Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Spaghetti bolognese - przepis

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Spaghetti bolognese - przepis
Dodaj do CookBook

Spaghetti bolognese - przepis

(3)
38 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.75  słoik
Sos Boloński WINIARY
150  g
Makaron spaghetti
300  g
Mięso mielone wołowe
1.5  łyżek
Oliwa z oliwek
50  g
Ser tarty parmigiano
trochę
Świeża bazylia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
44 g
Wartość energetyczna
478.3 kcal
Tłuszcze
18.6 g
Białko
28.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Spaghetti bolognese jest jedną z najbardziej znanych i lubianych potraw kuchni włoskiej. Danie to cieszy się ogromną popularnością i z apetytem jest spożywane niemal w każdym zakątku świata. Ta wyjątkowo smakowita potrawa ma długą i ciekawą historię. Jej początki sięgają prawdopodobnie V wieku. Już wtedy, w niewielkiej włoskiej miejscowości Bolonia, przygotowywano sos ragu, czyli makaron z mięsem. Uważa się, że to właśnie to danie było pierwowzorem dla współczesnego, dobrze nam znanego makaronu bolognese. I choć nie było w nim grama pomidorów, które w tym okresie jeszcze nie były znane, a kluczowym składnikiem tego dania było mięso, to już wtedy potrawa cieszyła się popularnością.

W książkach kucharskich można znaleźć przeróżne przepisy na spaghetti bolognese, ale we wszystkich najważniejszymi składnikami są mięso i pomidory, na bazie których przygotowuje się sos boloński. Najczęściej dodaje się do niego także warzywa. Może to być marchewka, seler, por, ale znajdzie się też przepis, który uwzględnia pieczarki, paprykę czy cukinię. Sos bolognese doprawia się solą, pieprzem. Do smaku dodaje się też oregano i bazylię. Jego przygotowanie zajmuje dość dużo czasu, co więcej, jest pracochłonne. Chcąc przyrządzić oryginalny sos do spaghetti, trzeba się więc porządnie napracować. Na szczęście jest sposób, aby przyspieszyć pracę i błyskawicznie móc rozkoszować się smakiem spaghetti bolognese. Gotowy sos boloński WINIARY to doskonała alternatywa.

Aby przyrządzić przepyszny makaron bolognese, nie trzeba spędzić wielu godzin w kuchni. Wystarczy podsmażyć na oliwie z oliwek dobrej jakości mięso mielone, najlepiej wołowe lub wołowo-wieprzowe. Kiedy jest już gotowe, należy dodać do niego sos boloński WINIARY, dokładnie wymieszać i jeszcze przez około 10 minut gotować całość na małym ogniu. W międzyczasie można ugotować makaron spaghetti ulubionej marki. Stosując się do znajdującej na opakowaniu instrukcji, nie powinno być najmniejszego problemu z jego przygotowaniem. Warto jednak pamiętać, aby go nie rozgotować, najlepszy jest bowiem al dente. Ugotowany makaron warto od razu wymieszać z gotowym sosem bolognese. Dzięki temu całość potrawy idealnie się skomponuje. Porcję wyłożoną na talerz posypujemy startym serem parmigiano i dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Smacznego!

Przygotowanie

38 min
  • Krok 1

    15 min
    Zrumień mięso mielone na oliwie z oliwek. Spaghetti bolognese - przepis
  • Krok 2

    10 min
    Dodaj Sos boloński Winiary i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Spaghetti bolognese - przepis
  • Krok 3

    8 min
    Ugotuj makaron w osolonej wodzie, aż stanie się al dente lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Spaghetti bolognese - przepis
  • Krok 4

    3 min
    Dopraw sos solą i pieprzem oraz wymieszaj z ugotowanym makaronem. Spaghetti bolognese - przepis
  • Krok 5

    2 min
    Podawaj ze świeżą bazylią i tartym serem na wierzchu.
Spaghetti bolognese - przepis

Krok 1 z 5

Zrumień mięso mielone na oliwie z oliwek.

Spaghetti bolognese - przepis

Krok 2 z 5

Dodaj Sos boloński Winiary i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Spaghetti bolognese - przepis

Krok 3 z 5

Ugotuj makaron w osolonej wodzie, aż stanie się al dente lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Spaghetti bolognese - przepis

Krok 4 z 5

Dopraw sos solą i pieprzem oraz wymieszaj z ugotowanym makaronem.

Spaghetti bolognese - przepis

Krok 5 z 5

Podawaj ze świeżą bazylią i tartym serem na wierzchu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Najlepsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Tanie gotowanie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Proste spaghetti po bolońsku

    Proste spaghetti po bolońsku

    30 min Łatwy
  • Spaghetti bolognese z klopsikami i warzywami

    Spaghetti bolognese z klopsikami i warzywami

    1 godz 3 min Łatwy
  • Spaghetti z cukinią, pieczarkami i groszkiem

    Spaghetti z cukinią, pieczarkami i groszkiem

    45 min Łatwy
  • Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

    Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

    1 godz 57 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu