Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kuchnia indyjska - kategoria top

Przepisy na pyszne dania kuchni indyjskiej

Indyjska kuchnia zaskakuje różnorodnością smaków, kolorów i aromatów. Warto poznać pyszne potrawy pochodzące z tej niezwykłej części Azji.

Przepisy 44
Pieczony ziemniak z fasolką w sosie tikka masala, żółtym serem i chrupiącą skórką „jak z ogniska”

Pieczony ziemniak z fasolką w sosie tikka masala, żółtym serem i chrupiącą skórką „jak z ogniska”

55
1 godz 15 min Łatwy
Ciecierzyca ze szpinakiem i batatami tikka masala

Ciecierzyca ze szpinakiem i batatami tikka masala

100
35 min Łatwy
Kurczak tandorii

Kurczak tandorii

40
1 godz 32 min Łatwy
Stek z kalafiora tikka masala

Stek z kalafiora tikka masala

55
36 min Średni
Prosta szakszuka z pastą tikka masala

Prosta szakszuka z pastą tikka masala

35 min Łatwy
Zupa tikka masala z mlekiem kokosowym i warzywami

Zupa tikka masala z mlekiem kokosowym i warzywami

53 min Średni
Kurczak po indyjsku Tikka Masala

Kurczak po indyjsku Tikka Masala

60
10 min Łatwy
Smażony ryż po indyjsku z pomarańczami

Smażony ryż po indyjsku z pomarańczami

85
30 min Łatwy
Kulki ryżowe a’la arancini po indyjsku

Kulki ryżowe a’la arancini po indyjsku

31 min Łatwy
Smażony ryż z kurczakiem i ananasem

Smażony ryż z kurczakiem i ananasem

65
19 min Łatwy
Curry warzywne z mlekiem kokosowym

Curry warzywne z mlekiem kokosowym

75
22 min Łatwy
Curry z jarmużu ze słodkimi ziemniakami

Curry z jarmużu ze słodkimi ziemniakami

100
26 min Łatwy
Samosas (samosy) - indyjskie pierożki

Samosas (samosy) - indyjskie pierożki

53 min Średni
Curry wegetariańskie

Curry wegetariańskie

80
36 min Łatwy
Tagine z ciecierzycy

Tagine z ciecierzycy

100
19 min Łatwy
Curry z roślinnymi filecikami

Curry z roślinnymi filecikami

90
21 min Łatwy
Wegańskie curry dyniowo-kokosowe

Wegańskie curry dyniowo-kokosowe

80
35 min Łatwy
Curry z kurczakiem, groszkiem i marchewką

Curry z kurczakiem, groszkiem i marchewką

100
12 min Łatwy
Makaron ryżowy z tofu

Makaron ryżowy z tofu

80
17 min Łatwy
Curry z ciecierzycą i papryką

Curry z ciecierzycą i papryką

100
11 min Łatwy
Zupa curry

Zupa curry

25 min Łatwy
Grillowane szaszłyki z kurczaka w curry

Grillowane szaszłyki z kurczaka w curry

35
20 min Średni
Jednogarnkowe curry z dynią

Jednogarnkowe curry z dynią

80
25 min Średni
Curry w stylu indyjskim

Curry w stylu indyjskim

45
15 min Łatwy
Curry z ciecierzycą i szpinakiem na mleczku kokosowym

Curry z ciecierzycą i szpinakiem na mleczku kokosowym

100
12 min Łatwy
Curry z kurczakiem i smażonymi ziemniakami

Curry z kurczakiem i smażonymi ziemniakami

85
41 min Łatwy
Kurczak w śmietankowym curry

Kurczak w śmietankowym curry

1 godz 20 min Średni
Ryż z kurczakiem curry

Ryż z kurczakiem curry

80
45 min Łatwy
Ryż curry

Ryż curry

50
47 min Łatwy
Curry z kurczakiem

Curry z kurczakiem

70
38 min Łatwy
Garam Masala – przyprawa

Garam Masala – przyprawa

20 min Łatwy
Łagodne indyjskie curry z pieczonej dyni z kuminem i kolendrą

Łagodne indyjskie curry z pieczonej dyni z kuminem i kolendrą

60
55 min Łatwy
Sos curry z sezamem

Sos curry z sezamem

18 min Łatwy
Kurczak z orzechami nerkowca i mlekiem kokosowym

Kurczak z orzechami nerkowca i mlekiem kokosowym

50
36 min Łatwy
Soczewica z pieczonym czosnkiem, kolendrą i mlekiem kokosowym

Soczewica z pieczonym czosnkiem, kolendrą i mlekiem kokosowym

80
1 godz 10 min Łatwy
Pierś kurczaka z ryżem curry

Pierś kurczaka z ryżem curry

65
52 min Łatwy
Zupa dahl (indyjska zupa z pomidorów i soczewicy)

Zupa dahl (indyjska zupa z pomidorów i soczewicy)

35 min Łatwy
Ciecierzyca w sosie chili z mleczkiem kokosowym i kolendrą

Ciecierzyca w sosie chili z mleczkiem kokosowym i kolendrą

90
12 godz 26 min Łatwy
Indyjski butter chicken

Indyjski butter chicken

85
43 min Łatwy
Sałatka curry

Sałatka curry

18 min Łatwy
Chapati z mąki z ciecierzycy

Chapati z mąki z ciecierzycy

34 min Łatwy
Kurczak curry z mango

Kurczak curry z mango

70
25 min Łatwy
Zupa z soczewicy i topinamburu

Zupa z soczewicy i topinamburu

13 godz 29 min Średni
Mango lassi

Mango lassi

20 min Łatwy

Niezwykłe smaki Indii 

Na charakterystyczne smaki kuchni indyjskiej miało wpływ wiele czynników. Ten wielki kraj zamieszkują liczne narodowości, społeczności oraz wyznawcy wielu religii, co ma bezpośredni wpływ nie tylko na różnorodność potraw, lecz także na sposób ich serwowania czy spożywania. Podstawą tutejszej kuchni są przyprawy oraz mieszanki nadające daniom intensywnego koloru i smaku. Dominują w nich mielony imbir, kardamon, kolendra, kurkuma, gałka muszkatołowa, kmin rzymski, kozieradka, szafran i wiele innych suszonych ziół, bez których dania indyjskie nie byłyby tak wyjątkowe. 

Dania z glinianego pieca 

Wiele indyjskich potraw przygotowuje się w tandoor – glinianym piecu w kształcie dzbana, opalanym drewnem lub węglem drzewnym, co zapewnia im zachowanie soczystości i charakterystycznego smaku. Temperatura we wnętrzu pieca osiąga nawet 480 st. C, co znacznie skraca czas przyrządzania poszczególnych dań. Aby mięso z pieca tandoor nie było wysuszone, wcześniej jest marynowane w jogurcie i mieszance przypraw. W tandoor wypieka się również popularne w Indiach pieczywo naan, będące idealnym dodatkiem do mięsnych czy warzywnych dań z gęstym sosem. 

Curry – danie i przyprawa 

Curry należy do najbardziej znanych na świecie mieszanek przypraw. Bez niej kuchnia indyjska nie byłaby tak wyjątkowa i pełna egzotycznych smaków. Już szczypta proszku dodana do zupy czy mięs może zupełnie zmienić całą potrawę. Jest to także nazwa sposobu przyrządzania potraw, a danie na bazie gęstego sosu o wyrazistej barwie podbiło serca milionów ludzi na całym świecie. W zależności od składu użytych przypraw curry może mieć różne kolory – od złocistego, poprzez pomarańczowe, zielone, na intensywnie czerwonym kończąc. Warto przy tym pamiętać, że curry w proszku jest niezwykle wrażliwe na światło i wilgoć, dlatego warto je przechowywać z szczelnie zamkniętym, nieprzezroczystym pojemniku. 

Mając tę niezwykłą mieszankę w swoim domu, w kilka chwil można przygotować na obiad pyszną zupę curry i kurczaka z mango, który doskonale smakuje z dodatkiem białego ryżu. Doskonałym deserem do indyjskiej uczty może być słodka sałatka curry podana z mango lassi – przepysznym koktajlem owocowo-jogurtowym, który wśród innych hinduskich przepisów nie ma sobie równych. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu