Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Majówka to symboliczne rozpoczęcie sezonu grillowego. Jak co roku wybieramy się w plener, by odpalić ruszt i przygotować na nim coś smacznego. Działki, przydomowe ogródki, a nawet miejskie parki zapełniają się miłośnikami jedzenia na świeżym powietrzu. W tym roku zamiast tradycyjnych mięs, postaw na kolorowe szaszłyki drobiowe. Niecodziennym dodatkiem będą tutaj cząstki ananasa i aromatyczna, domowa marynata.
Zacznij od pokrojenia mięsa w kostkę. Następnie przygotuj marynatę z soczyście pomidorowego ketchupu WINIARY, kawałków czosnku i ulubionych sypkich przypraw. Do tego dobierz kolorowe dodatki: czerwoną cebulkę, słodkie cząstki ananasa itp. Idealnym zamiennikiem będą kawałki jabłka lub gruszki. Szczególnie te mocno dojrzałe, by uratować je przed zmarnowaniem. Następnie nabij poszczególne składniki na patyczki do szaszłyków, nakładając je naprzemiennie. Całość wrzuć na grilla i patrz, jak nabierają rumieńców. Wystarczy dosłownie parę minut.
Upieczone danie możesz podawać ze świeżym pieczywem lub zapiekanymi na ruszcie kromkami chleba. Do tego prosta zielona sałata, jeśli plenerowy bufet ją przewidział. Takie kolorowe, tropikalne szaszłyki na pewno przyciągną gości i zachęcą ich do jedzenia. Smacznego grillowania!
Kurczaka pokrój w dużą kostkę. W misce wymieszaj składniki marynaty: ketchup, posiekany czosnek oraz przyprawy. Kurczaka dopraw solą, a następnie wymieszaj z marynatą. Odstaw na minimum 45 min, a najlepiej na całą noc.
Ananasa pokrój na kawałki podobne do kawałków kurczaka. Czerwoną cebulę przekrój na ćwiartki, a następnie podziel na pojedyncze warstwy.
Zamarynowanego kurczaka nabij na patyczki do szaszłyków naprzemiennie z cebulą i ananasem. Tak przygotowane szaszłyki grilluj ok. 10-15 min na rozgrzanym ruszcie.
Aby przygotować super lemoniadę z resztek z ananasa wystarczy dodać do wody niejadalne, twarde kawałki ananasa (poza skórą i łuską) oraz łodygi ziół, jakie akurat macie pod ręką. Ja mam kolendrę, którą wkładam do dzbanka razem z wyciśniętym sokiem z cytryny lub limonki oraz kawałkiem ananasa. Całość zalewam wodą gazowaną i gotowe! Lemoniadę można osłodzić odrobiną miodu, jeśli chcesz.
Alexx