak ukisić kapustę na zimę?

Porady

Kiszenie kapusty w beczkach i słoikach. Jak ukisić kapustę na zimę?

Kapusta kiszona jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych produktów kuchni polskiej. Bigos i surówka z kiszonej kapusty od wieków królują na naszych stołach, ale ten składnik ma znacznie wię…

dowiedz się więcej >
Jakich błędów nie popełniać podczas kiszenia ogórków?

Porady

Jakich błędów nie popełniać podczas kiszenia ogórków?

Ogórki kiszone stanowią ważny element naszego jadłospisu. Chętnie sporządzamy zapasy na zimę. Jak zrobić ogórki kiszone, by cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem przez kilka miesięcy? Jaki…

dowiedz się więcej >
Zakiś to! Co i jak kisić na zimę?

Porady

Zakiś to! Co i jak kisić na zimę?

W czasach, gdy świeże warzywa występowały w naszym klimacie wyłącznie wiosną, latem i wczesną jesienią, w każdym gospodarstwie domowym robiono zapasy na zimę w postaci kiszonek. Sprawdź, dla…

dowiedz się więcej >
Jak zrobić zakwas buraczany na wigilijny barszcz?

Porady

Jak zrobić zakwas buraczany na wigilijny barszcz?

Wbrew pozorom zakwas z buraków nie jest trudny w wykonaniu. Należy jednak trzymać się określonych zasad, by powstał idealny w smaku. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kilka tygodni przed wi…

dowiedz się więcej >
Jak mrozić grzyby na zimę, żeby nie były gorzkie?

Porady

Jak mrozić grzyby na zimę, żeby nie były gorzkie?

Mrożenie to zdrowy i popularny sposób przechowywania i magazynowania żywności. Gdy chcemy cieszyć się smakiem swoich ulubionych potraw przez cały rok, warto zamrozić sezonowe produkty. Należ…

dowiedz się więcej >
Jak mrozić jedzenie? Sprawdzone zasady mrożenia żywności

Porady

Jak mrozić jedzenie? Sprawdzone zasady mrożenia żywności

Nie ma uniwersalnych zasad mrożenia dobrych dla wszystkich produktów spożywczych. Inaczej przebiega to w przypadku mrożenia mięsa, warzyw, owoców i gotowych dań. Jednak warto kierować się ki…

dowiedz się więcej >
Gotowanie kukurydzy. Jak długo gotować kukurydzę?

Porady

Gotowanie kukurydzy. Jak długo gotować kukurydzę?

Kukurydza to składnik wielu dań mięsnych i wegetariańskich. Sprawdza się zarówno w sałatkach ze świeżych warzyw, jak i na ciepło w gulaszu, zupach, a nawet plackach warzywnych. Jeżeli tylko …

dowiedz się więcej >
Jak czyścić i przechowywać kurki na zimę?

Porady

Jak czyścić i przechowywać kurki na zimę?

Kurki to grzyby o wyjątkowym lekko pieprzowym smaku i aromacie. Można z nich stworzyć wyśmienite sosy do mięs i ryb, farsz do pierogów lub dodać do makaronu czy tarty. Sezon na kurki jest kr…

dowiedz się więcej >
Jak suszyć i przechowywać grzyby na zimę? Suszenie tradycyjne i w piekarniku

Porady

Jak suszyć i przechowywać grzyby na zimę? Suszenie tradycyjne i w piekarniku

Sos grzybowy, bigos, kapusta, farsz na pierogi… Wszystkie łączy jedno – nie mogą powstać bez wykorzystania suszonych grzybów! Nadają one wyjątkowej głębi smaku zwłaszcza zupom i sosom. Dania…

dowiedz się więcej >
Jak marynować grzyby w occie i do czego je wykorzystać?

Porady

Jak marynować grzyby w occie i do czego je wykorzystać?

Lubisz klasyczny smak marynowanych grzybów? A może wolisz ostrą lub słodko-kwaśną wersję? Każdy z nas ma swój ulubiony smak – a ten zależy często od rodzaju grzybów, proporcji marynaty wykor…

dowiedz się więcej >
Czy miód może się zepsuć? Jak rozpuścić miód i rozpoznać, czy jest prawdziwy?

