80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
19.5g / 13%
Węglowodany
70.8g / 46%
Tłuszcze
27.7g / 40%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Jednogarnkowe danie z makaronem i sosem pomidorowym

(0)
35min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
Sos Boloński WINIARY
300  g
Makaron Świderki
1 
Cukinia
150  g
Boczek wędzony
200  g
Kurki
0.33  szklanka
Szpinak świeży
1 
Cebula
3  ząbków
1  łodyga
Seler naciowy
trochę
Sól
trochę
Pieprz
0.5  łyżeczka
Tymianek suszony
2  łyżek
Oliwa
trochę
Parmezan

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.46 g
Węglowodany
70.82 g
Tłuszcze
27.74 g
Wartość energetyczna
614.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Makaron z boczkiem w sosie pomidorowym to jednogarnkowe danie, które łatwo przygotujesz dla całej rodziny lub grupy przyjaciół.
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
6 min
Cebule i czosnek drobno siekamy. Seler kroimy w plasterki a cukinie w półtalarki. Boczek kroimy w kostkę.
Krok 2
5 min
Rozgrzewamy garnek z oliwą. Wrzucamy boczek i smażymy aż się lekko zarumieni.
Krok 3
5 min
Dodajemy cebulę i seler naciowy i smażymy aż cebula zmięknie.
Krok 4
3 min
Dodajemy czosnek, cukinie i grzyby i całość smażymy jeszcze ok 3 min.
Krok 5
5 min
Po tym czasie wsypujemy makaron, szpinak oraz dodajemy 500 ml. Wodę i całość gotujemy pod przykryciem ok 5 min.
Krok 6
10 min
Po tym czasie dolewamy sos i gotujemy całość dalej ok 10-15min (w zależności od użytego makaronu) aż makaron będzie ugotowany a sos zgęstnieje.
Krok 7
1 min
Podawaj z serem.
Jednogarnkowe danie z makaronem i sosem pomidorowym

Krok 1 z 7

Cebule i czosnek drobno siekamy. Seler kroimy w plasterki a cukinie w półtalarki. Boczek kroimy w kostkę.

Jednogarnkowe danie z makaronem i sosem pomidorowym

Krok 2 z 7

Rozgrzewamy garnek z oliwą. Wrzucamy boczek i smażymy aż się lekko zarumieni.

Jednogarnkowe danie z makaronem i sosem pomidorowym

Krok 3 z 7

Dodajemy cebulę i seler naciowy i smażymy aż cebula zmięknie.

Jednogarnkowe danie z makaronem i sosem pomidorowym

Krok 4 z 7

Dodajemy czosnek, cukinie i grzyby i całość smażymy jeszcze ok 3 min.

Jednogarnkowe danie z makaronem i sosem pomidorowym

Krok 5 z 7

Po tym czasie wsypujemy makaron, szpinak oraz dodajemy 500 ml. Wodę i całość gotujemy pod przykryciem ok 5 min.

Jednogarnkowe danie z makaronem i sosem pomidorowym

Krok 6 z 7

Po tym czasie dolewamy sos i gotujemy całość dalej ok 10-15min (w zależności od użytego makaronu) aż makaron będzie ugotowany a sos zgęstnieje.

Jednogarnkowe danie z makaronem i sosem pomidorowym

Krok 7 z 7

Podawaj z serem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika