Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Produkty w Twojej kuchni są Często Dobre Dłużej

niż wynikałoby z daty widniejącej na opakowaniu? Trzeba tylko umiejętnie je rozróżniać. W naszej kampanii podpowiemy Ci, jak to zrobić.

Jak pokazuje raport Banków Żywności w Polsce

aż 64% dorosłych nie wie, co tak naprawdę oznaczają etykiety umieszczone na produktach spożywczych. Przede wszystkim nie potrafią wykazać różnicy pomiędzy „najlepiej spożyć przed", a "należy spożyć do". Brak zrozumienia tych oznaczeń prowadzi do niepotrzebnego wyrzucania jedzenia.

Oznaczenie "Najlepiej spożyć przed"

jest zobowiązaniem producenta, że produkt nie zmieni swoich właściwości w zakresie smaku, wyglądu, zapachu i konsystencji do określonej daty. Do niej produkt z pewnością będzie smakował najlepiej. Przy prawidłowym przechowywaniu produktu często może być bezpiecznie spożywany po jego upływie.

Z kolei Należy spożyć do jest to termin przydatności do spożycia, a jednocześnie środek bezpieczeństwa. Po upływie tej daty żywność nie powinna być spożywana, gdyż może stanowić zagrożenie dla zdrowia, Dotyczy to w szczególności świeżej i łatwo psującej się żywności, takiej jak mięso i ryby.

Jeśli więc masz w swojej kuchni produkt z datą: należy spożyć przed, to nie wyrzucaj go od razu po terminie. Zaufaj swoim zmysłom i sprawdź, czy wciąż nadaje się do jedzenia. W ten sposób pomożesz planecie i swojemu portfelowi, 

Etykiety Winiary

Dołącz do społeczności Winiary!

Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy m.in.
Planer posiłków - My Menu Plan
E-booki od Jagny Niedzielskiej
Newslettery z przepisami i poradami