Porady

Czy miód może się zepsuć? Jak rozpuścić miód i rozpoznać, czy jest prawdziwy?

Wielu z nas wprost nie wyobraża sobie niektórych posiłków bez choćby łyżeczki miodu. Jest on popularnym dodatkiem nie tylko do kanapek, lecz także porannej owsianki, wielu ciast, naleśników …

dowiedz się więcej >
Przetwory z winogron na zimę

Porady

Przetwory z winogron na zimę

Winogrona mają w naszym kraju wielu fanów, jednak tak naprawdę możemy się nimi cieszyć tylko przez kilka miesięcy. Co zrobić, by smak tych pysznych owoców towarzyszył nam przez cały rok? Odp…

dowiedz się więcej >
Co zrobić z winogron?

Porady

Co zrobić z winogron?

Lato i wczesna jesień to okres, w którym możemy cieszyć się doskonałym smakiem winogron. Chętnie konsumujemy je solo, ale dostatek świeżych owoców sprawia, że warto wykorzystać je do przygot…

dowiedz się więcej >
Co zrobić z bakłażana?

Porady

Co zrobić z bakłażana?

Pod względem liczby pysznych potraw, jakie możemy przyrządzić z danego warzywa, jedno z czołowych miejsc zajmuje bakłażan. Przepisy z nim w roli głównej pochodzą z różnych krajów i nadają si…

dowiedz się więcej >
Panini – włoska kanapka

Porady

Panini – włoska kanapka

Panini z pewnością zalicza się do najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Ta pyszna kanapka może stanowić szybką przekąskę w drodze do pracy lub pełnowartościowy posiłek, na przykład kolacj…

dowiedz się więcej >
Jak zrobić hamburgera? Idealne domowe burgery!

Porady

Jak zrobić hamburgera? Idealne domowe burgery!

Domowe hamburgery nie są trudne w przygotowaniu, jeżeli trzymamy się pewnych zasad. Własnoręcznie przygotowane nieraz smakują lepiej niż te z restauracji. Sprawdź, jak zrobić domowe hamburge…

dowiedz się więcej >
Owoce kandyzowane – idealny dodatek do ciast

Porady

Owoce kandyzowane – idealny dodatek do ciast

Kandyzowanie to metoda konserwacji, do której nadają się niemal wszystkie owoce miąższowe. Możemy je kandyzować częściowo bądź w całości, wykorzystując do tego procesu także łodygi i kwiaty.…

dowiedz się więcej >
Torty na każdą okazję

Porady

Torty na każdą okazję

Szukasz pomysłów na tort urodzinowy, weselny czy komunijny? Wybór jest ogromny, więc wszystko zależy od naszych upodobań i kreatywności. Każdy tort składa się z nasączonej masy biszkoptowej,…

dowiedz się więcej >
Najpopularniejsze desery i ciasta z wiśniami

Porady

Najpopularniejsze desery i ciasta z wiśniami

Torty, biszkopty, kruche tarty... Większość deserów idealnie komponuje się z wiśniami. Warto wykorzystać sezonowe owoce lub zamrozić je i pozostawić na zimę. Przedstawiamy 5 pomysłów na znak…

dowiedz się więcej >
Przetwory z wiśni na zimę

Porady

Przetwory z wiśni na zimę

Samodzielnie wykonany sok, syrop, konfitura czy dżem z wiśni jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż gotowe przetwory ze sklepu. Wiśnie zamknięte w słoiku można później wykorzystać do przygoto…

dowiedz się więcej >
Jak jeść i obrać mango?

Porady

Jak jeść i obrać mango?

Mango to słodki egzotyczny owoc coraz bardziej popularny w naszym kraju. Jednak niektórzy nie kupują mango ze względu na brak pomysłów na jego zastosowanie. Postaramy się rozwiać wszelkie wą…

dowiedz się więcej >