Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bardzo często w swoich przepisach jako składnik podaję olej czosnkowy. Odkryłam go już jakiś czas temu i pokochałam od pierwszego zastosowania. Olej czosnkowy z ziołami jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc zachęcam serdecznie do skorzystania z mojego przepisu. Często używam go smażąc składniki do różnych zup, ale też rewelacyjnie sprawdza się podczas smażenia krewetek, czy kiedy chcemy upiec paprykę czy pomidory.
Olej świetnie przechodzi aromatem czosnku i ziół. Nie musimy za każdym razem używać świeżego czosnku, bo sam olej czosnkowy wystarczy. Można też w taki sam sposób przygotować oliwę, ale ja do smażenia używam w swojej kuchni zazwyczaj oleju rzepakowego. Oliwa zmienia nieco smak smażonych potraw i co tu dużo ukrywać – jest dużo droższa.
Olej czosnkowy z ziołami wykorzystałam między innymi podczas przygotowywania zupy z pieczonej papryki
Przygotowanie
21 min
Krok 1
5 min
Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 2
3 min
Wrzucamy do butelki lub słoiczka, w którym będziemy przechowywać olej czosnkowy.
Krok 3
5 min
Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i papryczkę.
Krok 4
3 min
Wkładamy umyte i osuszone gałązki tymianku i majeranku.
Krok 5
5 min
Wlewamy olej przez lejek i szczelnie zamykamy, aby przeszedł smakiem i aromatem ziół i przypraw.
Przechowujemy go w zimnym i ciemnym miejscu. Po około 2 tygodniach olej nadaje się do użycia.
Dobrze przechowywany nadaje się do użycia przez 2-3 miesiące.
Krok 1
z
5
Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 2
z
5
Wrzucamy do butelki lub słoiczka, w którym będziemy przechowywać olej czosnkowy.
Krok 3
z
5
Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i papryczkę.
Krok 4
z
5
Wkładamy umyte i osuszone gałązki tymianku i majeranku.
Krok 5
z
5
Wlewamy olej przez lejek i szczelnie zamykamy, aby przeszedł smakiem i aromatem ziół i przypraw.
Przechowujemy go w zimnym i ciemnym miejscu. Po około 2 tygodniach olej nadaje się do użycia.
Dobrze przechowywany nadaje się do użycia przez 2-3 miesiące.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0