Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Nie marnujemy kategoria przepisów

Jak nie marnować jedzenia?

Poznaj pomysły na smaczne dania, dzięki którym wykorzystasz to, co zostało w twojej kuchni. Pamiętaj, menu powinno być dobrze zaplanowane, aby nic się nie zmarnowało.

Przepisy 454

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

45 ze 100
1 godz 10 min Łatwy

Zapiekanka ziemniaczana Fixer

80 ze 100
1 godz 20 min Łatwy

Kanapka z omletem i sosem BBQ

15 min Łatwy

Kotlety z jajek i żółtego sera (kotlety jajeczne)

45 ze 100
57 min Łatwy

Leczo warzywne

60 ze 100
50 min Łatwy

Zupa - krem z pieczonej papryki

1 godz 10 min Łatwy

Zupa krem z bakłażana

55 min Łatwy

Zupa paprykowa z ziemniakami

55 min Łatwy

Smażone ziemniaki na patelni z papryką i karkówką

50 ze 100
15 min Łatwy

Sos cebulowy

15 min Łatwy

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

60 ze 100
44 min Łatwy

Mięso mielone w sosie śmietanowym

25 ze 100
45 min Łatwy

Kotlety mielone ze szpinakiem

85 ze 100
35 min Łatwy

Mięso mielone z ryżem po meksykańsku

100 ze 100
26 min Łatwy

Pomidory faszerowane z szynką

90 ze 100
38 min Łatwy

Pomidory faszerowane kaszą jęczmienną

50 min Łatwy

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

1 godz 30 min Średni

Faszerowane pomidory z risotto grzybowym

35 ze 100
45 min Łatwy

Kanapka sloppy joe z sosem BBQ

70 ze 100
35 min

Pomidorowy gulasz warzywny z pesto

75 ze 100
33 min Łatwy

Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem

35 ze 100
1 godz 30 min Łatwy

Jajka sadzone z ziemniakami gotowanymi w bulionie

40 ze 100
47 min Łatwy

Szarlotka cioci Zosi - przepis

1 godz 40 min Łatwy

Jesienna zapiekanka z makaronem

100 ze 100
1 godz 24 min Łatwy

Ziemniaki w mundurkach zapiekane

60 ze 100
1 godz Łatwy

Ratatuj - leczo warzywne

80 ze 100
34 min Łatwy

Bigos staropolski

50 ze 100
4 godz 50 min Łatwy

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

54 min Średni

Czeska zupa czosnkowa

53 min Łatwy

Tosty z serem i szynką

12 min Łatwy

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

19 min Łatwy

Sałatka ryżowa z szynką

10 min Łatwy

Puree z brokuła i ziemniaka

36 min Łatwy

Zapiekane ziemniaki z sosem serowym

60 ze 100
1 godz 12 min Łatwy

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

75 ze 100
1 godz 18 min Łatwy

Gnocchii z pomidorami i bazylią

45 ze 100
27 min Łatwy

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

85 ze 100
56 min Łatwy

Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

70 ze 100
1 godz 11 min Łatwy

Szybki makaron z szynką i pomidorami

75 ze 100
30 min

Kopytka z masłem i ziołami

60 ze 100
20 min Łatwy

Kotleciki ziemniaczane z jarmużem

95 ze 100
40 min Średni

Placki z kaszy jaglanej

55 ze 100
29 min Łatwy

Knedle ze śliwkami

95 ze 100
1 godz 7 min Łatwy

Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej

40 ze 100
1 godz Średni

Smażona wieprzowina z zielonym groszkiem i makaronem

100 ze 100
30 min Łatwy

Kurczak z ryżem i ananasem

55 ze 100
30 min Łatwy

Ryż pilaf z pieczarkami

90 ze 100
54 min Łatwy

Zapiekanka z cukinii, papryki i pieczarek

90 ze 100
1 godz 2 min Łatwy

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

40 ze 100
35 min Łatwy

Zupa krem z pieczarek

1 godz 20 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • …
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Przepisy na dania zero waste

Jeśli zastanawiasz się jak nie marnować jedzenia, które zostało z poprzednich posiłków - poznaj nasze pomysły na smaczne dania, dzięki którym wykorzystasz to, co zostało w twojej kuchni.

Zero waste - co to jest?

Podstawą filozofii zero waste jest oszczędniejsze i lepsze gospodarowanie jedzeniem, dzięki czemu marnujemy go mniej. Obejmuje to także zmniejszenie produkcji odpadów i zachęcanie do ponownego ich przetworzenia.

Bycie zero waste w kuchni zaczyna się już w sklepie. Podczas zakupów dokonujemy wyborów, jak dużo produktów wrzucić do koszyka i czy kupić coś na zapas. Dlatego przede wszystkim warto odpowiednio zaplanować posiłki i przygotować listę zakupów, aby uniknąć niepotrzebnych artykułów.

Coraz częściej w sklepach pojawiają się specjalnie wyznaczone miejsca, w których eksponowane są produkty, które są przecenione, na przykład ze względu na zbliżającą się datę przydatności do spożycia. Jeśli możesz - wybierz właśnie te. Nie tylko zaoszczędzisz pieniądze, ale również przyczynisz się do zmniejszenia marnowania żywności.

A co w przypadku, kiedy jednak zostało ci w kuchni trochę resztek, których nie chcesz wyrzucać? Sprawdź nasze pomysły na proste i ciekawe przepisy zero waste.

Najlepsze dania - dania z resztek

Ugotowanie dokładnej ilości makaronu lub ziemniaków to nie lada wyzwanie, prawda? Na szczęście z tych produktów przygotujesz całe mnóstwo przepysznych dań. Zapiekanki ziemniaczane i makaronowe to idealne przepisy na dania zero waste. Wykorzystasz w nich nie tylko makaron, ale również resztki warzyw, mięsa, a nawet sera! Wypróbuj na przykład przepis na kolorową zapiekankę makaronową - pyszną i sycącą. Przepis możesz oczywiście zmodyfikować i wykorzystać akurat te składniki, które masz w kuchni.

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie resztek i, tym samym, niemarnowanie jedzenia, są wszelkiego rodzaju zupy. Większość zup składa się z warzywnego lub mięsnego wywaru i warzywnych dodatków. Co zrobić z pozostałościami wędliny, które zalegają Ci w lodówce, np. po rodzinnych imprezach? Możesz wzbogacić nimi lekką, wiosenną zupę - dzięki dodatkowi mięsa stanie się bardziej sycąca i treściwa. Do zupy podczas gotowania możesz też dodać kawałki drobno pokrojonej, podsmażonej papryki lub kalarepki.

Świetną propozycją jest zupa idealna na lato - gazpacho. Wykorzystasz do jej przygotowania nie tylko warzywa, ale także wczorajsze pieczywo! Proste, prawda?

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu