Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Do rozgrzania nowy sezon ebook pdf

Zarejestruj się
Zero waste w kuchni - pesto z liści rzodkiewek porady PWGiN

Pesto z liści rzodkiewek

Rzodkiewkę chętnie chrupiemy na kanapkach albo w sałatce. A co robimy z jej liśćmi? Bardzo często wyrzucamy je do kosza, a tym samym przyczyniamy się do marnowania jedzenia. Jeśli chcesz to zmienić, poznaj nasz sprawdzony sposób na liście rzodkiewki. Będzie smacznie, prosto i w stylu zero waste.

Dlaczego warto jeść liście rzodkiewek?

Liście rzodkiewki mogą wydawać się mało atrakcyjne i niezbyt istotne dla naszej diety. Nic bardziej mylnego! Jest w nich wiele składników, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Są one źródłem m.in.

  • witaminy C,
  • wapnia,
  • fosforu,
  • potasu,
  • żelaza.

Mają też właściwości oczyszczające i przeciwzapalne, a także wspomagają układ trawienny.

Liście rzodkiewki mają też mnóstwo smaku – są orzeźwiające i lekko pikantne, podobnie jak sama rzodkiewka.

Co zrobić z liści rzodkiewki?

Liście wielu warzyw, które do tej pory wyrzucamy do kosza można wykorzystywać w kuchni i robić z nich proste, niedrogie, ale przy tym bardzo smaczne dania i przekąski, które pozwolą maksymalnie wykorzystać tego typu produkty.

Sałatka

Z umytych i osuszonych liści można przygotować sałatkę. Warto dodać kilka rodzajów listków, żeby jeszcze bardziej urozmaicić smak i nieco złagodzić naturalną ostrość rzodkiewki.

Koktajl

Liście rzodkiewki możesz też dodać do koktajlu na bazie świeżych warzyw. Taki koktajl pasuje np. na drugie śniadanie, na podwieczorek lub jako przekąska po treningu.

Pesto z liści rzodkiewek

Innym sposobem na wykorzystanie resztek jest też pesto z natki rzodkiewki, które podkreśli smak wielu potraw. Pasuje m.in. do dań z makaronem, ryżem, kaszą oraz do pieczonych warzyw czy sałatek.

Przepis na pesto z liści rzodkiewki do słoików

Domowe pesto świetnie sprawdzi się w czasie codziennego gotowania. To smaczny dodatek do wielu potraw, zwłaszcza szybkich dań z makaronem lub ryżem. Do przygotowania pesto potrzebujesz tylko kilku składników:

  • liści rzodkiewek,
  • czosnku,
  • uprażonych ziaren słonecznika,
  • startego sera żółtego,
  • oliwy,
  • przypraw.

Wszystkie te składniki wystarczy zblednować i przełożyć do szklanego pojemnika. Pesto najlepiej przechowywać w lodówce. Jeśli chcesz, żeby dużej było świeże, polej wierzch cienką warstwą oliwy.

Polecane przepisy

Domowe pesto

Domowe pesto

30 min Łatwy
Roladki z tortilli z pesto, szynką i serem

Roladki z tortilli z pesto, szynką i serem

20 min Łatwy
Pizza z pesto bazyliowym, pomidorami i rukolą

Pizza z pesto bazyliowym, pomidorami i rukolą

38 min Łatwy
Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

30 min Łatwy
Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

30 min Łatwy
Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki

1 godz Łatwy
Zobacz więcej przepisów
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu WINIARY

Koniec z marnowaniem!

Dzięki kilku zasadom, ciekawym trikom i prostym patentom dowiesz się, jak nie marnować żywności. Przekonaj się, jakie to łatwe.
Sprawdź

Polecane artykuły

Warzywne zero waste - pesto z liści
Warzywne zero waste - pesto z liści
Świeże zioła w kuchni – do jakich zup je wykorzystać?
Świeże zioła w kuchni – do jakich zup je wykorzystać?
Ragout warzywne w stylu zero waste
Ragout warzywne w stylu zero waste
Zero waste w kuchni
Zero waste w kuchni
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania
Pesto z liści selera korzeniowego – sposób na niemarnowanie
Pesto z liści selera korzeniowego – sposób na niemarnowanie
Zobacz więcej artykułów
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu | WINIARY

Gotowanie bez marnowania

Chcesz ograniczyć marnowanie jedzenia? Sprawdź, jak Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu. Dołącz do nas!

Sprawdź
)
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu