Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kurczak tandorii to popularne danie wywodzące się z kuchni indyjskiej. Jego nazwa odnosi się do sposobu przygotowywania mięsa – piecze się je w glinianym piecu zwanym tandor, co nadaje kawałkom mięsa charakterystyczną, lekko wędzoną nutę. Temperatura wewnątrz pieca jest bardzo wysoka, dzięki czemu mięso jest idealnie upieczone na zewnątrz, a jednocześnie miękkie i soczyste w środku.
Kurczak tandorii - kulinarna podróż do serca Indii
Sekretem pysznego kurczaka tandorii jest oczywiście dobrej jakości mięso oraz marynata. W naszym przepisie zrobimy ją z jogurtu naturalnego, przyprawy MAGGI, kuminu, papryki, czosnku i garam masala. Kurczaka najlepiej zostawić w marynacie na kilka godzin (minimum na godzinę), żeby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Po tym czasie upiecz mięso na grillu lub w piekarniku.
Kurczak tandorii doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, np. z chlebkami naan, ryżem lub sałatkami ze świeżych warzyw. To idealne danie na każdą okazję – od codziennego obiadu po rodzinną kolację czy luźne spotkanie ze znajomymi.
Kurczaka dopraw solą i pieprzem.
W misce wymieszaj ze sobą jogurt z przyprawą MAGGI oraz pozostałymi przyprawami.
W powstałej marynacie zamarynuj kurczaka i odstaw na min. 1 h.
Po tym czasie piecz kurczaka na rozgrzanym grillu lub w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 30 min.