Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Foodsharing - dla ludzi i środowiska

Dzielenie się pełnowartościową żywnością to świetny sposób, aby uchronić ją przed wylądowaniem w koszu. Ograniczmy marnowanie i zróbmy coś dobrego dla ludzi i środowiska.

Foodsharing | WINIARY

Koniec z marnowaniem!

W Polsce rocznie marnuje się ponad 5 mln ton żywności. Oznacza to, że średnio co sekundę w koszu ląduje aż 153 kg żywności!

Aż 62,9% Polaków deklaruje, że zdarza im się wyrzucać pieczywo. W czołówce są też: świeże owoce (57,4%) i nietrwałe warzywa (56,5%). A wyrzucamy jedzenie najczęściej z powodu jego zepsucia (65,2%), przegapienia daty ważności (42%) i przygotowania zbyt dużej ilości (26,5%).

Jak uratować żywność przed zmarnowaniem? Możemy się nią podzielić!

Sprawdź informacje projektu PROM i raport Banków Żywności 2020 na ten temat: https://www.teraz-srodowisko.pl/aktualnosci/PROM-badania-marnowanie-zywnosci-w-Polsce-wyniki-9624.html
Foodsharing | WINIARY

Pomagamy w Gotowaniu i Niemarnowaniu

Wspólnie z Federacją Polskich Banków Żywności i Fundacją CHOPS zainicjowaliśmy kampanię Pomagamy w Gotowaniu i Niemarnowaniu oraz otworzyliśmy 12 jadłodzielni w całej Polsce. Regularnie przekazujemy produkty żywnościowe naszym partnerom, wspierając ich działalność. Planujemy też kolejne otwarcia punktów dzielenia się żywnością w nadchodzącym roku. Marka WINIARY była także strategicznym partnerem Wielkanocnej zbiórki Żywności oraz organizowała akcję przekazania żywności, w ramach wsparcia ludności podczas wojny w Ukrainie. Przyłącz się do akcji i pomóż nam w gotowaniu i niemarnowaniu.

Czym jest foodsharing | Winiary

Czy wiesz, czym jest Foodsharing?

Foodsharing to nic innego jak idea dzielenia się żywnością. Ta oddolna inicjatywa została zainicjowana już w 2012 r. w Niemczech. Aktualnie ruch prężnie rozwija się także w Holandii, Austrii, Szwajcarii, Włoszech i w Polsce.

Niezależnie od kraju, akcji zawsze przyświeca ten sam, prosty cel: zebrać niewykorzystane jedzenie i podzielić się produktami, których kupiliśmy za dużo i nie zdążymy ich zjeść "przed terminem".
Dowiedz się więcej
Foodsharing | WINIARY

Jadłodzielnia - co to takiego?

Jadłodzielnia to specjalnie oznaczone lodówki i szafki, które ustawiane są w różnych punktach miasta: np. na uczelniach, przy urzędach, bazarkach czy też w akademikach.

Sklepy, restauracje i zwykli mieszkańcy mogą tam zostawiać nadwyżki żywności, która w przeciwnym razie mogłaby się zmarnować. Tam również można częstować się tym, co zostawili inni.

Co ważne, tu nie chodzi o wymianę, ale o zwykłe dzielenie się!
Foodsharing | WINIARY

Czym można i warto się dzielić?

Zasada jest prosta - w jadłodzielniach zostawiamy żywność takiej jakości, w jakiej sami moglibyśmy ją zjeść. Jadłodzielnie funkcjonują w dwóch wersjach: lodówek oraz strefy suchej, czyli szafek. Coraz więcej jadłodzielni posiada obie te strefy, lecz nie jest to jeszcze regułą.
Foodsharing | WINIARY

Strefa sucha i lodówka

W lodówkach możesz zostawić produkty, które powinny być przechowywane w chłodzie jak np. jogurty i nabiał, paczkowane wędliny i sery czy gotowe dania.

Strefa sucha (szafki) służy do składowania produktów o nieco dłuższym terminie przydatności, takich jak kawy, herbaty, kasze, słoiki i konserwy. Tutaj także można zostawiać warzywa, owoce oraz pieczywo.
Foodsharing | WINIARY

Czego nie można zostawiać w jadłodzielniach?

W jadłodzielniach nie wolno zostawiać rzeczy napoczętych, będących po terminie przydatności do spożycia, mrożonek, alkoholu, leków ani suplementów diety. Pozostawiona żywność powinna być opakowana, tak aby widoczna była data produkcji i/lub termin przydatności do spożycia. Przed skorzystaniem z jadłodzielni koniecznie zapoznaj się z umieszczonym na niej regulaminem.
Foodsharing - mapa jadłodzielni | WINIARY

.

.

Znajdź jadłodzielnię
Foodsharing | WINIARY

Tipy i porady

Chcesz razem z nami ratować żywność przed marnowaniem? Rób zakupy z głową. W sklepach coraz częściej znajdują się wydzielone strefy z produktami, których data ważności wkrótce się kończy. Nie zawsze oznacza to, że produkt "po dacie" staje się niezdatny do spożycia. Sprawdź, na co jeszcze warto zwracać uwagę podczas zakupów.
Zobacz nasze porady

Zobacz wszystkie porady o niemarnowaniu

Triki i porady #niemarnujemy

Triki i porady #niemarnujemy

Foodsharing – tipy i porady

Foodsharing – tipy i porady

Nie wyrzucaj - przetwarzaj!

Nie wyrzucaj - przetwarzaj!

Kupowanie w stylu Zero Waste

Kupowanie w stylu Zero Waste

Jak przechowywać żywność, żeby zachowała świeżość

Jak przechowywać żywność, żeby zachowała świeżość

banner fundacja chops
Foodsharing - Banki Żywności | Winiary
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu