Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bulgogi
Dodaj do CookBook

Bulgogi

(0)
48 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Agiatis
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Polędwica wołowa
3  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
2  łyżek
Sos sojowy
3  ząbków
Czosnek
3  cm
Korzeń imbiru
1  pęczek
Cebula dymka
0.5 
Kwaśne jabłko
2  łyżek
Sezam
1  łyżeczka
Cukier
1 
Papryka chili
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.9 g
Wartość energetyczna
226.3 kcal
Tłuszcze
10.7 g
Białko
24.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lubisz odkrywać nowe smaki i szukasz przepisów, dzięki którym urozmaicisz codzienne menu? Jeśli tak, to mamy coś właśnie dla Ciebie. Zobacz nasz przepis na pyszną, aromatyczną wołowinę bulgogi. Bulgogi oznacza dosłownie „ogniste mięso” od słów „bul” – ogień i „gogi”, czyli mięso. Nazwa odnosi się do sposobu przygotowania mięsa – zwykle jest ono grillowane lub smażone na dużym ogniu, co podkreśla jego charakterystyczny smak.


Bulgogi – soczysta wołowina w azjatyckiej odsłonie

Przygotowanie orientalnych potraw nie jest skomplikowane ani czasochłonne, zwłaszcza jeśli masz pod ręką taki przepis, jak ten. Nasza wołowina bulgogi to idealna propozycja na codzienny obiad lub na specjalne okazje, szczególnie jeśli Twoi bliscy są fanami kuchni świata.

Bazą tego dania jest dobrej jakości polędwica wołowa oraz przyprawy, z których zrobisz aromatyczną marynatę. Mięso zostaw w marynacie przez minimum 30 minut, a następnie usmaż na patelni (kawałki wołowiny możesz też grillować). Gotową wołowinę bulgogi podawaj z ugotowanym ryżem oraz kolorową sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1

    5 min
    Imbir obierz i pokrój na kawałki. Jabłko pokrój w kostkę, bez gniazd nasiennych. Dymkę posiekaj.
  • Krok 2

    2 min
    Polędwice pokrój na bardzo cienkie płatki/paski.
  • Krok 3

    2 min
    Przy pomocy blendera zmiksuj kwaśne jabłko, przyprawę MAGGI, sos sojowy, cukier, 1 łyżkę sezamu, imbir, czosnek oraz połowę cebuli dymki. Jeśli lubisz, dodaj też paprykę chili.
  • Krok 4

    30 min
    Powstałą marynatę wymieszaj dokładnie z mięsem i odstaw do zamarynowania na min. 30 min do lodówki.
  • Krok 5

    8 min
    Po tym czasie mięso oczyść z nadmiaru marynaty i smaż partiami na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
  • Krok 6

    1 min
    Podawaj z prażonym sezamem i posiekaną dymką z zieloną ziołową sałatką jako dodatek. Możesz też podać to danie z ugotowanym ryżem.
Bulgogi

Krok 1 z 6

Imbir obierz i pokrój na kawałki. Jabłko pokrój w kostkę, bez gniazd nasiennych. Dymkę posiekaj.

Bulgogi

Krok 2 z 6

Polędwice pokrój na bardzo cienkie płatki/paski.

Bulgogi

Krok 3 z 6

Przy pomocy blendera zmiksuj kwaśne jabłko, przyprawę MAGGI, sos sojowy, cukier, 1 łyżkę sezamu, imbir, czosnek oraz połowę cebuli dymki. Jeśli lubisz, dodaj też paprykę chili.

Bulgogi

Krok 4 z 6

Powstałą marynatę wymieszaj dokładnie z mięsem i odstaw do zamarynowania na min. 30 min do lodówki.

Bulgogi

Krok 5 z 6

Po tym czasie mięso oczyść z nadmiaru marynaty i smaż partiami na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.

Bulgogi

Krok 6 z 6

Podawaj z prażonym sezamem i posiekaną dymką z zieloną ziołową sałatką jako dodatek. Możesz też podać to danie z ugotowanym ryżem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia koreańska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu