Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Olej czosnkowy z ziołami

0
21min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
2  ząbków
3 
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Zielony pieprz ziarnisty
trochę
Gałązek świeżego tymianku
trochę
Gałązek świeżego majeranku
1  łyżeczka
Papryczka suszona
0.5  l
Olej rzepakowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.78 g
Węglowodany
10.83 g
Tłuszcze
430.62 g
Wartość energetyczna
3850.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

21 min
Krok 1
5 min
Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 2
3 min
Wrzucamy do butelki lub słoiczka, w którym będziemy przechowywać olej czosnkowy.
Krok 3
5 min
Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i papryczkę.
Krok 4
3 min
Wkładamy umyte i osuszone gałązki tymianku i majeranku.
Krok 5
5 min
Wlewamy olej przez lejek i szczelnie zamykamy, aby przeszedł smakiem i aromatem ziół i przypraw. Przechowujemy go w zimnym i ciemnym miejscu. Po około 2 tygodniach olej nadaje się do użycia. Dobrze przechowywany nadaje się do użycia przez 2-3 miesiące.
Olej czosnkowy z ziołami

Krok 1 z 5

Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.

Olej czosnkowy z ziołami

Krok 2 z 5

Wrzucamy do butelki lub słoiczka, w którym będziemy przechowywać olej czosnkowy.

Olej czosnkowy z ziołami

Krok 3 z 5

Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i papryczkę.

Olej czosnkowy z ziołami

Krok 4 z 5

Wkładamy umyte i osuszone gałązki tymianku i majeranku.

Olej czosnkowy z ziołami

Krok 5 z 5

Wlewamy olej przez lejek i szczelnie zamykamy, aby przeszedł smakiem i aromatem ziół i przypraw. Przechowujemy go w zimnym i ciemnym miejscu. Po około 2 tygodniach olej nadaje się do użycia. Dobrze przechowywany nadaje się do użycia przez 2-3 miesiące.

Bardzo często w swoich przepisach jako składnik podaję olej czosnkowy. Odkryłam go już jakiś czas temu i pokochałam od pierwszego zastosowania. Olej czosnkowy z ziołami jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc zachęcam serdecznie do skorzystania z mojego przepisu. Często używam go smażąc składniki do różnych zup, ale też rewelacyjnie sprawdza się podczas smażenia krewetek, czy kiedy chcemy upiec paprykę czy pomidory.

Olej świetnie przechodzi aromatem czosnku i ziół. Nie musimy za każdym razem używać świeżego czosnku, bo sam olej czosnkowy wystarczy. Można też w taki sam sposób przygotować oliwę, ale ja do smażenia używam w swojej kuchni zazwyczaj oleju rzepakowego. Oliwa zmienia nieco smak smażonych potraw i co tu dużo ukrywać – jest dużo droższa.

Olej czosnkowy z ziołami wykorzystałam między innymi podczas przygotowywania zupy z pieczonej papryki
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika