Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Olej czosnkowy z ziołami

Olej czosnkowy z ziołami

(0)
21min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
2  ząbków
Czosnek
3 
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Zielony pieprz ziarnisty
trochę
Gałązek świeżego tymianku
trochę
Gałązek świeżego majeranku
1  łyżeczka
Papryczka suszona
0.5  l
Olej rzepakowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.78 g
Węglowodany
10.83 g
Tłuszcze
430.62 g
Wartość energetyczna
3850.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sałatki, dania mięsne, tosty czy pizza - te dania z pewnością dość często goszczą na naszych stołach. Są one szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie dostarczą nam energii i uczucia sytości na cały dzień. Jednocześnie często brakuje nam "wyrazistego akcentu", który dopełni ich smak i wydobędzie wyjątkowy aromat. Okazuje się, że będzie nim olej z czosnku, dodatkowo okraszony mieszanką świeżych lub suszonych ziół. Olej z czosnku jest dodatkiem uniwersalnym. Z jednej strony jest on w stanie nadać danej potrawie charakteru, z drugiej zaś korzystnie wpłynie na nasz układ trawienny. Olej z czosnku z dodatkiem ziół sprawdzi się jako samodzielny dip do sałatek, ale także w formie marynaty do mięs lub owoców morza. Można na jego podstawie przygotować zupę z pieczonej papryki i zupy-krem. Dzięki niemu zwykłe tosty nabiorą wymownego charakteru, a włoskie makarony będą smakować jeszcze lepiej. Co ciekawe, taki olej bez większych problemów można przygotować samodzielnie - we własnym zaciszu domowym!


Olej czosnkowy - jak zrobić?

Olej czosnkowy - jak zrobić? Okazuje się, że nie musimy się nad tym aspektem zbyt długo zastanawiać. Standardowy olej z czosnku potrzebuje jedynie trzech składników: oliwy z oliwek, ziół oraz... czosnku! Pamiętajmy jednak o tym, by uprzednio przygotować sobie czyste buteleczki ze szczelnym zamknięciem, do których przelejemy gotowy olej z czosnku. Nie musimy także w pierwszej kolejności piec lub smażyć ząbków czosnku. Wystarczy je pokroić i wrzucić na dno buteleczki. Olej czosnkowy - przepis zakłada również dodanie świeżych lub suszonych ziół. Świetnie sprawdzi się majeranek, tymianek, oregano, a nawet i rozmaryn. Nie zapomnijmy do buteleczki wrzucić również ziela angielskiego i liścia laurowego. To właśnie dzięki nim olej czosnkowy nabierze jeszcze bardziej wyrazistego smaku oraz aromatu!


Ile czasu potrzeba, by olej z czosnku był gotowy?

Samo przygotowanie ziół i czosnku, a także wrzucenie ich do buteleczek zajmie nam jedynie kilka chwil. Jednak warto mieć na uwadze, że zalanie ich oliwą z oliwek nie sprawi, że nasz domowy olej czosnkowy będzie gotowy. Związki smakowe zawarte w czosnku i ziołach potrzebują nieco więcej czasu na to, by "przeniknęły" do struktury oleju. Wobec tego, gotowe buteleczki z domowym olejem ziołowo-czosnkowym trzeba pozostawić na co najmniej 2 tygodnie w miejscu suchym i lekko zacienionym. Dzięki temu smak "przejdzie", a olej z czosnku będzie gotowy do użycia. Jeśli buteleczki będą przechowywane w odpowiednich warunkach, wówczas domowej roboty olej utrzyma się nawet przez 2 - 3 miesiące!

Przygotowanie

21 min
  • Krok 1

    5 min
    Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.
  • Krok 2

    3 min
    Wrzucamy do butelki lub słoiczka, w którym będziemy przechowywać olej czosnkowy.
  • Krok 3

    5 min
    Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i papryczkę.
  • Krok 4

    3 min
    Wkładamy umyte i osuszone gałązki tymianku i majeranku.
  • Krok 5

    5 min
    Wlewamy olej przez lejek i szczelnie zamykamy, aby przeszedł smakiem i aromatem ziół i przypraw. Przechowujemy go w zimnym i ciemnym miejscu. Po około 2 tygodniach olej nadaje się do użycia. Dobrze przechowywany nadaje się do użycia przez 2-3 miesiące.
Olej czosnkowy z ziołami

Krok 1 z 5

Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.

Olej czosnkowy z ziołami

Krok 2 z 5

Wrzucamy do butelki lub słoiczka, w którym będziemy przechowywać olej czosnkowy.

Olej czosnkowy z ziołami

Krok 3 z 5

Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i papryczkę.

Olej czosnkowy z ziołami

Krok 4 z 5

Wkładamy umyte i osuszone gałązki tymianku i majeranku.

Olej czosnkowy z ziołami

Krok 5 z 5

Wlewamy olej przez lejek i szczelnie zamykamy, aby przeszedł smakiem i aromatem ziół i przypraw. Przechowujemy go w zimnym i ciemnym miejscu. Po około 2 tygodniach olej nadaje się do użycia. Dobrze przechowywany nadaje się do użycia przez 2-3 miesiące.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kaczka pieczona (z piekarnika)

    Kaczka pieczona (z piekarnika)

    16 godz 20 min Średni
  • Zupa z brukwi na gęsinie

    Zupa z brukwi na gęsinie

    50 min Średni
  • Zupa krem z rzeżuchy

    Zupa krem z rzeżuchy

    48 min Łatwy
  • Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką

    Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką

    1 godz 36 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu