Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
10g / 14%
Węglowodany
50.9g / 75%
Tłuszcze
3.4g / 11%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

+

Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

Wróć

Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

(0)
30min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Ziemniaki ugotowane (pozostałość po obiedzie)
1 
Małe jajko
0.75  szklanka
Mąka pszenna
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA... Makaron z sosem z czerwonymi warzywami
trochę
Sól
trochę
Pesto (do podania)
trochę
Świeża bazylia (do podania)
trochę
Parmezan (do podania)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.04 g
Węglowodany
50.93 g
Tłuszcze
3.41 g
Wartość energetyczna
295.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ziemniaki to szczególne warzywa – dlatego, że możemy je wykorzystać w kuchni na niezliczoną ilość sposobów. Są też świetne do przygotowania „czegoś z niczego” oraz takie już ugotowane mogą być bardzo użytecznym i pomocnym must have w waszych kuchniach. Dzisiaj klasyka – kopytka, czyli kluski ziemniaczane – ale nie byłbym sobą, jeśli nie dorzuciłbym jakiegoś twistu! Dlatego dzisiaj zrobię kolorowe!

Ja nazywam się Robert Harna i zapraszam na kolejne spotkanie w programie „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”, w którym to pokażę Wam kolorowe kopytka z pesto i parmezanem. Idealne danie na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków!

Szagówki, jak na kopytka mawia się w wielkopolsce, są szeroko uwielbianym przez niemal każdego daniem. Dodatkowo są łatwe w przygotowaniu, które zajmuje dosłownie chwilę. Mój dodatek suszonych warzyw spowoduje że zyskają wyjątkowy kolor oraz przy okazji i po cichu wzbogacę je o dodatkowe profity płynące z warzyw.

Szagówki od sposobu krojenia na „szagę’ czyli na ukos/ na skróty. Do takich kopytek, które są swoją drogą bliźniaczo podobne do włoskich gnocchi, idealnie będzie pasowało pesto. Możecie wykorzystać gotowe – taki słoiczek jest dobrym pomysłem na zero waste'owy backup plan i warto mieć jeden w spiżarni na czarną godzinę. Można też je banalnie prosto przygotować samemu….!

Bawimy się formą i kolorem, dzięki czemu dania nam dobrze znane zyskują nowy charakter, a jeśli przy okazji możemy dodatkowo uratować jakieś produkty w kuchni? Win-win!

Kolorowe kopytka z zielonym pesto i aromatycznym parmezanem to śwetny pomysł na lunch, obiad czy kolacje. A odsmażone na maśle będą również i świetnym akompaniamentem do śniadania! Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam na Winiary.pl, tymczasem dzięki wielkie i do zobaczenia w kolejnym odcinku programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”. Cześć!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    15 min
    Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub dokładnie utłucz. Dodaj zawartość opakowania sosu Winiary, oraz jajko. Całość wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj mąkę i szybko wyrób ciasto.
  • Krok 2

    13 min
    Masę przełóż na oprószoną mąką stolnicę i podziel na mniejsze części. Każdy kawałek ciasta uformuj w wałeczek który następnie potnij ukośnie na 2-centymetrowe kawałki. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku ok. 2 min.
  • Krok 3

    2 min
    Podawaj z pesto oraz parmezanem.
Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

Krok 1 z 3

Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub dokładnie utłucz. Dodaj zawartość opakowania sosu Winiary, oraz jajko. Całość wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj mąkę i szybko wyrób ciasto.

Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

Krok 2 z 3

Masę przełóż na oprószoną mąką stolnicę i podziel na mniejsze części. Każdy kawałek ciasta uformuj w wałeczek który następnie potnij ukośnie na 2-centymetrowe kawałki. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku ok. 2 min.

Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

Krok 3 z 3

Podawaj z pesto oraz parmezanem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

    Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

    30 min Łatwy
  • Wareniki z twarogiem i wiśniami

    Wareniki z twarogiem i wiśniami

    46 min Łatwy
  • Kluski śląskie

    Kluski śląskie

    30 min Łatwy
  • Kopytka z masłem i ziołami

    Kopytka z masłem i ziołami

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu