Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 246

Nie warto marnować świeżego jedzenia

Kiedy dużo gotujemy w domu, często zostają resztki mięsa, warzyw, wędlin czy serów. Dzieje się tak, gdy kupujemy nadwyżkę produktów lub nie mamy pomysłu na posiłek. Nie warto jednak wyrzucać jedzenia, wszystko można wykorzystać. Wystarczy trochę wyobraźni, by ugotować coś smacznego z pozornie niepotrzebnego jedzenia.

Doskonałe pomysły na obiad

Najlepszymi daniami z resztek świeżego jedzenia są sałatki i zupy. Dobrym pomysłem są także zapiekanki. Z resztek mięsa, warzyw i ryżu można zrobić warzywa faszerowane, a resztki warzyw przerobić na pastę. Pozostałości kurczaka, ryżu czy warzyw można wykorzystać do sałatek i kanapek.

Pomysł na śniadanie i na deser

Czerstwe pieczywo można bez trudu zamienić w pyszne śniadanie. Doskonale sprawdzi się do przygotowania francuskich tostów, bruschetty lub zapiekanek z ulubionymi dodatkami. Resztki owoców można wykorzystać jako dodatek do owsianki czy do upieczenia smacznego deseru, takiego jak pieczone jabłka czy chlebek bananowy. Resztki nie zmarnują się i pomogą w komponowaniu całodziennego menu.