Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym
Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym
Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym
Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

(0)
1 godz 31 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Średnia cukinia
0.5 
Brokuł
1 
Por (biała i jasnozielona część)
100  g
Mrożony zielony groszek
100  g
Mrożone liście szpinaku
3 
Ziemniaki
1  pęczek
Listków świeżych ziół (pietruszka, lubczyk, bazylia)
0.5  szklanka
Zielona soczewica
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
0.5  łyżeczka
Sok z cytryny
2  łyżek
Olaj lniany
2  łyżek
Łuskane pestki dyni
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.73 g
Węglowodany
25.58 g
Tłuszcze
10.26 g
Wartość energetyczna
236.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa z zielonych warzyw przygotowana w jesiennym wydaniu, czyli z zieloną soczewicą, dzięki której przyjemnie rozgrzewa na dłużej i jest bardzo pożywna. Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą, skropiona olejem lnianym, dostarcza zdrową porcję niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, podanych w jednej z najlepszych proporcji. Smacznego!

Przygotowanie

91 min
  • Krok 1

    60 min
    Soczewicę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na godzinę. Po godzinie przepłukujemy soczewicę, ponownie zalewamy wodą, gotujemy pół godziny, pod koniec gotowania dodajemy pół łyżeczki soli.
  • Krok 2

    25 min
    W tym czasie brokuła dzielimy na różyczki, cukinię i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy 1l wody, gotujemy 20 minut. W połowie czasu gotowania dodajemy zielony groszek, pokrojony w półtalarki por, szpinak i zioła.
  • Krok 3

    2 min
    Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny
  • Krok 4

    3 min
    Soczewicę odcedzamy, dodajemy do zupy i ponownie miksujemy – krócej, jeśli chcemy, aby w zupie kawałki soczewicy były bardziej wyczuwalne, lub dłużej, gdy chcemy uzyskać gładki krem.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę z zielonych warzyw podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżo posiekaną natką pietruszki. Na talerzach skrapiamy zupę olejem lnianym.
Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

Krok 1 z 5

Soczewicę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na godzinę. Po godzinie przepłukujemy soczewicę, ponownie zalewamy wodą, gotujemy pół godziny, pod koniec gotowania dodajemy pół łyżeczki soli.

Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

Krok 2 z 5

W tym czasie brokuła dzielimy na różyczki, cukinię i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy 1l wody, gotujemy 20 minut. W połowie czasu gotowania dodajemy zielony groszek, pokrojony w półtalarki por, szpinak i zioła.

Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

Krok 3 z 5

Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny

Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

Krok 4 z 5

Soczewicę odcedzamy, dodajemy do zupy i ponownie miksujemy – krócej, jeśli chcemy, aby w zupie kawałki soczewicy były bardziej wyczuwalne, lub dłużej, gdy chcemy uzyskać gładki krem.

Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

Krok 5 z 5

Zupę z zielonych warzyw podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżo posiekaną natką pietruszki. Na talerzach skrapiamy zupę olejem lnianym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

    Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

    1 godz 41 min Łatwy
  • Zupa kalarepowa dla dzieci

    Zupa kalarepowa dla dzieci

    26 min Łatwy
  • Zupa ze świeżego szpinaku z mascarpone

    Zupa ze świeżego szpinaku z mascarpone

    33 min Łatwy
  • Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną

    Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną

    36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu