Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Pakora ze słodkich ziemniaków

Pakora ze słodkich ziemniaków

(0)
40min
Łatwy

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  łyżek
Sos Orientalny Chili WINIARY
100  g
Mąka pszenna
1  łyżeczka
Sól
2  łyżeczek
Mielona kolendra
1  łyżeczka
Kminek mielony
1  łyżeczka
Płatki chilli
0.5  łyżeczka
Pieprz czarny
0.5  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
100  g
Bataty
80  g
Mrożony szpinak
5  łyżek
Olej roślinny
1 
Cebula czerwona
30  g
Liście kolendry
30  g
Liście mięty
3  łyżek
Jogurt naturalny
trochę
Sok z 1/2 cytryny
1 
Papryczka chili zielona
0.5  łyżeczka
Cukier
15  g
Imbir starty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.55 g
Węglowodany
21.13 g
Tłuszcze
18.97 g
Wartość energetyczna
258.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lubisz dania inspirowane kuchnią indyjską? Mamy przepis, który może Ci się spodobać. Co powiesz na pakory, czyli chrupiące kąski, które możesz podać z ulubionymi sosami, sałatkami lub innymi dodatkami? Z pewnością docenisz smak tego wyjątkowego posiłku, który najlepiej smakuje w towarzystwie rodziny i znajomych – zwłaszcza jeśli tak jak Ty lubią oni odkrywać nowe smaki.


Pakory – indyjskie inspiracje na obiad lub przekąskę

Jeśli masz ochotę na jakieś lżejsze danie lub przekąskę i szukasz dla ciekawego przepisu dla Ciebie i Twoich bliskich – ten przepis jest w sam raz dla Ciebie. Jak przygotować pakory? Już podpowiadamy. Przekonaj się, jakie to proste! Najpierw z suchych składników i warzyw przygotuj masę – musi być dość zwarta, żeby nie rozpadła się podczas smażenia. Z masy odrywaj po kawałku i smaż na gorącym oleju, aż kąski będą chrupiące. Następnie odsącz je przez chwilę na papierowym ręczniku.

Przygotuj ulubione dodatki i sosy i zajadaj z przyjemnością wspólnie z bliskimi. My proponujemy Sos Orientalny WINIARY, ale jeśli wolisz inne smaki – sięgnij po swój ulubiony sos. Dzięki temu pakory będą smakować dokładnie tak, jak lubisz! Smacznego!

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    1 min
    Do dużej miski wsyp suche składniki: mąkę, sól, przyprawy i proszek do pieczenia.
  • Krok 2

    5 min
    Obierz bataty. Zetrzyj je na grubej tarce i dodaj do miski z suchymi składnikami.
  • Krok 3

    5 min
    Szpinak włóż do kuchenki mikrofalowej i rozmrażaj na małej mocy, zachowując wodę ze szpinaku. Dodaj całość do pozostałych składników.
  • Krok 4

    13 min
    Dokładnie wymieszaj masę (może być konieczne dodanie łyżki wody – ale staraj się nie dodawać za dużo, bo mieszanina stanie się zbyt wodnista). Gdy składniki się połączą, odstaw całość na 10 minut.
  • Krok 5

    15 min
    Ostrożnie wrzucaj małe kawałki masy, obracając je i smażąc z obu stron przez minutę lub dwie, aż uzyskasz złoty kolor. Gotowe kawałki odsącz na papierze kuchennym.
  • Krok 6

    1 min
    Aby przygotować zielony chutney, zmiksuj świeże zioła, cebulę, jogurt naturalny, sok z cytryny, papryczkę chili, cukier i imbir (w razie potrzeby dodaj łyżkę wody). Podawaj ciepłe pakory z zielonym chutneyem i dużą ilością Sosu Orientalnego WINIARY.
Pakora ze słodkich ziemniaków

Krok 1 z 6

Do dużej miski wsyp suche składniki: mąkę, sól, przyprawy i proszek do pieczenia.

Pakora ze słodkich ziemniaków

Krok 2 z 6

Obierz bataty. Zetrzyj je na grubej tarce i dodaj do miski z suchymi składnikami.

Pakora ze słodkich ziemniaków

Krok 3 z 6

Szpinak włóż do kuchenki mikrofalowej i rozmrażaj na małej mocy, zachowując wodę ze szpinaku. Dodaj całość do pozostałych składników.

Pakora ze słodkich ziemniaków

Krok 4 z 6

Dokładnie wymieszaj masę (może być konieczne dodanie łyżki wody – ale staraj się nie dodawać za dużo, bo mieszanina stanie się zbyt wodnista). Gdy składniki się połączą, odstaw całość na 10 minut.

Pakora ze słodkich ziemniaków

Krok 5 z 6

Ostrożnie wrzucaj małe kawałki masy, obracając je i smażąc z obu stron przez minutę lub dwie, aż uzyskasz złoty kolor. Gotowe kawałki odsącz na papierze kuchennym.

Pakora ze słodkich ziemniaków

Krok 6 z 6

Aby przygotować zielony chutney, zmiksuj świeże zioła, cebulę, jogurt naturalny, sok z cytryny, papryczkę chili, cukier i imbir (w razie potrzeby dodaj łyżkę wody). Podawaj ciepłe pakory z zielonym chutneyem i dużą ilością Sosu Orientalnego WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Dodatek
  • Kuchnia azjatycka
  • Mniejsze danie
  • Tapas

Polecane przepisy

  • Sałatka wielowarzywna na zimę

    Sałatka wielowarzywna na zimę

    50 min Łatwy
  • Biszkopt z pięciu jaj

    Biszkopt z pięciu jaj

    1 godz 2 min Łatwy
  • Naleśniki z mascarpone i owocami

    Naleśniki z mascarpone i owocami

    32 min Łatwy
  • Zapiekanka z czerstwego pieczywa z malinami i borówkami

    Zapiekanka z czerstwego pieczywa z malinami i borówkami

    29 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu