Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

0
6 godz 40 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Pierś z kaczki
1  łyżeczka
Kminek
1  gałązka
Rozmaryn
1  gałązka
Tymianek
100  ml
Białe wino
1  łyżka
Smalec z kaczki
1  szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.96 g
Węglowodany
2.61 g
Tłuszcze
6.43 g
Wartość energetyczna
149.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

400 min
Krok 1
15 min
Posól i popieprz mięso z kaczki, posyp kminkiem. Podpiecz je w żeliwnym naczyniu do pieczenia wraz z pozostałymi ziołami, przyprawami i białym winem.
Krok 2
150 min
Piecz pod przykryciem w temperaturze 150 st. C przez około 2,5 godziny.
Krok 3
20 min
Wyjmij kaczkę z brytfanki i dokładnie oddziel mięso od kości.
Krok 4
15 min
Włóż mięso i sos powstały podczas pieczenia do garnka ze smalcem, duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso zacznie się rozpadać na włókna.
Krok 5
15 min
Pod koniec gotowania zalej bulionem (maks. 300 ml) i odkryj pokrywkę.
Krok 6
180 min
Gotowe mięso przełóż do szklanych słoików, zalej smalcem i schłódź w lodówce.
Krok 7
5 min
Podawaj ze świeżym pieczywem i żurawiną.
Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Krok 1 z 7

Posól i popieprz mięso z kaczki, posyp kminkiem. Podpiecz je w żeliwnym naczyniu do pieczenia wraz z pozostałymi ziołami, przyprawami i białym winem.

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Krok 2 z 7

Piecz pod przykryciem w temperaturze 150 st. C przez około 2,5 godziny.

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Krok 3 z 7

Wyjmij kaczkę z brytfanki i dokładnie oddziel mięso od kości.

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Krok 4 z 7

Włóż mięso i sos powstały podczas pieczenia do garnka ze smalcem, duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso zacznie się rozpadać na włókna.

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Krok 5 z 7

Pod koniec gotowania zalej bulionem (maks. 300 ml) i odkryj pokrywkę.

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Krok 6 z 7

Gotowe mięso przełóż do szklanych słoików, zalej smalcem i schłódź w lodówce.

Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

Krok 7 z 7

Podawaj ze świeżym pieczywem i żurawiną.

Smakowite rilletes z kaczki stanie się prawdziwą gwiazdą na każdej imprezie! Wino i smalec nadają pieczonemu mięsu pełny smak, a po długim pieczeniu dosłownie rozpływa się ono w ustach. Rozkoszuj się aromatem unoszącym się z piekarnika i przygotuj się na przygotowywanie przekąsek z tą wyjątkową pastą z kaczki. Przysmak możesz przełożyć do słoików i sięgać po niego, kiedy tylko przyjdzie Ci na niego ochota. Długo przygotowywane mięso z kaczki nadaje się zarówno do podania na przyjęciu (np. na grzance), jak i jako przekąska do wina na kameralnym spotkaniu czy randce.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika