Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Koniec z marnowaniem!

W Polsce rocznie marnuje się ponad 5 mln ton żywności. Oznacza to, że średnio co sekundę w koszu ląduje aż 153 kg żywności!

Aż 62,9% Polaków deklaruje, że zdarza im się wyrzucać pieczywo. W czołówce są też: świeże owoce (57,4%) i nietrwałe warzywa (56,5%). A wyrzucamy jedzenie najczęściej z powodu jego zepsucia (65,2%), przegapienia daty ważności (42%) i przygotowania zbyt dużej ilości (26,5%).

Jak uratować żywność przed zmarnowaniem? Możemy się nią podzielić!

Dowiedz się więcej na temat marnowania żywności

Ile jedzenia marnuje się w Polsce rocznie i w jakich sytuacjach najczęściej? Sprawdź informacje projektu PROM i raport Banków Żywności 2020 na ten temat:

https://www.teraz-srodowisko.pl/aktualnosci/PROM-badania-marnowanie-zywnosci-w-Polsce-wyniki-9624.html

https://bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2020/10/Raport_
NieMarnujJedzenia_2020.pdf

Foodsharing | WINIARY

Pomagamy w Gotowaniu i Niemarnowaniu

Wspólnie z Federacją Polskich Banków Żywności i Foodsharing Polska zainicjowaliśmy kampanię Pomagamy w Gotowaniu i Niemarnowaniu. Będziemy regularnie przekazywać produkty żywnościowe naszym partnerom, wspierając ich działalność, a także pomożemy Foodsharing Polska w tworzeniu nowych jadłodzielni w Polsce! Marka Winiary była także strategicznym partnerem Wielkanocnej zbiórki Żywności. Przyłącz się do akcji i pomóż nam w gotowaniu i niemarnowaniu.

Czy znasz Foodsharing?

Foodsharing to nic innego jak idea dzielenia się żywnością. Ta oddolna inicjatywa została zainicjowana już w 2012 r. w Niemczech. Aktualnie ruch prężnie rozwija się także w Holandii, Austrii, Szwajcarii, Włoszech i w Polsce.

Niezależnie od kraju, akcji zawsze przyświeca ten sam, prosty cel: zebrać niewykorzystane jedzenie i podzielić się produktami, których kupiliśmy za dużo i nie zdążymy ich zjeść "przed terminem".

Jadłodzielnia - co to takiego?

Foodsharing działa w Polsce w formie jadłodzielni. To specjalnie oznaczone lodówki i szafki w różnych punktach miasta: np. na uczelniach, przy urzędach, bazarkach czy też w akademikach.

Sklepy, restauracje i zwykli mieszkańcy mogą tam zostawiać nadwyżki żywności, która w przeciwnym razie mogłaby się zmarnować. Tam również można częstować się tym, co zostawili inni.

Co ważne, tu nie chodzi o wymianę, ale o zwykłe dzielenie się!

Czym można i warto się dzielić?

Zasada jest prosta - w jadłodzielniach zostawiamy żywność takiej jakości, w jakiej sami moglibyśmy ją zjeść. Jadłodzielnie funkcjonują w dwóch wersjach: lodówek oraz strefy suchej, czyli szafek. Coraz więcej jadłodzielni posiada obie te strefy, lecz nie jest to jeszcze regułą.

Strefa sucha i lodówka

W lodówkach możesz zostawić produkty, które powinny być przechowywane w chłodzie jak np. jogurty i nabiał, paczkowane wędliny i sery czy gotowe dania.

Strefa sucha (szafki) służy do składowania produktów o nieco dłuższym terminie przydatności, takich jak kawy, herbaty, kasze, słoiki i konserwy. Tutaj także można zostawiać warzywa, owoce oraz pieczywo.

Czego nie można zostawiać w jadłodzielniach?

W jadłodzielniach nie wolno zostawiać rzeczy napoczętych, będących po terminie przydatności do spożycia, mrożonek, alkoholu, leków ani suplementów diety. Pozostawiona żywność powinna być opakowana, tak aby widoczna była data produkcji i/lub termin przydatności do spożycia. Przed skorzystaniem z jadłodzielni koniecznie zapoznaj się z umieszczonym na niej regulaminem.

Tipy i porady

Chcesz razem z nami ratować żywność przed marnowaniem? Rób zakupy z głową. W sklepach coraz częściej znajdują się wydzielone strefy z produktami, których data ważności wkrótce się kończy. Nie zawsze oznacza to, że produkt "po dacie" staje się niezdatny do spożycia. Sprawdź, na co jeszcze warto zwracać uwagę podczas zakupów.
Foodsharing Polska | Winiary
Foodsharing - Banki Żywności | Winiary