Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Koniec z marnowaniem!

W Polsce rocznie marnuje się ponad 5 mln ton żywności. Oznacza to, że średnio co sekundę w koszu ląduje aż 153 kg żywności!

Aż 62,9% Polaków deklaruje, że zdarza im się wyrzucać pieczywo. W czołówce są też: świeże owoce (57,4%) i nietrwałe warzywa (56,5%). A wyrzucamy jedzenie najczęściej z powodu jego zepsucia (65,2%), przegapienia daty ważności (42%) i przygotowania zbyt dużej ilości (26,5%).

Jak uratować żywność przed zmarnowaniem? Możemy się nią podzielić!

Dowiedz się więcej na temat marnowania żywności

Ile jedzenia marnuje się w Polsce rocznie i w jakich sytuacjach najczęściej? Sprawdź informacje projektu PROM i raport Banków Żywności 2020 na ten temat:

https://www.teraz-srodowisko.pl/aktualnosci/PROM-badania-marnowanie-zywnosci-w-Polsce-wyniki-9624.html

https://bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2020/10/Raport_
NieMarnujJedzenia_2020.pdf

Foodsharing | WINIARY

Pomagamy w Gotowaniu i Niemarnowaniu

Wspólnie z Federacją Polskich Banków Żywności i Fundacją CHOPS zainicjowaliśmy kampanię Pomagamy w Gotowaniu i Niemarnowaniu. Będziemy regularnie przekazywać produkty żywnościowe naszym partnerom, wspierając ich działalność, a także pomożemy Fundacji CHOPS w tworzeniu nowych jadłodzielni w Polsce! Marka Winiary była także strategicznym partnerem Wielkanocnej zbiórki Żywności. Przyłącz się do akcji i pomóż nam w gotowaniu i niemarnowaniu.

Czy wiesz, czym jest Foodsharing?

Foodsharing to nic innego jak idea dzielenia się żywnością. Ta oddolna inicjatywa została zainicjowana już w 2012 r. w Niemczech. Aktualnie ruch prężnie rozwija się także w Holandii, Austrii, Szwajcarii, Włoszech i w Polsce.

Niezależnie od kraju, akcji zawsze przyświeca ten sam, prosty cel: zebrać niewykorzystane jedzenie i podzielić się produktami, których kupiliśmy za dużo i nie zdążymy ich zjeść "przed terminem".

Jadłodzielnia - co to takiego?

Jadłodzielnia to specjalnie oznaczone lodówki i szafki, które ustawiane są w różnych punktach miasta: np. na uczelniach, przy urzędach, bazarkach czy też w akademikach.

Sklepy, restauracje i zwykli mieszkańcy mogą tam zostawiać nadwyżki żywności, która w przeciwnym razie mogłaby się zmarnować. Tam również można częstować się tym, co zostawili inni.

Co ważne, tu nie chodzi o wymianę, ale o zwykłe dzielenie się!

Czym można i warto się dzielić?

Zasada jest prosta - w jadłodzielniach zostawiamy żywność takiej jakości, w jakiej sami moglibyśmy ją zjeść. Jadłodzielnie funkcjonują w dwóch wersjach: lodówek oraz strefy suchej, czyli szafek. Coraz więcej jadłodzielni posiada obie te strefy, lecz nie jest to jeszcze regułą.

Strefa sucha i lodówka

W lodówkach możesz zostawić produkty, które powinny być przechowywane w chłodzie jak np. jogurty i nabiał, paczkowane wędliny i sery czy gotowe dania.

Strefa sucha (szafki) służy do składowania produktów o nieco dłuższym terminie przydatności, takich jak kawy, herbaty, kasze, słoiki i konserwy. Tutaj także można zostawiać warzywa, owoce oraz pieczywo.

Czego nie można zostawiać w jadłodzielniach?

W jadłodzielniach nie wolno zostawiać rzeczy napoczętych, będących po terminie przydatności do spożycia, mrożonek, alkoholu, leków ani suplementów diety. Pozostawiona żywność powinna być opakowana, tak aby widoczna była data produkcji i/lub termin przydatności do spożycia. Przed skorzystaniem z jadłodzielni koniecznie zapoznaj się z umieszczonym na niej regulaminem.

Tipy i porady

Chcesz razem z nami ratować żywność przed marnowaniem? Rób zakupy z głową. W sklepach coraz częściej znajdują się wydzielone strefy z produktami, których data ważności wkrótce się kończy. Nie zawsze oznacza to, że produkt "po dacie" staje się niezdatny do spożycia. Sprawdź, na co jeszcze warto zwracać uwagę podczas zakupów.

Dołącz do społeczności Winiary!

Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy m.in.
Planner posiłków - My Menu Plan
E-booki od Jagny Niedzielskiej
Newslettery z przepisami i poradami
Kody rabatowe i darmową dostawę ze sklepu Frisco
Fundacja CHOPS - Foodsharing | Winiary
Foodsharing - Banki Żywności | Winiary