Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz dania inspirowane kuchnią indyjską? Mamy przepis, który może Ci się spodobać. Co powiesz na pakory, czyli chrupiące kąski, które możesz podać z ulubionymi sosami, sałatkami lub innymi dodatkami? Z pewnością docenisz smak tego wyjątkowego posiłku, który najlepiej smakuje w towarzystwie rodziny i znajomych – zwłaszcza jeśli tak jak Ty lubią oni odkrywać nowe smaki.
Pakory – indyjskie inspiracje na obiad lub przekąskę
Jeśli masz ochotę na jakieś lżejsze danie lub przekąskę i szukasz dla ciekawego przepisu dla Ciebie i Twoich bliskich – ten przepis jest w sam raz dla Ciebie. Jak przygotować pakory? Już podpowiadamy. Przekonaj się, jakie to proste! Najpierw z suchych składników i warzyw przygotuj masę – musi być dość zwarta, żeby nie rozpadła się podczas smażenia. Z masy odrywaj po kawałku i smaż na gorącym oleju, aż kąski będą chrupiące. Następnie odsącz je przez chwilę na papierowym ręczniku.
Przygotuj ulubione dodatki i sosy i zajadaj z przyjemnością wspólnie z bliskimi. My proponujemy Sos Orientalny WINIARY, ale jeśli wolisz inne smaki – sięgnij po swój ulubiony sos. Dzięki temu pakory będą smakować dokładnie tak, jak lubisz! Smacznego!
Przygotowanie
40 min
Krok 1
1 min
Do dużej miski wsyp suche składniki: mąkę, sól, przyprawy i proszek do pieczenia.
Krok 2
5 min
Obierz bataty. Zetrzyj je na grubej tarce i dodaj do miski z suchymi składnikami.
Krok 3
5 min
Szpinak włóż do kuchenki mikrofalowej i rozmrażaj na małej mocy, zachowując wodę ze szpinaku. Dodaj całość do pozostałych składników.
Krok 4
13 min
Dokładnie wymieszaj masę (może być konieczne dodanie łyżki wody – ale staraj się nie dodawać za dużo, bo mieszanina stanie się zbyt wodnista). Gdy składniki się połączą, odstaw całość na 10 minut.
Krok 5
15 min
Ostrożnie wrzucaj małe kawałki masy, obracając je i smażąc z obu stron przez minutę lub dwie, aż uzyskasz złoty kolor. Gotowe kawałki odsącz na papierze kuchennym.
Krok 6
1 min
Aby przygotować zielony chutney, zmiksuj świeże zioła, cebulę, jogurt naturalny, sok z cytryny, papryczkę chili, cukier i imbir (w razie potrzeby dodaj łyżkę wody). Podawaj ciepłe pakory z zielonym chutneyem i dużą ilością Sosu Orientalnego WINIARY.
Krok 1
z
6
Do dużej miski wsyp suche składniki: mąkę, sól, przyprawy i proszek do pieczenia.
Krok 2
z
6
Obierz bataty. Zetrzyj je na grubej tarce i dodaj do miski z suchymi składnikami.
Krok 3
z
6
Szpinak włóż do kuchenki mikrofalowej i rozmrażaj na małej mocy, zachowując wodę ze szpinaku. Dodaj całość do pozostałych składników.
Krok 4
z
6
Dokładnie wymieszaj masę (może być konieczne dodanie łyżki wody – ale staraj się nie dodawać za dużo, bo mieszanina stanie się zbyt wodnista). Gdy składniki się połączą, odstaw całość na 10 minut.
Krok 5
z
6
Ostrożnie wrzucaj małe kawałki masy, obracając je i smażąc z obu stron przez minutę lub dwie, aż uzyskasz złoty kolor. Gotowe kawałki odsącz na papierze kuchennym.
Krok 6
z
6
Aby przygotować zielony chutney, zmiksuj świeże zioła, cebulę, jogurt naturalny, sok z cytryny, papryczkę chili, cukier i imbir (w razie potrzeby dodaj łyżkę wody). Podawaj ciepłe pakory z zielonym chutneyem i dużą ilością Sosu Orientalnego WINIARY.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0