Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Spaghetti bolognese

(1)
38min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  słoik
Sos Boloński WINIARY
200  g
Makaron spaghetti
400  g
Mięso mielone wołowe
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól, pieprz
0.5  szklanka
Starty ser parmigiano
trochę
Świeża bazylia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
42.18 g
Węglowodany
50.45 g
Tłuszcze
32.24 g
Wartość energetyczna
669.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

38 min
Krok 1
15 min
Zrumień mięso mielone na oliwie z oliwek. Spaghetti bolognese
Krok 2
10 min
Dodaj Sos boloński Winiary i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Spaghetti bolognese
Krok 3
8 min
Ugotuj makaron w osolonej wodzie, aż stanie się al dente lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Spaghetti bolognese
Krok 4
3 min
Dopraw sos solą i pieprzem oraz wymieszaj z ugotowanym makaronem. Spaghetti bolognese
Krok 5
2 min
Podawaj ze świeżą bazylią i tartym serem na wierzchu.
Spaghetti bolognese

Krok 1 z 5

Zrumień mięso mielone na oliwie z oliwek.

Spaghetti bolognese

Krok 2 z 5

Dodaj Sos boloński Winiary i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Spaghetti bolognese

Krok 3 z 5

Ugotuj makaron w osolonej wodzie, aż stanie się al dente lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Spaghetti bolognese

Krok 4 z 5

Dopraw sos solą i pieprzem oraz wymieszaj z ugotowanym makaronem.

Spaghetti bolognese

Krok 5 z 5

Podawaj ze świeżą bazylią i tartym serem na wierzchu.

To danie jest jednym z pysznych, kulinarnych symboli Włoch. Wzmianki o klasycznym spaghetti bolognese pojawiają się już w dokumentach miejskich z XVI wieku, zaś w XIX wieku danie to było przygotowywane przez miasto dla najuboższych Bolończyków. Sos do klasycznego spaghetti bolognese na bazie mięsa mielonego i pomidorów w tradycyjnych przepisach gotuje się co najmniej kilka godzin, jednak dla niecierpliwych smakoszy Winiary ma zdecydowanie szybszą, ale równie smakowitą wersję. Wypróbuj!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
42.2g / 25%
Węglowodany
50.5g / 31%
Tłuszcze
32.2g / 43%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 04/06/2021 - 16:19 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha