Sałatki, dania mięsne, tosty czy pizza - te dania z pewnością dość często goszczą na naszych stołach. Są one szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie dostarczą nam energii i uczucia sytości na cały dzień. Jednocześnie często brakuje nam "wyrazistego akcentu", który dopełni ich smak i wydobędzie wyjątkowy aromat. Okazuje się, że będzie nim olej z czosnku, dodatkowo okraszony mieszanką świeżych lub suszonych ziół. Olej z czosnku jest dodatkiem uniwersalnym. Z jednej strony jest on w stanie nadać danej potrawie charakteru, z drugiej zaś korzystnie wpłynie na nasz układ trawienny. Olej z czosnku z dodatkiem ziół sprawdzi się jako samodzielny dip do sałatek, ale także w formie marynaty do mięs lub owoców morza. Można na jego podstawie przygotować zupę z pieczonej papryki i zupy-krem. Dzięki niemu zwykłe tosty nabiorą wymownego charakteru, a włoskie makarony będą smakować jeszcze lepiej. Co ciekawe, taki olej bez większych problemów można przygotować samodzielnie - we własnym zaciszu domowym!
Olej czosnkowy - jak zrobić?
Olej czosnkowy - jak zrobić? Okazuje się, że nie musimy się nad tym aspektem zbyt długo zastanawiać. Standardowy olej z czosnku potrzebuje jedynie trzech składników: oliwy z oliwek, ziół oraz... czosnku! Pamiętajmy jednak o tym, by uprzednio przygotować sobie czyste buteleczki ze szczelnym zamknięciem, do których przelejemy gotowy olej z czosnku. Nie musimy także w pierwszej kolejności piec lub smażyć ząbków czosnku. Wystarczy je pokroić i wrzucić na dno buteleczki. Olej czosnkowy - przepis zakłada również dodanie świeżych lub suszonych ziół. Świetnie sprawdzi się majeranek, tymianek, oregano, a nawet i rozmaryn. Nie zapomnijmy do buteleczki wrzucić również ziela angielskiego i liścia laurowego. To właśnie dzięki nim olej czosnkowy nabierze jeszcze bardziej wyrazistego smaku oraz aromatu!
Ile czasu potrzeba, by olej z czosnku był gotowy?
Samo przygotowanie ziół i czosnku, a także wrzucenie ich do buteleczek zajmie nam jedynie kilka chwil. Jednak warto mieć na uwadze, że zalanie ich oliwą z oliwek nie sprawi, że nasz domowy olej czosnkowy będzie gotowy. Związki smakowe zawarte w czosnku i ziołach potrzebują nieco więcej czasu na to, by "przeniknęły" do struktury oleju. Wobec tego, gotowe buteleczki z domowym olejem ziołowo-czosnkowym trzeba pozostawić na co najmniej 2 tygodnie w miejscu suchym i lekko zacienionym. Dzięki temu smak "przejdzie", a olej z czosnku będzie gotowy do użycia. Jeśli buteleczki będą przechowywane w odpowiednich warunkach, wówczas domowej roboty olej utrzyma się nawet przez 2 - 3 miesiące!
Komentarze 0