Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Makaron z brokułami i grzybami -  danie jednogarnkowe
Dodaj do CookBook

Makaron z brokułami i grzybami - danie jednogarnkowe

(2)
19 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest anya-ka
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Makaron, np. spaghetti
3  ząbków
Czosnek
2  pęczków
Cebula dymka
4  małych
Pieczarki
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
200  g
Brokuł
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Masło
100  ml
Słodka śmietanka
30  g
Parmezan
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
84.3 g
Wartość energetyczna
548.5 kcal
Tłuszcze
14.7 g
Białko
19.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Makarony z różnymi sosami i dodatkami to jedne z najbardziej kultowych potraw słonecznej Italii. Włosi kochają makarony - niezależnie od tego, w jakim wydaniu są one serwowane. Okazuje się, że tendencja ta przyjęła się również w wielu, innych krajach Europy, a także i w Polsce. Chcąc odpowiedzieć sobie na pytanie, za co kochamy makarony, można jedynie powiedzieć, że jest to uwarunkowane ich różnorodnością i prostotą przygotowania. Na półwyspie Apenińskim, szczególną popularnością cieszy się klasyczne spaghetti Bolognese, ale także wersja makaronu w śmietankowym sosie z brokułami. Co ciekawe, że ten ostatni przepis może być interpretowany na wiele, różnych sposobów. Makaron z brokułami i pieczarkami jest jedną z tych wersji, którą z pewnością będziemy chcieli przygotowywać znacznie częściej!


Makaron z brokułami i pieczarkami w sosie śmietanowym - danie gotowe w kilka minut!

Każdy z nas pokochał przepisy na włoskie makarony głównie z tego powodu, że są one banalnie proste w przygotowaniu. Nie inaczej jest w przypadku makaronu z brokułami i pieczarkami w sosie śmietanowym. Do wykonania potrawy potrzebujemy tylko kilka, prostych składników, które są powszechnie dostępne w każdym sklepie spożywczym. Makaron wystarczy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuły zaś gotujemy w osobnym rondelku, dzieląc je na mniejsze różyczki. Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę z pieczarkami i dodajemy do nich śmietankę oraz ser. Całość wystarczy jedynie połączyć ze sobą i dobrze wymieszać. Makaron ten najlepiej serwować zaraz po ugotowaniu.


Makaron z brokułami i pieczarkami - danie, które sprawdzi się na każdą okazję!

Makaron z brokułami i pieczarkami w sosie śmietanowym to jeden z tych przepisów, który będzie idealny na każdą okazję. Możemy to danie przygotować w formie rodzinnego obiadu, ale także zaserwować go podczas ważniejszych uroczystości. Danie to ma wykwintny charakter, co może zostać dodatkowo pokreślone przez jego odpowiednie podanie. Makaron z brokułami i pieczarkami powinien być serwowany w głębokich talerzach, w formie estetycznego "kopczyka", który wykonamy przy pomocy szczypców kuchennych. Dodatkowo wierzch dania możemy oprószyć drobno startym parmezanem, a także udekorować kilkoma listkami bazylii. Opcjonalnie, możemy nawet udekorować talerz ugotowanymi różyczkami brokułów. W takiej formie, makaron będzie prezentował się bardziej kolorowo, a to z całą pewnością dodatkowo zachęci nas do jedzenia.

Przygotowanie

19 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozpuść masło i usmaż na nim posiekaną cebulę. Dodaj posiekany czosnek i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Podsmażaj razem przez około 2 minuty.
  • Krok 2

    4 min
    Na patelnię dodaj brokuły podzielone na różyczki, surowe spaghetti lub inny makaron, oliwę z oliwek, szczyptę pieprzu i soli oraz bulion przygotowany z 600 ml wody i 2 łyżek bulionu warzywnego WINIARY.
  • Krok 3

    8 min
    Przykryj garnek i gotuj przez 8 minut.
  • Krok 4

    2 min
    Jeśli makaron jest już prawie ugotowany, dodaj do garnka śmietankę i starty parmezan, wszystko wymieszaj i gotuj przez kolejne dwie minuty.
Makaron z brokułami i grzybami -  danie jednogarnkowe

Krok 1 z 4

Rozpuść masło i usmaż na nim posiekaną cebulę. Dodaj posiekany czosnek i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Podsmażaj razem przez około 2 minuty.

Makaron z brokułami i grzybami -  danie jednogarnkowe

Krok 2 z 4

Na patelnię dodaj brokuły podzielone na różyczki, surowe spaghetti lub inny makaron, oliwę z oliwek, szczyptę pieprzu i soli oraz bulion przygotowany z 600 ml wody i 2 łyżek bulionu warzywnego WINIARY.

Makaron z brokułami i grzybami -  danie jednogarnkowe

Krok 3 z 4

Przykryj garnek i gotuj przez 8 minut.

Makaron z brokułami i grzybami -  danie jednogarnkowe

Krok 4 z 4

Jeśli makaron jest już prawie ugotowany, dodaj do garnka śmietankę i starty parmezan, wszystko wymieszaj i gotuj przez kolejne dwie minuty.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Jarek

To jest pyszne!
Anonim (niezweryfikowany) 05/22/2023-05:54 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 06/13/2023-05:46 CEST
Jarek, zgadzamy się! Nic dodać, nic ująć 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem

    Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem

    18 min Łatwy
  • Makaron z pesto z pietruszki

    Makaron z pesto z pietruszki

    20 min Łatwy
  • Domowy makaron do rosołu

    Domowy makaron do rosołu

    37 min Średni
  • Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

    Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

    1 godz 28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu