Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Nie marnujemy kategoria przepisów

Jak nie marnować jedzenia?

Poznaj pomysły na smaczne dania, dzięki którym wykorzystasz to, co zostało w twojej kuchni. Pamiętaj, menu powinno być dobrze zaplanowane, aby nic się nie zmarnowało.

Przepisy 420

Makaronowa sałatka z boczkiem

55 ze 100
30 min Łatwy

Cukinie z mięsem mielonym, fasolą i ziołami

40 min Łatwy

Miska smaku z kapustą i orzechowym sosem

75 ze 100
45 min Średni

Ryż z kurczakiem curry

80 ze 100
45 min Łatwy

Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

50 min

Sałatka makaronowa z curry

37 min Łatwy

Curry z kurczakiem i smażonymi ziemniakami

85 ze 100
41 min Łatwy

Zapiekanka z kaszy jaglanej i dyni

100 ze 100
2 godz Łatwy

Zapiekanka makaronowa z szynką

80 ze 100
1 godz 8 min Łatwy

Jesienna zapiekanka z makaronem

100 ze 100
1 godz 24 min Łatwy

Zapiekanka pieczarkowa

65 ze 100
1 godz Łatwy

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

75 ze 100
1 godz 18 min Łatwy

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

45 ze 100
1 godz 40 min Łatwy

Łatwa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

30 ze 100
1 godz 20 min Łatwy

Ryż z truskawkami

37 min Łatwy

Sernik bez sera

1 godz 56 min Średni

Krem z zielonych warzyw i ziemniaków

40 min Łatwy

Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

1 godz 30 min Łatwy

Curry z dynią z Bulionem Warzywnym Winiary

65 ze 100
53 min Łatwy

Wegetariański pasztet z soczewicy

100 ze 100
1 godz 37 min Łatwy

Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

60 ze 100
3 godz 15 min Łatwy

Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

55 ze 100
1 godz 20 min Łatwy

Bigos myśliwski

75 ze 100
2 godz 15 min Łatwy

Knedle z truskawkami

95 ze 100
55 min Łatwy

Tartaletki czekoladowe

50 min Łatwy

Sałatka ze szparagami, bekonem i młodymi ziemniakami

28 min Łatwy

Humus z fasoli

14 min Łatwy

Patatas bravas, hiszpańskie pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym i majonezem

45 ze 100
56 min Łatwy

Hummus z pieczonymi marchewkami w paście „Kurczak z papryką w sosie paprykowym”

14 godz 20 min Średni

Sałata z kaszą jaglaną i grillowanymi warzywami

70 ze 100
28 min

Paella zero waste z polskimi dodatkami

65 ze 100
1 godz Łatwy

Pieczarki po burgundzku

85 ze 100
45 min Łatwy

Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

60 ze 100
30 min Łatwy

Sałata z młodych ziemniaków z jajkiem i ogórkiem

85 ze 100
30 min

Kompot z truskawek z twistem

21 min Łatwy

Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

2 godz 10 min Łatwy

Domowe pesto

30 min Łatwy

Olej czosnkowy z ziołami

21 min Łatwy

Jajka zapiekane w kokilkach

29 min Łatwy

Domowe masło orzechowe

21 min Łatwy

Kostka z kaszy manny

1 godz 22 min Łatwy

Szybka zupa z niczego

37 min Łatwy

Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

1 godz 12 min Średni

Oberiba – śląska zupa z kalarepy

48 min Średni

Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy

2 godz 21 min Łatwy

Salmorejo - hiszpański chłodnik, zupa krem

90 ze 100
2 godz 26 min Łatwy

Zupa serowa z czterech serów

11 min Łatwy

Szczaw na zimę w słoiczkach

24 min Łatwy

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

54 min Średni

Kremowa zupa grochowa bez mięsa z pieczonym ziemniakiem

1 godz 20 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Przepisy na dania zero waste

Jeśli zastanawiasz się jak nie marnować jedzenia, które zostało z poprzednich posiłków - poznaj nasze pomysły na smaczne dania, dzięki którym wykorzystasz to, co zostało w twojej kuchni.

Zero waste - co to jest?

Podstawą filozofii zero waste jest oszczędniejsze i lepsze gospodarowanie jedzeniem, dzięki czemu marnujemy go mniej. Obejmuje to także zmniejszenie produkcji odpadów i zachęcanie do ponownego ich przetworzenia.

Bycie zero waste w kuchni zaczyna się już w sklepie. Podczas zakupów dokonujemy wyborów, jak dużo produktów wrzucić do koszyka i czy kupić coś na zapas. Dlatego przede wszystkim warto odpowiednio zaplanować posiłki i przygotować listę zakupów, aby uniknąć niepotrzebnych artykułów.

Coraz częściej w sklepach pojawiają się specjalnie wyznaczone miejsca, w których eksponowane są produkty, które są przecenione, na przykład ze względu na zbliżającą się datę przydatności do spożycia. Jeśli możesz - wybierz właśnie te. Nie tylko zaoszczędzisz pieniądze, ale również przyczynisz się do zmniejszenia marnowania żywności.

A co w przypadku, kiedy jednak zostało ci w kuchni trochę resztek, których nie chcesz wyrzucać? Sprawdź nasze pomysły na proste i ciekawe przepisy zero waste.

Najlepsze dania - dania z resztek

Ugotowanie dokładnej ilości makaronu lub ziemniaków to nie lada wyzwanie, prawda? Na szczęście z tych produktów przygotujesz całe mnóstwo przepysznych dań. Zapiekanki ziemniaczane i makaronowe to idealne przepisy na dania zero waste. Wykorzystasz w nich nie tylko makaron, ale również resztki warzyw, mięsa, a nawet sera! Wypróbuj na przykład przepis na kolorową zapiekankę makaronową - pyszną i sycącą. Przepis możesz oczywiście zmodyfikować i wykorzystać akurat te składniki, które masz w kuchni.

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie resztek i, tym samym, niemarnowanie jedzenia, są wszelkiego rodzaju zupy. Większość zup składa się z warzywnego lub mięsnego wywaru i warzywnych dodatków. Co zrobić z pozostałościami wędliny, które zalegają Ci w lodówce, np. po rodzinnych imprezach? Możesz wzbogacić nimi lekką, wiosenną zupę - dzięki dodatkowi mięsa stanie się bardziej sycąca i treściwa. Do zupy podczas gotowania możesz też dodać kawałki drobno pokrojonej, podsmażonej papryki lub kalarepki.

Świetną propozycją jest zupa idealna na lato - gazpacho. Wykorzystasz do jej przygotowania nie tylko warzywa, ale także wczorajsze pieczywo! Proste, prawda?

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu