Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Smakowite rilletes z kaczki stanie się prawdziwą gwiazdą na każdej imprezie! Wino i smalec nadają pieczonemu mięsu pełny smak, a po długim pieczeniu dosłownie rozpływa się ono w ustach. Rozkoszuj się aromatem unoszącym się z piekarnika i przygotuj się na przygotowywanie przekąsek z tą wyjątkową pastą z kaczki. Przysmak możesz przełożyć do słoików i sięgać po niego, kiedy tylko przyjdzie Ci na niego ochota. Długo przygotowywane mięso z kaczki nadaje się zarówno do podania na przyjęciu (np. na grzance), jak i jako przekąska do wina na kameralnym spotkaniu czy randce.
Przygotowanie
400 min
Krok 1
15 min
Posól i popieprz mięso z kaczki, posyp kminkiem. Podpiecz je w żeliwnym naczyniu do pieczenia wraz z pozostałymi ziołami, przyprawami i białym winem.
Krok 2
150 min
Piecz pod przykryciem w temperaturze 150 st. C przez około 2,5 godziny.
Krok 3
20 min
Wyjmij kaczkę z brytfanki i dokładnie oddziel mięso od kości.
Krok 4
15 min
Włóż mięso i sos powstały podczas pieczenia do garnka ze smalcem, duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso zacznie się rozpadać na włókna.
Krok 5
15 min
Pod koniec gotowania zalej bulionem (maks. 300 ml) i odkryj pokrywkę.
Krok 6
180 min
Gotowe mięso przełóż do szklanych słoików, zalej smalcem i schłódź w lodówce.
Krok 7
5 min
Podawaj ze świeżym pieczywem i żurawiną.
Krok 1
z
7
Posól i popieprz mięso z kaczki, posyp kminkiem. Podpiecz je w żeliwnym naczyniu do pieczenia wraz z pozostałymi ziołami, przyprawami i białym winem.
Krok 2
z
7
Piecz pod przykryciem w temperaturze 150 st. C przez około 2,5 godziny.
Krok 3
z
7
Wyjmij kaczkę z brytfanki i dokładnie oddziel mięso od kości.
Krok 4
z
7
Włóż mięso i sos powstały podczas pieczenia do garnka ze smalcem, duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso zacznie się rozpadać na włókna.
Krok 5
z
7
Pod koniec gotowania zalej bulionem (maks. 300 ml) i odkryj pokrywkę.
Krok 6
z
7
Gotowe mięso przełóż do szklanych słoików, zalej smalcem i schłódź w lodówce.
Krok 7
z
7
Podawaj ze świeżym pieczywem i żurawiną.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0