Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dlaczego białko jest tak ważne? 

Białko jest absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To właśnie proteiny stanowią podstawowy budulec każdego żywego organizmu – budują i regulują pracę mięśni, przyczyniają się do zachowania odporności, biorą udział w wielu procesach zachodzących wewnątrz ciała, np. gojeniu ran czy zachowaniu homeostazy pomiędzy wszystkimi układami i narządami. 

Za białka o najwyższej wartości (pełnowartościowe) uważa się te pochodzenia zwierzęcego, bo jego skład w pełni odpowiada potrzebom organizmu ludzkiego. Najwięcej protein zawierają mięsa, ryby, jaja oraz mleko i wszystkie jego przetwory. Jeśli chodzi o rośliny, to najwięcej białka (choć znacznie uboższego) można znaleźć w warzywach strączkowych (soczewica, fasola, soja), a także w pestkach dyni i słonecznika. 

Potrawy bogate w białko 

Doskonałym źródłem pełnowartościowych protein są filety z kurczaka, dlatego też warto przygotowywać na ich bazie dania obiadowe i dodawać do pożywnych sałatek. Piersi drobiowe można dusić, zapiekać, grillować czy krótko smażyć w papirusie, dzięki czemu będą delikatne i soczyste. Doskonałymi dodatkami do kurczaka jest fasolka szparagowa, marchewka z groszkiem albo sałatka z awokado, rukoli, pomidorków koktajlowych i małych kuleczek mozzarelli. 

Wyśmienitym źródłem białka są także wszystkie ryby i ich przetwory. Z sardynek lub makreli można przygotować pyszną pastę będącą idealnym, wysokobiałkowym dodatkiem do pieczywa. Z kolei wędzony łosoś w plastrach jest idealnym składnikiem pożywnych sałatek, doskonałych jako lekka przekąska czy lunch w pracy. Z ryb warto także przygotowywać sycące potrawy obiadowe. Pstrąg zapiekany z dodatkiem świeżych ziół smakuje fantastycznie, zwłaszcza w towarzystwie gotowanych młodych ziemniaczków z koperkiem oraz sałatki z surowych warzyw. Na niedzielny lub uroczysty obiad warto podać łososia z piekarnika w sosie koperkowym, który dostarczy nam nie tylko wiele cennego białka, lecz także wywoła niesamowite doznania smakowe. Soczyste, miękkie mięso tej szlachetnej ryby nie ma sobie równych, a jego wyjątkowy smak dopełnią pieczone bataty oraz lekka sałata z rukoli, ogórków i pomidorów z dodatkiem nasion słonecznika.