MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem
30 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
17 5.5g / 17%
68 48.8g / 68%
15 11.1g / 15%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

(0)
30 min
Łatwy
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Ziemniaki ugotowane (pozostałość po obiedzie)
1 
Małe jajko
0.75  szklanka
Mąka pszenna
trochę
Sól
trochę
Pesto (do podania)
trochę
Świeża bazylia (do podania)
trochę
Parmezan (do podania)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
48.87 g
Wartość energetyczna
303.88 kcal
Tłuszcze
5.52 g
Białko
11.13 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ziemniaki to szczególne warzywa – dlatego, że możemy je wykorzystać w kuchni na niezliczoną ilość sposobów. Są też świetne do przygotowania „czegoś z niczego” oraz takie już ugotowane mogą być bardzo użytecznym i pomocnym must have w waszych kuchniach. Dzisiaj klasyka – kopytka, czyli kluski ziemniaczane – ale nie byłbym sobą, jeśli nie dorzuciłbym jakiegoś twistu! Dlatego dzisiaj zrobię kolorowe!

Ja nazywam się Robert Harna i zapraszam na kolejne spotkanie w programie „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”, w którym to pokażę Wam kolorowe kopytka z pesto i parmezanem. Idealne danie na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków!

Szagówki, jak na kopytka mawia się w wielkopolsce, są szeroko uwielbianym przez niemal każdego daniem. Dodatkowo są łatwe w przygotowaniu, które zajmuje dosłownie chwilę. Mój dodatek suszonych warzyw spowoduje że zyskają wyjątkowy kolor oraz przy okazji i po cichu wzbogacę je o dodatkowe profity płynące z warzyw.

Szagówki od sposobu krojenia na „szagę’ czyli na ukos/ na skróty. Do takich kopytek, które są swoją drogą bliźniaczo podobne do włoskich gnocchi, idealnie będzie pasowało pesto. Możecie wykorzystać gotowe – taki słoiczek jest dobrym pomysłem na zero waste'owy backup plan i warto mieć jeden w spiżarni na czarną godzinę. Można też je banalnie prosto przygotować samemu….!

Bawimy się formą i kolorem, dzięki czemu dania nam dobrze znane zyskują nowy charakter, a jeśli przy okazji możemy dodatkowo uratować jakieś produkty w kuchni? Win-win!

Kolorowe kopytka z zielonym pesto i aromatycznym parmezanem to śwetny pomysł na lunch, obiad czy kolacje. A odsmażone na maśle będą również i świetnym akompaniamentem do śniadania! Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam na Winiary.pl, tymczasem dzięki wielkie i do zobaczenia w kolejnym odcinku programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”. Cześć!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    15 min
    Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub dokładnie utłucz. Dodaj zawartość opakowania sosu Winiary, oraz jajko. Całość wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj mąkę i szybko wyrób ciasto.
  • Krok 2

    13 min
    Masę przełóż na oprószoną mąką stolnicę i podziel na mniejsze części. Każdy kawałek ciasta uformuj w wałeczek który następnie potnij ukośnie na 2-centymetrowe kawałki. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku ok. 2 min.
  • Krok 3

    2 min
    Podawaj z pesto oraz parmezanem.
Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

Krok 1 z 3

Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub dokładnie utłucz. Dodaj zawartość opakowania sosu Winiary, oraz jajko. Całość wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj mąkę i szybko wyrób ciasto.

Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

Krok 2 z 3

Masę przełóż na oprószoną mąką stolnicę i podziel na mniejsze części. Każdy kawałek ciasta uformuj w wałeczek który następnie potnij ukośnie na 2-centymetrowe kawałki. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku ok. 2 min.

Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

Krok 3 z 3

Podawaj z pesto oraz parmezanem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite