Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym
Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

(0)
1 godz 57 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Marchewka
1  łyżeczka
Miód wielokwiatowy
4  łyżek
Sos sojowy
2  łyżek
Olej czosnkowy z ziołami
1  kg
Marchewka
2 
Czerwona cebula
4  łyżek
Bulion warzywny
1.2  l
Woda
trochę
Imbir do smaku
trochę
Pieprz cytrynowy do smaku
trochę
Śmietanka do zabielenia zupy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.02 g
Węglowodany
34.95 g
Tłuszcze
9.11 g
Wartość energetyczna
241.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kilka dni temu Agatka sprawiła ,że zazieleniło się nam na blogu gotując zupę z brokułów, więc dla odmiany ja wprowadzam nieco słońca i zapraszam dzisiaj na pomarańczową zupę krem z marchwi.

Gotowałam już kremową zupę marchewkową z płatkami owsianymi. Tym razem postanowiłam ugotować ją nieco inaczej i marchew upiekłam przed dodaniem do bulionu. Cała kuchnia pięknie pachniała marchewką i olejem ziołowym z czosnkiem, którym skropiłam warzywa. Nie mogę też nie wspomnieć o baaardzo smacznym składniku mojej zupy, a mianowicie spahetti marchewkowym. Połączenie miodu, oleju czosnkowego i sosu sojowego dało rewelacyjny efekt końcowy. Czasem smażę tak przygotowane warzywa do innych potraw i stąd pomysł, aby zrobić spaghetti marchewkowe.

Bardzo lubię sos sojowy i dosyć często używam go w swojej kuchni. Świetnie wpływa na smak potraw, ma też walory zdrowotne i … może być stosowany nawet w diecie niskokalorycznej. Chyba zacznę go jeszcze częściej dodawać do zup i innych dań :)

Zupa krem z marchwi ma też działanie terapeutyczne. Miseczka takiej pomarańczowej ,pysznej i optymistycznej zupy z pewnością poprawi wszystkim humor.

Przygotowanie

117 min
  • Krok 1 - Spaghetti marchewkowe

    3 min
    Odkładamy 2 marchewki. Obieramy je i tniemy bardzo cienko wzdłuż. Świetnie sprawdzi się tutaj zwykła obieraczka do ziemniaków.
  • Krok 2

    3 min
    Cieniutkie płaty marchewki kroimy na równe paseczki.
  • Krok 3

    5 min
    W małej misce mieszamy 2 łyżki oleju ziołowego z czosnkiem z 2 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżeczką miodu.
  • Krok 4

    3 min
    Przekładamy paski marchewki i delikatnie mieszamy.
  • Krok 5

    30 min
    Odstawiamy na około 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby marchewka przeszła marynatą.
  • Krok 6

    6 min
    Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy na nim paski z marchewek. Marchewkę smażymy krótko, bo inaczej zrobi się twarda i chrupiąca.
  • Krok 7

    3 min
    Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym (ręcznik papierowy wchłonie nadmiar tłuszczu).
  • Krok 8 - Zupa krem z marchwi

    8 min
    Marchewki obieramy i kroimy w plasterki (około 1 cm). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • Krok 9

    35 min
    Cebulę i marchewkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy dosyć obficie olejem ziołowym z czosnkiem i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 200°C. Pieczemy 30 minut (bez termoobiegu) co jakiś czas obracając.
  • Krok 10

    10 min
    Upieczone marchewki razem z cebulką przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około 10 minut i pod koniec doprawiamy do smaku imbirem i pieprzem cytrynowym. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i mieszamy.
  • Krok 11

    5 min
    Zupę odstawiamy z gazu i miksujemy blenderem.
  • Krok 12

    3 min
    Na koniec zabielamy śmietanką.
  • Krok 13

    3 min
    Do każdej miseczki nalewamy porcję zupy i nakładamy spaghetti marchewkowe oraz skrapiamy odrobiną sosu sojowego.
Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

Krok 1 - Spaghetti marchewkowe z 13

Składniki: Marchewka

Odkładamy 2 marchewki. Obieramy je i tniemy bardzo cienko wzdłuż. Świetnie sprawdzi się tutaj zwykła obieraczka do ziemniaków.

Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

Krok 2 z 13

Cieniutkie płaty marchewki kroimy na równe paseczki.

Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

Krok 3 z 13

W małej misce mieszamy 2 łyżki oleju ziołowego z czosnkiem z 2 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżeczką miodu.

Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

Krok 4 z 13

Przekładamy paski marchewki i delikatnie mieszamy.

Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

Krok 5 z 13

Odstawiamy na około 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby marchewka przeszła marynatą.

Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

Krok 6 z 13

Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy na nim paski z marchewek. Marchewkę smażymy krótko, bo inaczej zrobi się twarda i chrupiąca.

Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

Krok 7 z 13

Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym (ręcznik papierowy wchłonie nadmiar tłuszczu).

Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

Krok 8 - Zupa krem z marchwi z 13

Składniki: Marchewka

Marchewki obieramy i kroimy w plasterki (około 1 cm). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

Krok 9 z 13

Cebulę i marchewkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy dosyć obficie olejem ziołowym z czosnkiem i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 200°C. Pieczemy 30 minut (bez termoobiegu) co jakiś czas obracając.

Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

Krok 10 z 13

Upieczone marchewki razem z cebulką przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około 10 minut i pod koniec doprawiamy do smaku imbirem i pieprzem cytrynowym. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i mieszamy.

Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

Krok 11 z 13

Zupę odstawiamy z gazu i miksujemy blenderem.

Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

Krok 12 z 13

Na koniec zabielamy śmietanką.

Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

Krok 13 z 13

Do każdej miseczki nalewamy porcję zupy i nakładamy spaghetti marchewkowe oraz skrapiamy odrobiną sosu sojowego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

    Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

    27 min Łatwy
  • Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

    Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

    1 godz 6 min Łatwy
  • Tomato bisque z pieczoną papryką

    Tomato bisque z pieczoną papryką

    1 godz 42 min Średni
  • Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

    Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

    2 godz 45 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu