Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

(1)
6 godz 40 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Pierś z kaczki
1  kostka
Rosół Drobiowy WINIARY
1  łyżeczka
Kminek
1  gałązka
Rozmaryn
1  gałązka
Tymianek
100  ml
Białe wino
1  łyżka
Smalec z kaczki
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.96 g
Węglowodany
2.61 g
Tłuszcze
6.43 g
Wartość energetyczna
149.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Smakowite rilletes z kaczki stanie się prawdziwą gwiazdą na każdej imprezie! Wino i smalec nadają pieczonemu mięsu pełny smak, a po długim pieczeniu dosłownie rozpływa się ono w ustach. Rozkoszuj się aromatem unoszącym się z piekarnika i przygotuj się na przygotowywanie przekąsek z tą wyjątkową pastą z kaczki. Przysmak możesz przełożyć do słoików i sięgać po niego, kiedy tylko przyjdzie Ci na niego ochota. Długo przygotowywane mięso z kaczki nadaje się zarówno do podania na przyjęciu (np. na grzance), jak i jako przekąska do wina na kameralnym spotkaniu czy randce.

Przygotowanie

400 min
  • Krok 1

    15 min
    Posól i popieprz mięso z kaczki, posyp kminkiem. Podpiecz je w żeliwnym naczyniu do pieczenia wraz z pozostałymi ziołami, przyprawami i białym winem.
  • Krok 2

    150 min
    Piecz pod przykryciem w temperaturze 150 st. C przez około 2,5 godziny.
  • Krok 3

    20 min
    Wyjmij kaczkę z brytfanki i dokładnie oddziel mięso od kości.
  • Krok 4

    15 min
    Włóż mięso i sos powstały podczas pieczenia do garnka ze smalcem, duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso zacznie się rozpadać na włókna.
  • Krok 5

    15 min
    Pod koniec gotowania zalej bulionem (maks. 300 ml) i odkryj pokrywkę.
  • Krok 6

    180 min
    Gotowe mięso przełóż do szklanych słoików, zalej smalcem i schłódź w lodówce.
  • Krok 7

    5 min
    Podawaj ze świeżym pieczywem i żurawiną.
Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Krok 1 z 7

Posól i popieprz mięso z kaczki, posyp kminkiem. Podpiecz je w żeliwnym naczyniu do pieczenia wraz z pozostałymi ziołami, przyprawami i białym winem.

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Krok 2 z 7

Piecz pod przykryciem w temperaturze 150 st. C przez około 2,5 godziny.

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Krok 3 z 7

Wyjmij kaczkę z brytfanki i dokładnie oddziel mięso od kości.

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Krok 4 z 7

Włóż mięso i sos powstały podczas pieczenia do garnka ze smalcem, duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso zacznie się rozpadać na włókna.

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Krok 5 z 7

Pod koniec gotowania zalej bulionem (maks. 300 ml) i odkryj pokrywkę.

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Krok 6 z 7

Gotowe mięso przełóż do szklanych słoików, zalej smalcem i schłódź w lodówce.

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Krok 7 z 7

Podawaj ze świeżym pieczywem i żurawiną.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Entrant
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie
  • Przekąska
  • Tapas

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Svíčková na śmietanie, czyli polędwica wołowa po czesku

    1 godz 1 min Łatwy
  • Pieczeń z jelenia na sposób myśliwski oraz sposób marynowania

    4 godz 25 min Średni
  • Polędwica w curry i śmietanie

    2 godz 50 min Łatwy
  • Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

    3 godz 51 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu