Spaghetti bolognese jest jedną z najbardziej znanych i lubianych potraw kuchni włoskiej. Danie to cieszy się ogromną popularnością i z apetytem jest spożywane niemal w każdym zakątku świata. Przepis na spaghetti bolognese polubili dorośli, ale również dzieci. Nieprzypadkowo właśnie to danie często pojawia się w restauracjach w specjalnym menu dla najmłodszych klientów.
Ta wyjątkowo smakowita potrawa ma długą i ciekawą historię. Jej początki sięgają prawdopodobnie V wieku. Już wtedy, w niewielkiej włoskiej miejscowości Bolonia, przygotowywano sos ragu, czyli makaron z mięsem. Uważa się, że to właśnie to danie było pierwowzorem dla współczesnego, dobrze nam znanego makaronu bolognese. I choć nie było w nim grama pomidorów, które w tym okresie jeszcze nie były znane, a kluczowym składnikiem tego dania było mięso, to już wtedy potrawa cieszyła się popularnością.
W książkach kucharskich można znaleźć przeróżne przepisy na spaghetti bolognese, ale we wszystkich najważniejszymi składnikami są mięso i pomidory, na bazie których przygotowuje się sos boloński. Najczęściej dodaje się do niego także warzywa. Może to być marchewka, seler, por, ale znajdzie się też przepis, który uwzględnia pieczarki, paprykę czy cukinię. Sos bolognese doprawia się solą, pieprzem. Do smaku dodaje się też oregano i bazylię. Jego przygotowanie zajmuje dość dużo czasu i jest to proces pracochłonny. Chcąc przyrządzić oryginalny sos do spaghetti, trzeba się więc porządnie natrudzić. Na szczęście jest sposób, aby przyspieszyć pracę i błyskawicznie móc rozkoszować się smakiem spaghetti bolognese. Gotowy sos boloński WINIARY to doskonała alternatywa.
Aby przyrządzić przepis na spaghetti bolognese, nie trzeba spędzić wielu godzin w kuchni. Wystarczy podsmażyć na oliwie z oliwek dobrej jakości mięso mielone, najlepiej wołowe lub wołowo-wieprzowe. Kiedy jest już gotowe, wystarczy dodać do niego sos boloński WINIARY, dokładnie wymieszać i jeszcze przez około 10 minut gotować całość na małym ogniu. W międzyczasie można ugotować makaron spaghetti ulubionej marki. Stosując się do znajdującej na opakowaniu instrukcji, nie powinno być najmniejszego problemu z jego przygotowaniem. Warto jednak pamiętać, aby go nie rozgotować, najlepszy jest bowiem al dente (czyli lekko twardy). Makaron warto od razu wymieszać z gotowym sosem bolognese. Dzięki temu całość potrawy idealnie się komponuje. Porcję wyłożoną na talerz należy posypać startym serem parmigiano - najlepiej prezentuje się udekorowany świeżymi listkami bazylii.
Jeśli przygotujesz dużą porcję spaghetti bolognese nie ma się czym martwić. Pozostawione porcje możesz przechowywać w lodówce (najlepiej w zamkniętym pojemniczku), a później podgrzać na patelni albo w mikrofalówce, a w ostateczności nawet zamrozić na później.
Co ciekawe, choć dziś traktujemy opisaną potrawę jako tradycyjne spaghetti bolognese, przepis we Włoszech podawany jest z innym rodzajem makaronu. Mieszkańcy Italii nie podają sosu bolońskiego z cienkimi nitkami spaghetti, a raczej z szerokimi wstążkami tagliatelle lub pappardelle.
Sprawdź również przepisy na inne kultowe włoskie dania:
● Spaghetti carbonara
● Tiramisu bez pieczenia
● Pinsa Romana