Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
14.9g / 12%
Węglowodany
52.8g / 45%
Tłuszcze
21.6g / 42%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Jednogarnkowe curry z dynią

+

Jednogarnkowe curry z dynią

Wróć

Jednogarnkowe curry z dynią

(0)
25min
Średni
Autorem przepisu jest descheibbe
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

3 Porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Dynia hokkaido
40  g
Cebula dymka
50  g
Świeży szpinak baby
1 
Papryka chili
165  ml
Mleko kokosowe
265  g
Ciecierzyca z puszki, odsączona z zalewy
1  pęczek
Kolendra świeża
1  opakowanie
Pasta z Pomysłem na… Indyjskie curry WINIARY
300  ml
Woda
1  łyżka
Olej rzepakowy
50  g
Makaron mie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.87 g
Węglowodany
52.84 g
Tłuszcze
21.64 g
Wartość energetyczna
446.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszny przepis na jesień. Gdy na dworze jest zimno i nieprzyjemnie - z tym curry możesz się ogrzać i zrelaksować. Jednogarnkowe kremowe danie z dynią, Pastą z Pomysłem na... Indyjskie curry, pikantną papryczką chili i świeżym szpinakiem jest gotowe w zaledwie 25 minut.

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    6 min
    Umyj i pokrój w kostkę dynię Hokkaido. Umyj cebulę dymkę i pokrój w krążki. Papryczkę chilli umyj, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. Dokładnie umyj liście szpinaku.
  • krok 2

    1 min
    Odcedź ciecierzycę.
  • krok 3

    6 min
    W rondelku rozgrzej 1 łyżkę oleju. Krótko podsmaż dynię, chilli i dymkę. Wlej Pastę z Pomysłem na... Indyjskie curry, dodaj wodę i mleko kokosowe. Zagotuj całość.
  • Krok 4

    8 min
    Dodaj makaron Mie. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez ok. 8 minut, aż dynia i makaron będą miękkie.
  • Krok 5

    3 min
    Dodaj ciecierzycę i młody szpinak i krótko podgrzej.
  • Krok 6

    1 min
    Ułóż w miseczkach i podawaj posypane kolendrą.
Jednogarnkowe curry z dynią

Krok 1 z 6

Krok 1 Krok 1

Umyj i pokrój w kostkę dynię Hokkaido. Umyj cebulę dymkę i pokrój w krążki. Papryczkę chilli umyj, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. Dokładnie umyj liście szpinaku.

Jednogarnkowe curry z dynią

krok 2 z 6

krok 2

Odcedź ciecierzycę.

Jednogarnkowe curry z dynią

krok 3 z 6

krok 3 krok 3 krok 3

W rondelku rozgrzej 1 łyżkę oleju. Krótko podsmaż dynię, chilli i dymkę. Wlej Pastę z Pomysłem na... Indyjskie curry, dodaj wodę i mleko kokosowe. Zagotuj całość.

Jednogarnkowe curry z dynią

Krok 4 z 6

Krok 4 Krok 4 Krok 4

Dodaj makaron Mie. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez ok. 8 minut, aż dynia i makaron będą miękkie.

Jednogarnkowe curry z dynią

Krok 5 z 6

Krok 5 Krok 5 Krok 5

Dodaj ciecierzycę i młody szpinak i krótko podgrzej.

Jednogarnkowe curry z dynią

Krok 6 z 6

Krok 6 Krok 6 Krok 6

Ułóż w miseczkach i podawaj posypane kolendrą.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Curry
  • Danie główne
  • Kuchnia indyjska
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Makaron ryżowy teriyaki z wołowiną i brokułami

    15 min Łatwy
  • Curry z ciecierzycą i szpinakiem

    12 min Łatwy
  • Kurczak curry po tajsku z mlekiem kokosowym

    45 min Średni
  • Sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem w sezamie i mango

    33 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu