Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
kuchnie świata, kuchnia świata, przepisy zagraniczne, przepisy ze świata, dania ze świata

Przepisy na pyszne dania kuchni azjatyckiej

Dania azjatyckie wyróżniają się wyjątkowym aromatem i smakiem. Warto poznać najpopularniejsze w świecie potrawy, których recepturę stworzono właśnie w południowo-wschodniej Azji. 

Przepisy 167
Warzywny Bowl z panierowanym tofu

Warzywny Bowl z panierowanym tofu

50 min Łatwy
WINIARY Noodles Pad Thai

WINIARY Noodles Pad Thai

90
16 min Łatwy
Winiary Saucy Noodles Teriyaki

Winiary Saucy Noodles Teriyaki

55
16 min Łatwy
Smażone nudle z tofu i kiełkami

Smażone nudle z tofu i kiełkami

70
15 min Łatwy
Koreańskie hot dogi

Koreańskie hot dogi

14 min Łatwy
Chińska ostro-kwaśna zupa

Chińska ostro-kwaśna zupa

26 min Łatwy
Żuramen

Żuramen

20 min Łatwy
Chrupiące tofu Sweet Chili z kapustą pekińską

Chrupiące tofu Sweet Chili z kapustą pekińską

100
22 min Łatwy
Udon z wieprzowiną i grzybami w sosie Teriyaki

Udon z wieprzowiną i grzybami w sosie Teriyaki

75
34 min Łatwy
Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala

55
16 min Łatwy
Kurczak w sosie sweet chili z warzywami

Kurczak w sosie sweet chili z warzywami

80
20 min Łatwy
Kurczak Teriyaki z papryką i brokułami

Kurczak Teriyaki z papryką i brokułami

70
30 min Łatwy
Zupa Tikka Masala

Zupa Tikka Masala

33 min Łatwy
Burger z sosem teriyaki

Burger z sosem teriyaki

55
20 min Łatwy
Kurczak w cieście kokosowym

Kurczak w cieście kokosowym

50
24 min Łatwy
Smażone nudle z jajkiem sadzonym na sezamie i sałatką z ziół

Smażone nudle z jajkiem sadzonym na sezamie i sałatką z ziół

50
14 min Łatwy
Wołowina po tajsku

Wołowina po tajsku

80
35 min Łatwy
Spring rolls z nowalijkami

Spring rolls z nowalijkami

1 godz 12 min Średni
Makaron Chiński smażony

Makaron Chiński smażony

75
36 min Łatwy
Makaron Chiński smażony

Makaron Chiński smażony

70
36 min Łatwy
Koreański kapuśniak z kimchi

Koreański kapuśniak z kimchi

30 min Łatwy
Grillowany kalafior wraz z liśćmi w sosie pad thai

Grillowany kalafior wraz z liśćmi w sosie pad thai

65
16 min Łatwy
Udon z sosem teriyaki i tofu

Udon z sosem teriyaki i tofu

100
33 min Łatwy
Kurczak satay

Kurczak satay

35 min Łatwy
Grillowane bułeczki bao z wędzonym serem kozim

Grillowane bułeczki bao z wędzonym serem kozim

10 min Łatwy
Melon z ryżem i warzywami z grilla

Melon z ryżem i warzywami z grilla

28 min Łatwy
Kluski ziemniaczane z kapustą w stylu indyjskim

Kluski ziemniaczane z kapustą w stylu indyjskim

100
43 min Łatwy
Omlet po japońsku ze smażonym ryżem

Omlet po japońsku ze smażonym ryżem

95
15 min Łatwy
Stek z kalafiora tikka masala

Stek z kalafiora tikka masala

55
36 min Średni
Łosoś teriyaki pieczony

Łosoś teriyaki pieczony

80
1 godz 2 min Średni
Kurczak Teriyaki z makaronem udon i warzywami

Kurczak Teriyaki z makaronem udon i warzywami

75
33 min Średni
Klasyczny wypasiony pad thai

Klasyczny wypasiony pad thai

100
34 min Średni
Zupa tikka masala z mlekiem kokosowym i warzywami

Zupa tikka masala z mlekiem kokosowym i warzywami

53 min Średni
Japoński omlet tamagoyaki

Japoński omlet tamagoyaki

10 min Łatwy
Makaron Pad Thai z kurczakiem

Makaron Pad Thai z kurczakiem

65
12 min Łatwy
Sajgonki z kurczakiem po tajsku

Sajgonki z kurczakiem po tajsku

37 min Łatwy
Kurczak po japońsku Teriyaki

Kurczak po japońsku Teriyaki

65
30 min Łatwy
Mee goreng

Mee goreng

48 min Łatwy
Bao ze smażoną wieprzowiną

Bao ze smażoną wieprzowiną

40 min Łatwy
Ramen Grzybowy z miso

Ramen Grzybowy z miso

47 min Łatwy
Wieprzowina po seczuańsku

Wieprzowina po seczuańsku

50 min Łatwy
Bulgogi

Bulgogi

80
48 min Łatwy
Pad Thai

Pad Thai

90
28 min Łatwy
Wietnamska zupa Pho szybka

Wietnamska zupa Pho szybka

1 godz 35 min Łatwy
Smażony makaron po tajsku z masłem orzechowym

Smażony makaron po tajsku z masłem orzechowym

80
22 min Łatwy
Kurczak w pięciu smakach

Kurczak w pięciu smakach

80
21 min Łatwy
Smażony makaron po tajsku z marynowanym tofu

Smażony makaron po tajsku z marynowanym tofu

85
55 min Łatwy
Skrzydełka z kurczaka pieczone w pięciu smakach

Skrzydełka z kurczaka pieczone w pięciu smakach

25
49 min Łatwy
Szybki kurczak w pięciu smakach

Szybki kurczak w pięciu smakach

75
22 min Łatwy
Smażony ryż po indyjsku z pomarańczami

Smażony ryż po indyjsku z pomarańczami

85
30 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Strona 2
  • Strona 3
  • Strona 4
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Sushi – jedyne w swoim rodzaju 

Każdy wielbiciel kuchni azjatyckiej doskonale zna sushi – niewielkie krążki, składające się głównie ze specjalnie przygotowanego ryżu, kawałków ryby i warzyw, otulonych cieniutką warstwą wodorostów nori. Pierwsze wzmianki o tej wyjątkowej japońskiej potrawie pochodzą z początków VIII w., a zestawienie świeżej ryby, ryżu oraz jarzyn do dzisiaj uznawane jest za jedno z najzdrowszych na świecie. Przygotowanie sushi w warunkach domowych wcale nie jest trudne, wystarczy mieć odpowiedni ryż, przyprawy, dodatki, nori oraz specjalną matę (np. bambusową) ułatwiającą równe zwijanie potrawy. 

Niezwykle aromatyczne curry 

Kuchnia indyjska słynie z niezwykłych przypraw oraz dodatków nadających potrawom charakterystycznego smaku, aromatu i koloru. Pod nazwą „curry” kryje się przede wszystkim mieszanka przypraw (m.in. kolendra, kurkuma, imbir, kminek, chili), będąca bazą przepysznej potrawy o tej samej nazwie. Gęsty, pięknie pachnący sos o intensywnej barwie kryje w sobie różne składniki – mięso, ser czy warzywa, pokrojone w dość grube kawałki. Danie spożywane jest najczęściej z gotowanym ryżem lub płaskimi, gorącymi chlebkami naan. 

Pad thai – same pyszności 

Jednym z najpopularniejszych dań tajskich jest pad thai, przyrządzany na bazie makaronu, warzyw i podsmażonego mięsa. Różnorodne dodatki, stosowane według uznania, czynią tę potrawę jedyną w swoim rodzaju. Makaron wraz z pozostałymi składnikami zmieszany jest z wyrazistym sosem oraz krótko smażonymi na patelni warzywami, dzięki czemu pozostają przyjemnie chrupiące. Pad thai najwygodniej jeść pałeczkami, mieszając porcję z wybranymi dodatkami, np. imbirem, trawą cytrynową czy olejem sezamowym. 

Wyśmienita zupa ramen 

Chociaż ramen jest rodzajem bulionu, różni się znacznie od innych zup, a to dzięki przyprawom nadającym mu wyjątkowego, złożonego smaku. Chociaż ta popularna w kuchni azjatyckiej potrawa kojarzona jest głównie z Japonią, tak naprawdę pochodzi z Chin, a serwowana jest na wiele sposobów, w zależności od regionu. Istotny jest również sposób podawania zupy ramen – na szerokim, głębokim talerzu układane są liczne dodatki (ugotowane jajko, kawałki mięsa, makaron, posiekane w paski warzywa, zioła) i dopiero na końcu zalewane wrzącym bulionem. Różnorodność składników oraz niezwykły smak zupy tworzą potrawę jedyną w swoim rodzaju, której koniecznie trzeba spróbować. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu