Olej czosnkowy z ziołami
21min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.78 g
Węglowodany
10.83 g
Tłuszcze
430.62 g
Wartość energetyczna
3850.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
21 min
Krok 1
5 min
Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 2
3 min
Wrzucamy do butelki lub słoiczka, w którym będziemy przechowywać olej czosnkowy.
Krok 3
5 min
Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i papryczkę.
Krok 4
3 min
Wkładamy umyte i osuszone gałązki tymianku i majeranku.
Krok 5
5 min
Wlewamy olej przez lejek i szczelnie zamykamy, aby przeszedł smakiem i aromatem ziół i przypraw.
Przechowujemy go w zimnym i ciemnym miejscu. Po około 2 tygodniach olej nadaje się do użycia.
Dobrze przechowywany nadaje się do użycia przez 2-3 miesiące.
Bardzo często w swoich przepisach jako składnik podaję olej czosnkowy. Odkryłam go już jakiś czas temu i pokochałam od pierwszego zastosowania. Olej czosnkowy z ziołami jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc zachęcam serdecznie do skorzystania z mojego przepisu. Często używam go smażąc składniki do różnych zup, ale też rewelacyjnie sprawdza się podczas smażenia krewetek, czy kiedy chcemy upiec paprykę czy pomidory.
Olej świetnie przechodzi aromatem czosnku i ziół. Nie musimy za każdym razem używać świeżego czosnku, bo sam olej czosnkowy wystarczy. Można też w taki sam sposób przygotować oliwę, ale ja do smażenia używam w swojej kuchni zazwyczaj oleju rzepakowego. Oliwa zmienia nieco smak smażonych potraw i co tu dużo ukrywać – jest dużo droższa.
Olej czosnkowy z ziołami wykorzystałam między innymi podczas przygotowywania zupy z pieczonej papryki
Olej świetnie przechodzi aromatem czosnku i ziół. Nie musimy za każdym razem używać świeżego czosnku, bo sam olej czosnkowy wystarczy. Można też w taki sam sposób przygotować oliwę, ale ja do smażenia używam w swojej kuchni zazwyczaj oleju rzepakowego. Oliwa zmienia nieco smak smażonych potraw i co tu dużo ukrywać – jest dużo droższa.
Olej czosnkowy z ziołami wykorzystałam między innymi podczas przygotowywania zupy z pieczonej papryki
Komentarze 0