Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wielkanocne jajko na miękko

Przepisy na dania bogate w białko

Białko jest podstawowym składnikiem właściwej diety, dlatego też warto znać produkty i potrawy, które dostarcza nam odpowiednią ilość tego cennego makroskładnika.

Przepisy 7

Bigos myśliwski

75 ze 100
2 godz 15 min Łatwy

Galareta wieprzowa

3 godz 45 min Łatwy

Tatar z łososia

20 min Łatwy

Pikantna zupa fasolowa

45 min Średni

Jajka po benedyktyńsku

35 min Łatwy

Jajka w koszulkach (jajka poche)

12 min Łatwy

Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie pomidorowym

30 ze 100
15 min Łatwy

Dlaczego białko jest tak ważne? 

Białko jest absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To właśnie proteiny stanowią podstawowy budulec każdego żywego organizmu – budują i regulują pracę mięśni, przyczyniają się do zachowania odporności, biorą udział w wielu procesach zachodzących wewnątrz ciała, np. gojeniu ran czy zachowaniu homeostazy pomiędzy wszystkimi układami i narządami. 

Za białka o najwyższej wartości (pełnowartościowe) uważa się te pochodzenia zwierzęcego, bo jego skład w pełni odpowiada potrzebom organizmu ludzkiego. Najwięcej protein zawierają mięsa, ryby, jaja oraz mleko i wszystkie jego przetwory. Jeśli chodzi o rośliny, to najwięcej białka (choć znacznie uboższego) można znaleźć w warzywach strączkowych (soczewica, fasola, soja), a także w pestkach dyni i słonecznika. 

Potrawy bogate w białko 

Doskonałym źródłem pełnowartościowych protein są filety z kurczaka, dlatego też warto przygotowywać na ich bazie dania obiadowe i dodawać do pożywnych sałatek. Piersi drobiowe można dusić, zapiekać, grillować czy krótko smażyć w papirusie, dzięki czemu będą delikatne i soczyste. Doskonałymi dodatkami do kurczaka jest fasolka szparagowa, marchewka z groszkiem albo sałatka z awokado, rukoli, pomidorków koktajlowych i małych kuleczek mozzarelli. 

Wyśmienitym źródłem białka są także wszystkie ryby i ich przetwory. Z sardynek lub makreli można przygotować pyszną pastę będącą idealnym, wysokobiałkowym dodatkiem do pieczywa. Z kolei wędzony łosoś w plastrach jest idealnym składnikiem pożywnych sałatek, doskonałych jako lekka przekąska czy lunch w pracy. Z ryb warto także przygotowywać sycące potrawy obiadowe. Pstrąg zapiekany z dodatkiem świeżych ziół smakuje fantastycznie, zwłaszcza w towarzystwie gotowanych młodych ziemniaczków z koperkiem oraz sałatki z surowych warzyw. Na niedzielny lub uroczysty obiad warto podać łososia z piekarnika w sosie koperkowym, który dostarczy nam nie tylko wiele cennego białka, lecz także wywoła niesamowite doznania smakowe. Soczyste, miękkie mięso tej szlachetnej ryby nie ma sobie równych, a jego wyjątkowy smak dopełnią pieczone bataty oraz lekka sałata z rukoli, ogórków i pomidorów z dodatkiem nasion słonecznika. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu