Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pyszne rilletes z kaczki na kanapki
Dodaj do CookBook

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

(1)
6 godz 40 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Pierś z kaczki
1  kostka
Rosół Drobiowy WINIARY
1  łyżeczka
Kminek
1  gałązka
Rozmaryn
1  gałązka
Tymianek
100  ml
Białe wino
1  łyżka
Smalec z kaczki
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
2.6 g
Wartość energetyczna
149.8 kcal
Tłuszcze
6.4 g
Białko
17 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Rillette z kaczki to nazwa przysmaku, która może wzbudzać wiele wątpliwości. Nikt z nas, na co dzień, nie spotyka się z tym określeniem, a w wielu restauracjach również się ono nie pojawia. Warto więc zapoznać się z tym, do czego właściwie odnosi się sformułowanie rillette. Okazuje się, że jest to jedna z metod konserwowania żywności, która najczęściej jest wykorzystywana w odniesieniu do wołowiny lub mięsa z królika. Jednak kaczka również świetnie się tu sprawdzi. W pierwszej kolejności mięso jest sezonowane, a następnie gotowane przez długi czas na bardzo małym ogniu. W momencie, kiedy staje się ono miękkie, trzeba je rozdrobnić i włożyć do pojemników - najlepiej szklanych. Całość wystarczy zalać roztopionym smalcem, a następnie kilka godzin schładzać w lodówce. Rillette z kaczki powinno być traktowane raczej jako przekąska, niż danie główne. Świetnie się ono sprawdzi na imprezie, gdzie z pewnością zaskoczy każdego imprezowicza.

Rillette z kaczki jest łatwe w przygotowaniu


Po zapoznaniu się z metodą rillette wiele osób może pomyśleć, że przygotowanie mięsa z kaczki w ten sposób jest wyjątkowo trudne i skomplikowane. Okazuje się, że jest zupełnie przeciwnie. Jednocześnie trzeba przyznać, że rillette z kaczki jest daniem wymagającym cierpliwości. Mięso z kaczki trzeba uprzednio przyprawić, a następnie zalać bulionem warzywnym i białym winem, a następnie piec w niskiej temperaturze przez około 2-3 godziny. Punktem kulminacyjnym jest moment, w którym mięso samo zmięknie. W tym momencie trzeba je oddzielić od kości i ponownie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Musimy dusić mięso z kaczki dalej, by rozpadło się na włókna, a sos nieco zgęstniał. Oczywiście nie musimy mieszać mięsa, więc możemy w tym momencie zająć się innymi czynnościami, pilnując jedynie czasu. Po przełożeniu do słoików i zalaniu smalcem wystarczy chwila w lodówce, by rillette z kaczki było gotowe do podawania.

Rillette z kaczki - do czego ono pasuje?


Rillette z kaczki jest bardzo uniwersalnym przysmakiem. Jednocześnie najlepiej komponuje się ono z czosnkowymi grzankami. Właśnie dlatego jest to jedna z lepszych przekąsek na imprezę. Wystarczy lekko podpiec bagietkę w piekarniku z czosnkową oliwą, a następnie pokroić ją na mniejsze części. Na wierzch musimy tylko wyłożyć rillette z kaczki i całość udekorować posiekanym szczypiorkiem, kolendrą lub bazylią. Opcjonalnie, można także podawać rillette z żurawiną - lekko kwaśny smak świetnie skomponuje się z delikatnym mięsem z kaczki.

Przygotowanie

400 min
  • Krok 1

    15 min
    Posól i popieprz mięso z kaczki, posyp kminkiem. Podpiecz je w żeliwnym naczyniu do pieczenia wraz z pozostałymi ziołami, przyprawami i białym winem.
  • Krok 2

    150 min
    Piecz pod przykryciem w temperaturze 150 st. C przez około 2,5 godziny.
  • Krok 3

    20 min
    Wyjmij kaczkę z brytfanki i dokładnie oddziel mięso od kości.
  • Krok 4

    15 min
    Włóż mięso i sos powstały podczas pieczenia do garnka ze smalcem, duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso zacznie się rozpadać na włókna.
  • Krok 5

    15 min
    Pod koniec gotowania zalej bulionem (maks. 300 ml) i odkryj pokrywkę.
  • Krok 6

    180 min
    Gotowe mięso przełóż do szklanych słoików, zalej smalcem i schłódź w lodówce.
  • Krok 7

    5 min
    Podawaj ze świeżym pieczywem i żurawiną.
Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Krok 1 z 7

Posól i popieprz mięso z kaczki, posyp kminkiem. Podpiecz je w żeliwnym naczyniu do pieczenia wraz z pozostałymi ziołami, przyprawami i białym winem.

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Krok 2 z 7

Piecz pod przykryciem w temperaturze 150 st. C przez około 2,5 godziny.

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Krok 3 z 7

Wyjmij kaczkę z brytfanki i dokładnie oddziel mięso od kości.

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Krok 4 z 7

Włóż mięso i sos powstały podczas pieczenia do garnka ze smalcem, duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso zacznie się rozpadać na włókna.

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Krok 5 z 7

Pod koniec gotowania zalej bulionem (maks. 300 ml) i odkryj pokrywkę.

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Krok 6 z 7

Gotowe mięso przełóż do szklanych słoików, zalej smalcem i schłódź w lodówce.

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Krok 7 z 7

Podawaj ze świeżym pieczywem i żurawiną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bogate w białko
  • Entrant
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie
  • Najlepsze danie
  • Poniżej 300 kcal
  • Przekąska
  • Przyjazny dla Keto
  • Tapas
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chatka baby jagi - pyszne ciasto dla dzieci i dorosłych (bez pieczenia)

    Chatka baby jagi - pyszne ciasto dla dzieci i dorosłych (bez pieczenia)

    1 godz 10 min Łatwy
  • Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

    Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

    1 godz 5 min Średni
  • Pyszne mięsko na świąteczny obiad

    Pyszne mięsko na świąteczny obiad

    1 godz 35 min Łatwy
  • Pyszne krokiety z tuńczykiem

    Pyszne krokiety z tuńczykiem

    43 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu