Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Odkładamy 2 marchewki. Obieramy je i tniemy bardzo cienko wzdłuż. Świetnie sprawdzi się tutaj zwykła obieraczka do ziemniaków.
Cieniutkie płaty marchewki kroimy na równe paseczki.
W małej misce mieszamy 2 łyżki oleju ziołowego z czosnkiem z 2 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżeczką miodu.
Przekładamy paski marchewki i delikatnie mieszamy.
Odstawiamy na około 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby marchewka przeszła marynatą.
Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy na nim paski z marchewek. Marchewkę smażymy krótko, bo inaczej zrobi się twarda i chrupiąca.
Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym (ręcznik papierowy wchłonie nadmiar tłuszczu).
Marchewki obieramy i kroimy w plasterki (około 1 cm). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę i marchewkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy dosyć obficie olejem ziołowym z czosnkiem i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 200°C. Pieczemy 30 minut (bez termoobiegu) co jakiś czas obracając.
Upieczone marchewki razem z cebulką przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około 10 minut i pod koniec doprawiamy do smaku imbirem i pieprzem cytrynowym. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i mieszamy.
Zupę odstawiamy z gazu i miksujemy blenderem.
Na koniec zabielamy śmietanką.
Do każdej miseczki nalewamy porcję zupy i nakładamy spaghetti marchewkowe oraz skrapiamy odrobiną sosu sojowego.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0