Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

W jaki sposób unikać laktozy? 

Laktoza to rodzaj organicznego związku chemicznego z grupy węglowodanów. Występuje ona w mleku wszystkich ssaków, łącznie z mlekiem kobiecym. U niektórych osób występuje nietolerancja laktozy, czyli nadwrażliwość pokarmowa wynikająca z niedostatecznego trawienia tej substancji. Po spożyciu produktów zawierających laktozę osoby takie często cierpią na biegunki, nieprzyjemne wzdęcia i silne bóle brzucha. W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest unikanie wszelkich potraw oraz produktów zawierających laktozę. 

Na szczęście na sklepowych półkach coraz częściej można znaleźć produkty mleczne (mleko, sery, jogurty) całkowicie bezpieczne dla osób nadwrażliwych, bo zupełnie pozbawione laktozy. Jednak kupując pieczywo, gotowe dania (np. ciasta, wypieki czy pierogi), warto sprawdzić, czy do ich przygotowania nie użyto klasycznego mleka, śmietany lub serów. Na co dzień krowie mleko można zastąpić roślinnym (migdałowym, kokosowym, sojowym), dzięki czemu przyrządzane z ich udziałem potrawy nabiorą przyjemnie orzechowego posmaku. 

Mleczne przekąski bez laktozy 

Masz ochotę na przekąskę mleczną, ale obawiasz się, że laktoza może ci zaszkodzić? Przygotuj kokosowy deser z chia i musem truskawkowym, który swoim nietuzinkowym wyglądem podbije serca zarówno dzieci, jak i dorosłych. Aromatyczne mleko kokosowe jest tutaj bazą, w której mogą napęcznieć nasiona chia. Uroczo kropkowany deser przełóż do wysokich, przezroczystych szklanek, a jego wierzch udekoruj musem ze zmiksowanych truskawek i tężejącej galaretki. Pucharki wstaw do lodówki na 2-3 godziny, by się porządnie schłodził i zgęstniał. 

Tort bez laktozy? To możliwe! 

Kto nie przepada za słodkimi tortami z dodatkiem rozpływającego się w ustach kremu śmietanowego? Zdawałoby się, że przygotowanie takiej pyszności bez dodatku nabiału z laktozą nie jest możliwe, jednak przyrządzając np. wyśmienity tort Pavlova, jego wnętrze można wypełnić idealnie gładkim kremem bezpiecznym dla osób nadwrażliwych. Wystarczy jedynie tradycyjną śmietanę 36% zamienić na tę w wersji bez laktozy. Bez obaw – taka śmietana także ubije się na puszystą piankę, dokładnie tak samo jak klasyczna. Mając gotowy gęsty, lecz delikatny krem, możemy nim przełożyć bezę z ubitych białek lub cienkie blaty ciasta biszkoptowego, tworząc wyśmienite ciasto, idealne zarówno na wspólny podwieczorek, jak i uroczyste przyjęcie w gronie rodzinnym.