Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Warzywne zero waste - pesto z liści porady PWGiN

Warzywne zero waste - pesto z liści

Rzodkiewki, marchewki, pietruszki czy chrzanu chyba nikomu nie trzeba przestawiać. Te produkty zapewne często goszczą w Twojej kuchni i wykorzystujesz je do przygotowania wielu smacznych dań. Ale czy wykorzystujesz je w pełni? Co robisz z liśćmi tych warzyw – wyrzucasz czy dodajesz do potraw? Jeśli trafiają to kosza, to czas to zmienić. Zacznij gotować z nami w stylu zero waste!

Z jakich liści zrobić domowe pesto?

Najprostszym sposobem na wykorzystanie liści jest przygotowanie z nich domowego pesto. Z tym zadaniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Możesz też zaprosić do kuchni małych pomocników – dzieci chętnie pomogą, a przy okazji też spróbują tego, co same przygotowały.

Pesto możesz zrobić z jakichkolwiek naci. Dobrze sprawdzą się np. natka pietruszki lub marchewki, a także liście:

  • rzodkiewki,
  • chrzanu,
  • selera,
  • kalafiora,
  • brokułów
  • kalarepy.

Wystarczy dobrze wypłukać i osuszyć liście, a następnie włożyć je do blendera. Teraz czas dodać oliwę, orzechy, ser i przyprawy. W tańszej, ale nadal bardzo smacznej wersji, zamiast orzechów piniowych dorzuć pestki słonecznika i dowolny (najlepiej twardy) żółty ser. Żeby ser łatwiej połączył się z pozostałymi składnikami, najpierw zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach. Gdy wszystkie składniki są już w blenderze, zmiksuj całość. Konsystencję pesto dopasuj do siebie – jeśli chcesz zachować kawałki orzechów, pestek i liści, nie blenduj go zbyt długo. Tak przygotowane pesto przechowuj w lodówce w szklanym słoiku. Dłużej zachowasz jego świeżość, gdy po przełożeniu do słoika wierzch polejesz warstwą oliwy.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Pesto z liści – do jakich dań pasuje?

Domowe pesto już jest w lodówce i czeka, aż po nie sięgniesz. Ten dodatek świetnie podkreśla smak wielu dań. Pesto możesz dodać np. do

  • makaronu,
  • ryżu,
  • kaszy,
  • zupy,
  • pieczonych warzyw,
  • kanapek,
  • zapiekanek.

Zielone pesto może być też bazą do zrobienia sosów sałatkowych. Dzięki temu jeszcze bardziej podbijesz świeżość warzywnej przekąski.

Pesto z liści sezonowych warzyw to tańsza alternatywa dla sklepowych sosów i pesto bazyliowych. Przygotowując je samodzielnie ze składników, które masz w swojej kuchni, zadbasz nie tylko o smak dań, ale też o domowy budżet i ograniczysz wyrzucanie jedzenia.

Polecamy dania z pesto

Sałatka z kurczaka i pesto

Sałatka z kurczaka i pesto

36 min Łatwy
Roladki z suszonymi pomidorami i pesto

Roladki z suszonymi pomidorami i pesto

1 godz 1 min Łatwy
Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

30 min Łatwy
Pesto z papryki

Pesto z papryki

12 godz 25 min Łatwy
Pesto z makaronem i boczkiem

Pesto z makaronem i boczkiem

30 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów
PwGiN

Koniec z marnowaniem!

Wyrzucamy jedzenie najczęściej z powodu jego zepsucia (65,2%), przegapienie daty ważności (42%) i przygotowywania zbyt dużej ilości (26,5%). Jak nie marnować? Sprawdź nasze porady!
Sprawdź

Nie wyrzucamy, przetwarzamy!

Pesto z liści kalarepy - idea zero waste porady PWGiN
Pesto z liści kalarepy - idea zero waste
Zero waste w kuchni - pesto z liści rzodkiewek porady PWGiN
Zero waste w kuchni - pesto z liści rzodkiewek
Przepisy zero waste
Zero waste w kuchni
Ragout warzywne w stylu zero waste porady PWGiN
Ragout warzywne w stylu zero waste
Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne
Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne porady
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne
Zobacz więcej artykułów
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu WINIARY

Chcesz wiedzieć, co aktualnie robimy?

Odwiedź nas na Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu!

Sprawdź
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu