Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

(0)
1 godz 31 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Średnia cukinia
0.5 
Brokuł
1 
Por (biała i jasnozielona część)
100  g
Mrożony zielony groszek
100  g
Mrożone liście szpinaku
3 
Ziemniaki
1  pęczek
Listków świeżych ziół (pietruszka, lubczyk, bazylia)
0.5  szklanka
Zielona soczewica
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
0.5  łyżeczka
Sok z cytryny
2  łyżek
Olaj lniany
2  łyżek
Łuskane pestki dyni
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.73 g
Węglowodany
25.58 g
Tłuszcze
10.26 g
Wartość energetyczna
236.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa z zielonych warzyw przygotowana w jesiennym wydaniu, czyli z zieloną soczewicą, dzięki której przyjemnie rozgrzewa na dłużej i jest bardzo pożywna. Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą, skropiona olejem lnianym, dostarcza zdrową porcję niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, podanych w jednej z najlepszych proporcji. Smacznego!

Przygotowanie

91 min
  • Krok 1

    60 min
    Soczewicę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na godzinę. Po godzinie przepłukujemy soczewicę, ponownie zalewamy wodą, gotujemy pół godziny, pod koniec gotowania dodajemy pół łyżeczki soli.
  • Krok 2

    25 min
    W tym czasie brokuła dzielimy na różyczki, cukinię i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy 1l wody, gotujemy 20 minut. W połowie czasu gotowania dodajemy zielony groszek, pokrojony w półtalarki por, szpinak i zioła.
  • Krok 3

    2 min
    Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny
  • Krok 4

    3 min
    Soczewicę odcedzamy, dodajemy do zupy i ponownie miksujemy – krócej, jeśli chcemy, aby w zupie kawałki soczewicy były bardziej wyczuwalne, lub dłużej, gdy chcemy uzyskać gładki krem.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę z zielonych warzyw podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżo posiekaną natką pietruszki. Na talerzach skrapiamy zupę olejem lnianym.
Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

Krok 1 z 5

Soczewicę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na godzinę. Po godzinie przepłukujemy soczewicę, ponownie zalewamy wodą, gotujemy pół godziny, pod koniec gotowania dodajemy pół łyżeczki soli.

Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

Krok 2 z 5

W tym czasie brokuła dzielimy na różyczki, cukinię i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy 1l wody, gotujemy 20 minut. W połowie czasu gotowania dodajemy zielony groszek, pokrojony w półtalarki por, szpinak i zioła.

Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

Krok 3 z 5

Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny

Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

Krok 4 z 5

Soczewicę odcedzamy, dodajemy do zupy i ponownie miksujemy – krócej, jeśli chcemy, aby w zupie kawałki soczewicy były bardziej wyczuwalne, lub dłużej, gdy chcemy uzyskać gładki krem.

Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

Krok 5 z 5

Zupę z zielonych warzyw podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżo posiekaną natką pietruszki. Na talerzach skrapiamy zupę olejem lnianym.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

    1 godz 41 min Łatwy
  • Zupa kalarepowa dla dzieci

    26 min Łatwy
  • Zupa ze świeżego szpinaku z mascarpone

    33 min Łatwy
  • Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną

    36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu