Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kurczak tandorii
Dodaj do CookBook

Kurczak tandorii

(0)
1 godz 32 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Podudzia z kurczaka
3  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
1  szklanka
Jogurt naturalny
2  łyżeczek
Garam masala
0.5  łyżeczka
Kumin mielony
1  łyżeczka
Papryka mielona
2  łyżeczek
Czosnek granulowany
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
5.3 g
Wartość energetyczna
475 kcal
Tłuszcze
34.3 g
Białko
34.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kurczak tandorii to popularne danie wywodzące się z kuchni indyjskiej. Jego nazwa odnosi się do sposobu przygotowywania mięsa – piecze się je w glinianym piecu zwanym tandor, co nadaje kawałkom mięsa charakterystyczną, lekko wędzoną nutę. Temperatura wewnątrz pieca jest bardzo wysoka, dzięki czemu mięso jest idealnie upieczone na zewnątrz, a jednocześnie miękkie i soczyste w środku.


Kurczak tandorii - kulinarna podróż do serca Indii

Sekretem pysznego kurczaka tandorii jest oczywiście dobrej jakości mięso oraz marynata. W naszym przepisie zrobimy ją z jogurtu naturalnego, przyprawy MAGGI, kuminu, papryki, czosnku i garam masala. Kurczaka najlepiej zostawić w marynacie na kilka godzin (minimum na godzinę), żeby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Po tym czasie upiecz mięso na grillu lub w piekarniku.

Kurczak tandorii doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, np. z chlebkami naan, ryżem lub sałatkami ze świeżych warzyw. To idealne danie na każdą okazję – od codziennego obiadu po rodzinną kolację czy luźne spotkanie ze znajomymi.

Przygotowanie

92 min
  • Krok 1

    1 min
    Kurczaka dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 2

    1 min
    W misce wymieszaj ze sobą jogurt z przyprawą MAGGI oraz pozostałymi przyprawami.
  • Krok 3

    60 min
    W powstałej marynacie zamarynuj kurczaka i odstaw na min. 1 h.
  • Krok 4

    30 min
    Po tym czasie piecz kurczaka na rozgrzanym grillu lub w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 30 min.
Kurczak tandorii

Krok 1 z 4

Kurczaka dopraw solą i pieprzem.

Kurczak tandorii

Krok 2 z 4

W misce wymieszaj ze sobą jogurt z przyprawą MAGGI oraz pozostałymi przyprawami.

Kurczak tandorii

Krok 3 z 4

W powstałej marynacie zamarynuj kurczaka i odstaw na min. 1 h.

Kurczak tandorii

Krok 4 z 4

Po tym czasie piecz kurczaka na rozgrzanym grillu lub w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 30 min.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia indyjska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony ryż z kurczakiem i ananasem

    Smażony ryż z kurczakiem i ananasem

    19 min Łatwy
  • Kurczak tikka masala

    Kurczak tikka masala

    16 min Łatwy
  • Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

    Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

    50 min Łatwy
  • Zupa wiosenna z kurczakiem

    Zupa wiosenna z kurczakiem

    1 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu