Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Warzywne zero waste - pesto z liści porady PWGiN

Warzywne zero waste - pesto z liści

Rzodkiewki, marchewki, pietruszki czy chrzanu chyba nikomu nie trzeba przestawiać. Te produkty zapewne często goszczą w Twojej kuchni i wykorzystujesz je do przygotowania wielu smacznych dań. Ale czy wykorzystujesz je w pełni? Co robisz z liśćmi tych warzyw – wyrzucasz czy dodajesz do potraw? Jeśli trafiają to kosza, to czas to zmienić. Zacznij gotować z nami w stylu zero waste!

Z jakich liści zrobić domowe pesto?

Najprostszym sposobem na wykorzystanie liści jest przygotowanie z nich domowego pesto. Z tym zadaniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Możesz też zaprosić do kuchni małych pomocników – dzieci chętnie pomogą, a przy okazji też spróbują tego, co same przygotowały.

Pesto możesz zrobić z jakichkolwiek naci. Dobrze sprawdzą się np. natka pietruszki lub marchewki, a także liście:

  • rzodkiewki,
  • chrzanu,
  • selera,
  • kalafiora,
  • brokułów
  • kalarepy.

Wystarczy dobrze wypłukać i osuszyć liście, a następnie włożyć je do blendera. Teraz czas dodać oliwę, orzechy, ser i przyprawy. W tańszej, ale nadal bardzo smacznej wersji, zamiast orzechów piniowych dorzuć pestki słonecznika i dowolny (najlepiej twardy) żółty ser. Żeby ser łatwiej połączył się z pozostałymi składnikami, najpierw zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach. Gdy wszystkie składniki są już w blenderze, zmiksuj całość. Konsystencję pesto dopasuj do siebie – jeśli chcesz zachować kawałki orzechów, pestek i liści, nie blenduj go zbyt długo. Tak przygotowane pesto przechowuj w lodówce w szklanym słoiku. Dłużej zachowasz jego świeżość, gdy po przełożeniu do słoika wierzch polejesz warstwą oliwy.

Pesto z liści – do jakich dań pasuje?

Domowe pesto już jest w lodówce i czeka, aż po nie sięgniesz. Ten dodatek świetnie podkreśla smak wielu dań. Pesto możesz dodać np. do

  • makaronu,
  • ryżu,
  • kaszy,
  • zupy,
  • pieczonych warzyw,
  • kanapek,
  • zapiekanek.

Zielone pesto może być też bazą do zrobienia sosów sałatkowych. Dzięki temu jeszcze bardziej podbijesz świeżość warzywnej przekąski.

Pesto z liści sezonowych warzyw to tańsza alternatywa dla sklepowych sosów i pesto bazyliowych. Przygotowując je samodzielnie ze składników, które masz w swojej kuchni, zadbasz nie tylko o smak dań, ale też o domowy budżet i ograniczysz wyrzucanie jedzenia.

Polecane przepisy

Pesto z papryki

Pesto z papryki

12 godz 25 min Łatwy
Pomidorowy gulasz warzywny z pesto

Pomidorowy gulasz warzywny z pesto

33 min Łatwy
Wrap z kurczakiem i mango

Wrap z kurczakiem i mango

26 min Łatwy
Wiosenny szybki gulasz warzywny

Wiosenny szybki gulasz warzywny

1 godz Łatwy
Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

30 min Łatwy
Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

30 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Zero waste w kuchni
Zero waste w kuchni
Jak uratować zwarzony sos?
Jak uratować zwarzony sos?
Ragout warzywne w stylu zero waste
Ragout warzywne w stylu zero waste
Pesto z liści kalarepy - idea zero waste
Pesto z liści kalarepy - idea zero waste
Ocet jabłkowy – sposób na obierki
Ocet jabłkowy – sposób na obierki
Zero waste w kuchni - pesto z liści rzodkiewek
Zero waste w kuchni - pesto z liści rzodkiewek
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu