Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Olej czosnkowy z ziołami

(0)
21min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
2  ząbków
Czosnek
3 
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Zielony pieprz ziarnisty
trochę
Gałązek świeżego tymianku
trochę
Gałązek świeżego majeranku
1  łyżeczka
Papryczka suszona
0.5  l
Olej rzepakowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.78 g
Węglowodany
10.83 g
Tłuszcze
430.62 g
Wartość energetyczna
3850.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bardzo często w swoich przepisach jako składnik podaję olej czosnkowy. Odkryłam go już jakiś czas temu i pokochałam od pierwszego zastosowania. Olej czosnkowy z ziołami jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc zachęcam serdecznie do skorzystania z mojego przepisu. Często używam go smażąc składniki do różnych zup, ale też rewelacyjnie sprawdza się podczas smażenia krewetek, czy kiedy chcemy upiec paprykę czy pomidory.

Olej świetnie przechodzi aromatem czosnku i ziół. Nie musimy za każdym razem używać świeżego czosnku, bo sam olej czosnkowy wystarczy. Można też w taki sam sposób przygotować oliwę, ale ja do smażenia używam w swojej kuchni zazwyczaj oleju rzepakowego. Oliwa zmienia nieco smak smażonych potraw i co tu dużo ukrywać – jest dużo droższa.

Olej czosnkowy z ziołami wykorzystałam między innymi podczas przygotowywania zupy z pieczonej papryki

Przygotowanie

21 min
  • Krok 1

    5 min
    Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.
  • Krok 2

    3 min
    Wrzucamy do butelki lub słoiczka, w którym będziemy przechowywać olej czosnkowy.
  • Krok 3

    5 min
    Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i papryczkę.
  • Krok 4

    3 min
    Wkładamy umyte i osuszone gałązki tymianku i majeranku.
  • Krok 5

    5 min
    Wlewamy olej przez lejek i szczelnie zamykamy, aby przeszedł smakiem i aromatem ziół i przypraw. Przechowujemy go w zimnym i ciemnym miejscu. Po około 2 tygodniach olej nadaje się do użycia. Dobrze przechowywany nadaje się do użycia przez 2-3 miesiące.
Olej czosnkowy z ziołami

Krok 1 z 5

Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.

Olej czosnkowy z ziołami

Krok 2 z 5

Wrzucamy do butelki lub słoiczka, w którym będziemy przechowywać olej czosnkowy.

Olej czosnkowy z ziołami

Krok 3 z 5

Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i papryczkę.

Olej czosnkowy z ziołami

Krok 4 z 5

Wkładamy umyte i osuszone gałązki tymianku i majeranku.

Olej czosnkowy z ziołami

Krok 5 z 5

Wlewamy olej przez lejek i szczelnie zamykamy, aby przeszedł smakiem i aromatem ziół i przypraw. Przechowujemy go w zimnym i ciemnym miejscu. Po około 2 tygodniach olej nadaje się do użycia. Dobrze przechowywany nadaje się do użycia przez 2-3 miesiące.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kaczka pieczona (z piekarnika)

    16 godz 20 min Średni
  • Zupa z brukwi na gęsinie

    50 min Średni
  • Zupa krem z rzeżuchy

    48 min Łatwy
  • Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką

    1 godz 36 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu