Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
dania na sylwestra i karnawał

Tapas - najlepsze przepisy

Niewielkie ale wyraziste w smaku tapas są ostatnio hitem wielu imprez. Jakie przekąski podbiją serca twoich bliskich i przyjaciół podczas wspólnej biesiady? 

Przepisy 47

Grillowane carpaccio z cukinii

Grillowane carpaccio z cukinii

14 min Łatwy
Patacones z paluszkami krabowymi

Patacones z paluszkami krabowymi

20 min Łatwy
Ciasto kukurydziane

Ciasto kukurydziane

1 godz 15 min Łatwy
Ceviche z krewetkami

Ceviche z krewetkami

9 min Łatwy
Kalmary w cieście

Kalmary w cieście

20 min Łatwy
Kawowe shoty dla dorosłych

Kawowe shoty dla dorosłych

2 godz 25 min Łatwy
Minibabeczki grzybowe z camembertem

Minibabeczki grzybowe z camembertem

1 godz 10 min Łatwy
Циганський оселедець

Циганський оселедець

2 godz 17 min Łatwy
Hummus z pieczonymi marchewkami w paście „Kurczak z papryką w sosie paprykowym”

Hummus z pieczonymi marchewkami w paście „Kurczak z papryką w sosie paprykowym”

14 godz 20 min Średni
Pasta z awokado do chleba

Pasta z awokado do chleba

14 min Łatwy
Kiełbasa śląska z cebulką

Kiełbasa śląska z cebulką

30 ze 100
42 min Łatwy
Sarma - gołąbki z liści winogron

Sarma - gołąbki z liści winogron

1 godz 30 min Średni
Domowa kiełbasa

Domowa kiełbasa

153 godz 25 min Średni
Paszteciki w cieście francuskim

Paszteciki w cieście francuskim

80 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Tort sałatkowy

Tort sałatkowy

70 ze 100
1 godz 45 min Łatwy
Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

50 min
Kiełbasa z galaretką w słoiku

Kiełbasa z galaretką w słoiku

3 godz 25 min Łatwy
Galaretka przezroczysta o smaku winogronowym ze świeżymi owocami

Galaretka przezroczysta o smaku winogronowym ze świeżymi owocami

1 godz 15 min Łatwy
Domowe pesto

Domowe pesto

30 min Łatwy
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek

36 min Łatwy
Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami

Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami

20 min Łatwy
Szaszłyki z mielonego mięsa

Szaszłyki z mielonego mięsa

55 ze 100
45 min
Placuszki cukiniowo ziemniaczane z piekarnika

Placuszki cukiniowo ziemniaczane z piekarnika

55 min Łatwy
Ruloniki z szynki z sosem chrzanowo-jogurtowym

Ruloniki z szynki z sosem chrzanowo-jogurtowym

23 min Łatwy
Garam Masala – przyprawa

Garam Masala – przyprawa

20 min Łatwy
Pasta z kurczaka na kanapki

Pasta z kurczaka na kanapki

15 min Łatwy
Deser akwarium

Deser akwarium

2 godz 20 min Łatwy
Włoska pasta kanapkowa

Włoska pasta kanapkowa

100 ze 100
15 min Łatwy
Domowa mielonka

Domowa mielonka

1 godz 45 min Łatwy
Kiszone mini patisony

Kiszone mini patisony

72 godz 25 min Łatwy
Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

6 godz 40 min Średni
Dynia marynowana

Dynia marynowana

37 min Łatwy
Guacamole - przepis

Guacamole - przepis

1 godz 5 min Łatwy
Krewetki w cieście

Krewetki w cieście

20 min Łatwy
Sos śmietanowo-ziołowy

Sos śmietanowo-ziołowy

20 min Łatwy
Ciasto czekoladowe z kremem i kryształkami z galaretki

Ciasto czekoladowe z kremem i kryształkami z galaretki

1 godz 25 min Łatwy
Fasolka szparagowa na zimę

Fasolka szparagowa na zimę

45 min Łatwy
Kawior z bakłażana

Kawior z bakłażana

1 godz 30 min Łatwy
Wegetariańska sałatka gyros z tofu

Wegetariańska sałatka gyros z tofu

35 min
Sycylijskie arancini z mozzarellą

Sycylijskie arancini z mozzarellą

30 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

3 godz 41 min Łatwy
Tortilla z kotlecikami z wieprzowiny

Tortilla z kotlecikami z wieprzowiny

45 ze 100
40 min Łatwy
Sos Tysiąca Wysp

Sos Tysiąca Wysp

40 min Łatwy
Pasta z wędzonego tofu a`la makrela

Pasta z wędzonego tofu a`la makrela

20 min Łatwy
Sushi uramaki z kurczakiem

Sushi uramaki z kurczakiem

1 godz Średni
Bruschetta z czerstwego pieczywa

Bruschetta z czerstwego pieczywa

30 min
Sos pieczarkowy ze śmietaną

Sos pieczarkowy ze śmietaną

50 min Łatwy

Tapas – pyszne i niezawodne 

Tapas to niewielkie przekąski podawane zazwyczaj przed daniem głównym albo do napojów w barach. Największą popularność zyskały w Hiszpanii, gdzie w wielu regionach do dziś dnia traktowane są jako ważna przystawka. W języku hiszpańskim słowo „tapar” oznacza „przykrywać”, a określenie przekąsek tą nazwą ma swoje korzenie w pięknej legendzie o królu, który przejeżdżając przez jedną z wiosek, zatrzymał się w miejscowej gospodzie. Gdy zerwał się silny wiatr, kelner przykrył puchar z trunkiem plastrem szynki, co władcy bardzo się spodobało. Od tego czasu tapas stały się popularną przekąską nie tylko w samej Hiszpanii, lecz także w innych rejonach basenu Morza Śródziemnego. 

Trudno określić, jaka część tej legendy jest prawdziwa, jednak nie ulega wątpliwości, że będąc w Hiszpanii, warto spróbować w barze czy restauracji różnorodnych przekąsek podawanych zazwyczaj do miejscowego wina. Tapas można jeść na stojąco albo przy stoliku czy barze. Te drobne przekąski mogą być serwowane tuż po podgrzaniu lub na zimno, a przyrządza się je z rozmaitych składników – mięs, owoców morza, jajek, oliwek czy warzyw, do których nieraz podawane są aromatyczne sosy. Różnorodność tapas jest ogromna, a ich skład często zależny od pory roku oraz państwa, w którym mamy okazję się nimi delektować. 

Pyszne tapas na domową imprezę 

Pod określeniem „tapas” mieści się mnóstwo drobnych przysmaków, mogących być smaczną przekąską do wina czy piwa. Wystarczy w różnych niewielkich miseczkach czy talerzykach ułożyć np. oliwki, papryczki nadziewane serem, plasterki szynki parmeńskiej, kabanosy, różnorodne sery, dipy czy proste sałatki. Do tego rodzaju przekąsek zalicza się także tartinki, czyli niewielkie kanapeczki z przeróżnymi dodatkami. Świetnym tapas są również marynowane owoce morza lub duszone czy smażone w panierce krewetki. Wśród licznych przekąsek warto także położyć owoce (rozkrojone figi, granaty, maliny), mieszanki orzechów łuskanych oraz chrupiące grzanki podsmażone na aromatycznym maśle czosnkowym.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu