Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu WINIARY

Foodsharing - dla ludzi i środowiska

Dzielenie się pełnowartościową żywnością to świetny sposób, aby uchronić ją przed wylądowaniem w koszu. Ograniczmy marnowanie i zróbmy coś dobrego dla ludzi i środowiska.

Foodsharing | WINIARY

Koniec z marnowaniem!

W Polsce rocznie marnuje się ponad 5 mln ton żywności. Oznacza to, że średnio co sekundę w koszu ląduje aż 153 kg żywności!

Aż 62,9% Polaków deklaruje, że zdarza im się wyrzucać pieczywo. W czołówce są też: świeże owoce (57,4%) i nietrwałe warzywa (56,5%). A wyrzucamy jedzenie najczęściej z powodu jego zepsucia (65,2%), przegapienia daty ważności (42%) i przygotowania zbyt dużej ilości (26,5%).

Jak uratować żywność przed zmarnowaniem? Możemy się nią podzielić!

Dowiedz się więcej na temat marnowania żywności

Ile jedzenia marnuje się w Polsce rocznie i w jakich sytuacjach najczęściej? Sprawdź informacje projektu PROM i raport Banków Żywności 2020 na ten temat:

https://www.teraz-srodowisko.pl/aktualnosci/PROM-badania-marnowanie-zywnosci-w-Polsce-wyniki-9624.html

https://bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2020/10/Raport_
NieMarnujJedzenia_2020.pdf

Foodsharing | WINIARY

Pomagamy w Gotowaniu i Niemarnowaniu

Wspólnie z Federacją Polskich Banków Żywności i Fundacją CHOPS zainicjowaliśmy kampanię Pomagamy w Gotowaniu i Niemarnowaniu. Będziemy regularnie przekazywać produkty żywnościowe naszym partnerom, wspierając ich działalność, a także pomożemy Fundacji CHOPS w tworzeniu nowych jadłodzielni w Polsce! Marka Winiary była także strategicznym partnerem Wielkanocnej zbiórki Żywności. Przyłącz się do akcji i pomóż nam w gotowaniu i niemarnowaniu.

Czym jest foodsharing | Winiary

Czy wiesz, czym jest Foodsharing?

Foodsharing to nic innego jak idea dzielenia się żywnością. Ta oddolna inicjatywa została zainicjowana już w 2012 r. w Niemczech. Aktualnie ruch prężnie rozwija się także w Holandii, Austrii, Szwajcarii, Włoszech i w Polsce.

Niezależnie od kraju, akcji zawsze przyświeca ten sam, prosty cel: zebrać niewykorzystane jedzenie i podzielić się produktami, których kupiliśmy za dużo i nie zdążymy ich zjeść "przed terminem".
Dowiedz się więcej
Foodsharing | WINIARY

Jadłodzielnia - co to takiego?

Jadłodzielnia to specjalnie oznaczone lodówki i szafki, które ustawiane są w różnych punktach miasta: np. na uczelniach, przy urzędach, bazarkach czy też w akademikach.

Sklepy, restauracje i zwykli mieszkańcy mogą tam zostawiać nadwyżki żywności, która w przeciwnym razie mogłaby się zmarnować. Tam również można częstować się tym, co zostawili inni.

Co ważne, tu nie chodzi o wymianę, ale o zwykłe dzielenie się!
Foodsharing | WINIARY

Czym można i warto się dzielić?

Zasada jest prosta - w jadłodzielniach zostawiamy żywność takiej jakości, w jakiej sami moglibyśmy ją zjeść. Jadłodzielnie funkcjonują w dwóch wersjach: lodówek oraz strefy suchej, czyli szafek. Coraz więcej jadłodzielni posiada obie te strefy, lecz nie jest to jeszcze regułą.
Foodsharing | WINIARY

Strefa sucha i lodówka

W lodówkach możesz zostawić produkty, które powinny być przechowywane w chłodzie jak np. jogurty i nabiał, paczkowane wędliny i sery czy gotowe dania.

Strefa sucha (szafki) służy do składowania produktów o nieco dłuższym terminie przydatności, takich jak kawy, herbaty, kasze, słoiki i konserwy. Tutaj także można zostawiać warzywa, owoce oraz pieczywo.
Foodsharing | WINIARY

Czego nie można zostawiać w jadłodzielniach?

W jadłodzielniach nie wolno zostawiać rzeczy napoczętych, będących po terminie przydatności do spożycia, mrożonek, alkoholu, leków ani suplementów diety. Pozostawiona żywność powinna być opakowana, tak aby widoczna była data produkcji i/lub termin przydatności do spożycia. Przed skorzystaniem z jadłodzielni koniecznie zapoznaj się z umieszczonym na niej regulaminem.
Foodsharing - mapa jadłodzielni | WINIARY

.

.

Znajdź jadłodzielnię
Foodsharing | WINIARY

Tipy i porady

Chcesz razem z nami ratować żywność przed marnowaniem? Rób zakupy z głową. W sklepach coraz częściej znajdują się wydzielone strefy z produktami, których data ważności wkrótce się kończy. Nie zawsze oznacza to, że produkt "po dacie" staje się niezdatny do spożycia. Sprawdź, na co jeszcze warto zwracać uwagę podczas zakupów.
Zobacz nasze porady
banner rejestracja wielkanoc 2023

Dołącz do społeczności Winiary!

Czeka na Ciebie wyjątkowy e-book z przepisami na

  • Pyszne dania na Wielkanoc!

  • Załóż konto, odbierz prezent, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i ugotuj z nami smaczne, świąteczne potrawy.
    Zarejestruj się
    Fundacja CHOPS - Foodsharing | Winiary
    Foodsharing - Banki Żywności | Winiary
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu