Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kuchnia indyjska - kategoria top

Przepisy na pyszne dania kuchni indyjskiej

Indyjska kuchnia zaskakuje różnorodnością smaków, kolorów i aromatów. Warto poznać pyszne potrawy pochodzące z tej niezwykłej części Azji.

Przepisy 20

Chapati z mąki z ciecierzycy

Chapati z mąki z ciecierzycy

34 min Łatwy
Zupa z soczewicy i topinamburu

Zupa z soczewicy i topinamburu

13 godz 29 min Średni
Ryż z kurczakiem curry

Ryż z kurczakiem curry

80 ze 100
45 min Łatwy
Łagodne indyjskie curry z pieczonej dyni z kuminem i kolendrą

Łagodne indyjskie curry z pieczonej dyni z kuminem i kolendrą

60 ze 100
55 min Łatwy
Curry z kurczakiem i smażonymi ziemniakami

Curry z kurczakiem i smażonymi ziemniakami

85 ze 100
41 min Łatwy
Ryż curry

Ryż curry

40 ze 100
35 min Łatwy
Curry z ciecierzycą i szpinakiem

Curry z ciecierzycą i szpinakiem

100 ze 100
12 min Łatwy
Kurczak w śmietankowym curry

Kurczak w śmietankowym curry

1 godz 20 min Średni
Jednogarnkowe curry z dynią

Jednogarnkowe curry z dynią

80 ze 100
25 min Średni
Kurczak curry z mango

Kurczak curry z mango

70 ze 100
25 min Łatwy
Zupa curry

Zupa curry

25 min Łatwy
Curry w stylu indyjskim

Curry w stylu indyjskim

45 ze 100
15 min Łatwy
Sos curry z sezamem

Sos curry z sezamem

18 min Łatwy
Mango lassi

Mango lassi

20 min Łatwy
Garam Masala – przyprawa

Garam Masala – przyprawa

20 min Łatwy
Ciecierzyca w sosie chili z mleczkiem kokosowym i kolendrą

Ciecierzyca w sosie chili z mleczkiem kokosowym i kolendrą

90 ze 100
12 godz 26 min Łatwy
Grillowane szaszłyki z kurczaka w curry

Grillowane szaszłyki z kurczaka w curry

35 ze 100
20 min Średni
Sałatka curry

Sałatka curry

18 min Łatwy
Indyjski butter chicken

Indyjski butter chicken

70 ze 100
53 min Łatwy
Curry z kurczakiem

Curry z kurczakiem

70 ze 100
38 min Łatwy

Niezwykłe smaki Indii 

Na charakterystyczne smaki kuchni indyjskiej miało wpływ wiele czynników. Ten wielki kraj zamieszkują liczne narodowości, społeczności oraz wyznawcy wielu religii, co ma bezpośredni wpływ nie tylko na różnorodność potraw, lecz także na sposób ich serwowania czy spożywania. Podstawą tutejszej kuchni są przyprawy oraz mieszanki nadające daniom intensywnego koloru i smaku. Dominują w nich mielony imbir, kardamon, kolendra, kurkuma, gałka muszkatołowa, kmin rzymski, kozieradka, szafran i wiele innych suszonych ziół, bez których dania indyjskie nie byłyby tak wyjątkowe. 

Dania z glinianego pieca 

Wiele indyjskich potraw przygotowuje się w tandoor – glinianym piecu w kształcie dzbana, opalanym drewnem lub węglem drzewnym, co zapewnia im zachowanie soczystości i charakterystycznego smaku. Temperatura we wnętrzu pieca osiąga nawet 480 st. C, co znacznie skraca czas przyrządzania poszczególnych dań. Aby mięso z pieca tandoor nie było wysuszone, wcześniej jest marynowane w jogurcie i mieszance przypraw. W tandoor wypieka się również popularne w Indiach pieczywo naan, będące idealnym dodatkiem do mięsnych czy warzywnych dań z gęstym sosem. 

Curry – danie i przyprawa 

Curry należy do najbardziej znanych na świecie mieszanek przypraw. Bez niej kuchnia indyjska nie byłaby tak wyjątkowa i pełna egzotycznych smaków. Już szczypta proszku dodana do zupy czy mięs może zupełnie zmienić całą potrawę. Jest to także nazwa sposobu przyrządzania potraw, a danie na bazie gęstego sosu o wyrazistej barwie podbiło serca milionów ludzi na całym świecie. W zależności od składu użytych przypraw curry może mieć różne kolory – od złocistego, poprzez pomarańczowe, zielone, na intensywnie czerwonym kończąc. Warto przy tym pamiętać, że curry w proszku jest niezwykle wrażliwe na światło i wilgoć, dlatego warto je przechowywać z szczelnie zamkniętym, nieprzezroczystym pojemniku. 

Mając tę niezwykłą mieszankę w swoim domu, w kilka chwil można przygotować na obiad pyszną zupę curry i kurczaka z mango, który doskonale smakuje z dodatkiem białego ryżu. Doskonałym deserem do indyjskiej uczty może być słodka sałatka curry podana z mango lassi – przepysznym koktajlem owocowo-jogurtowym, który wśród innych hinduskich przepisów nie ma sobie równych. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu