Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym
Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym
Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym
Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym
Dodaj do CookBook

Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

(1)
1 godz 31 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Średnia cukinia
0.5 
Brokuł
1 
Por (biała i jasnozielona część)
100  g
Mrożony zielony groszek
100  g
Mrożone liście szpinaku
3 
Ziemniaki
1  pęczek
Listków świeżych ziół (pietruszka, lubczyk, bazylia)
0.5  szklanka
Zielona soczewica
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
0.5  łyżeczka
Sok z cytryny
2  łyżek
Olaj lniany
2  łyżek
Łuskane pestki dyni
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.6 g
Wartość energetyczna
236.3 kcal
Tłuszcze
10.3 g
Białko
11.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa z zielonych warzyw przygotowana w jesiennym wydaniu, czyli z zieloną soczewicą, dzięki której przyjemnie rozgrzewa na dłużej i jest bardzo pożywna. Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą, skropiona olejem lnianym, dostarcza zdrową porcję niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, podanych w jednej z najlepszych proporcji. Smacznego!

Przygotowanie

91 min
  • Krok 1

    60 min
    Soczewicę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na godzinę. Po godzinie przepłukujemy soczewicę, ponownie zalewamy wodą, gotujemy pół godziny, pod koniec gotowania dodajemy pół łyżeczki soli.
  • Krok 2

    25 min
    W tym czasie brokuła dzielimy na różyczki, cukinię i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy 1l wody, gotujemy 20 minut. W połowie czasu gotowania dodajemy zielony groszek, pokrojony w półtalarki por, szpinak i zioła.
  • Krok 3

    2 min
    Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny
  • Krok 4

    3 min
    Soczewicę odcedzamy, dodajemy do zupy i ponownie miksujemy – krócej, jeśli chcemy, aby w zupie kawałki soczewicy były bardziej wyczuwalne, lub dłużej, gdy chcemy uzyskać gładki krem.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę z zielonych warzyw podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżo posiekaną natką pietruszki. Na talerzach skrapiamy zupę olejem lnianym.
Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

Krok 1 z 5

Soczewicę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na godzinę. Po godzinie przepłukujemy soczewicę, ponownie zalewamy wodą, gotujemy pół godziny, pod koniec gotowania dodajemy pół łyżeczki soli.

Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

Krok 2 z 5

W tym czasie brokuła dzielimy na różyczki, cukinię i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy 1l wody, gotujemy 20 minut. W połowie czasu gotowania dodajemy zielony groszek, pokrojony w półtalarki por, szpinak i zioła.

Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

Krok 3 z 5

Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny

Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

Krok 4 z 5

Soczewicę odcedzamy, dodajemy do zupy i ponownie miksujemy – krócej, jeśli chcemy, aby w zupie kawałki soczewicy były bardziej wyczuwalne, lub dłużej, gdy chcemy uzyskać gładki krem.

Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

Krok 5 z 5

Zupę z zielonych warzyw podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżo posiekaną natką pietruszki. Na talerzach skrapiamy zupę olejem lnianym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

3.0 z 5
3
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
11
00
00
00
11

Opinie

5

Aaaa

Ile gramów cukinii?
Anonim (niezweryfikowany) 03/28/2024-09:51 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/15/2024-03:36 CEST
Dopasuj ilość do tego, co lubisz lub wykorzystaj to, co akurat masz pod ręką. Ważne, żeby Tobie smakowało i żeby nie marnować składników. Możesz też sprawdzić, ile waży np. średnia cukinia i skorzystać z takich wskazówek.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu