Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

(0)
30 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Ziemniaki ugotowane (pozostałość po obiedzie)
1 
Małe jajko
0.75  szklanka
Mąka pszenna
1  opakowanie
Sos Cztery Sery Italia WINIARY
trochę
Sól
trochę
Pesto (do podania)
trochę
Świeża bazylia (do podania)
trochę
Parmezan (do podania)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
48.9 g
Wartość energetyczna
303.9 kcal
Tłuszcze
5.5 g
Białko
11.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ziemniaki to szczególne warzywa – dlatego, że możemy je wykorzystać w kuchni na niezliczoną ilość sposobów. Są też świetne do przygotowania „czegoś z niczego” oraz takie już ugotowane mogą być bardzo użytecznym i pomocnym must have w waszych kuchniach. Dzisiaj klasyka – kopytka, czyli kluski ziemniaczane – ale nie byłbym sobą, jeśli nie dorzuciłbym jakiegoś twistu! Dlatego dzisiaj zrobię kolorowe!

Ja nazywam się Robert Harna i zapraszam na kolejne spotkanie w programie „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”, w którym to pokażę Wam kolorowe kopytka z pesto i parmezanem. Idealne danie na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków!

Szagówki, jak na kopytka mawia się w wielkopolsce, są szeroko uwielbianym przez niemal każdego daniem. Dodatkowo są łatwe w przygotowaniu, które zajmuje dosłownie chwilę. Mój dodatek suszonych warzyw spowoduje że zyskają wyjątkowy kolor oraz przy okazji i po cichu wzbogacę je o dodatkowe profity płynące z warzyw.

Szagówki od sposobu krojenia na „szagę’ czyli na ukos/ na skróty. Do takich kopytek, które są swoją drogą bliźniaczo podobne do włoskich gnocchi, idealnie będzie pasowało pesto. Możecie wykorzystać gotowe – taki słoiczek jest dobrym pomysłem na zero waste'owy backup plan i warto mieć jeden w spiżarni na czarną godzinę. Można też je banalnie prosto przygotować samemu….!

Bawimy się formą i kolorem, dzięki czemu dania nam dobrze znane zyskują nowy charakter, a jeśli przy okazji możemy dodatkowo uratować jakieś produkty w kuchni? Win-win!

Kolorowe kopytka z zielonym pesto i aromatycznym parmezanem to śwetny pomysł na lunch, obiad czy kolacje. A odsmażone na maśle będą również i świetnym akompaniamentem do śniadania! Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam na Winiary.pl, tymczasem dzięki wielkie i do zobaczenia w kolejnym odcinku programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”. Cześć!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    15 min
    Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub dokładnie utłucz. Dodaj zawartość opakowania sosu Winiary, oraz jajko. Całość wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj mąkę i szybko wyrób ciasto.
  • Krok 2

    13 min
    Masę przełóż na oprószoną mąką stolnicę i podziel na mniejsze części. Każdy kawałek ciasta uformuj w wałeczek który następnie potnij ukośnie na 2-centymetrowe kawałki. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku ok. 2 min.
  • Krok 3

    2 min
    Podawaj z pesto oraz parmezanem.
Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

Krok 1 z 3

Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub dokładnie utłucz. Dodaj zawartość opakowania sosu Winiary, oraz jajko. Całość wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj mąkę i szybko wyrób ciasto.

Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

Krok 2 z 3

Masę przełóż na oprószoną mąką stolnicę i podziel na mniejsze części. Każdy kawałek ciasta uformuj w wałeczek który następnie potnij ukośnie na 2-centymetrowe kawałki. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku ok. 2 min.

Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

Krok 3 z 3

Podawaj z pesto oraz parmezanem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kolorowe kanapki z pieca

    Kolorowe kanapki z pieca

    25 min Łatwy
  • Kolorowe szaszłyki z grilla

    Kolorowe szaszłyki z grilla

    40 min Łatwy
  • Kolorowe placki z cukinii i papryki

    Kolorowe placki z cukinii i papryki

    40 min Łatwy
  • Kolorowe grzanki

    Kolorowe grzanki

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu