Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa z zielonych warzyw przygotowana w jesiennym wydaniu, czyli z zieloną soczewicą, dzięki której przyjemnie rozgrzewa na dłużej i jest bardzo pożywna. Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą, skropiona olejem lnianym, dostarcza zdrową porcję niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, podanych w jednej z najlepszych proporcji. Smacznego!
Przygotowanie
91 min
Krok 1
60 min
Soczewicę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na godzinę. Po godzinie przepłukujemy soczewicę, ponownie zalewamy wodą, gotujemy pół godziny, pod koniec gotowania dodajemy pół łyżeczki soli.
Krok 2
25 min
W tym czasie brokuła dzielimy na różyczki, cukinię i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy 1l wody, gotujemy 20 minut. W połowie czasu gotowania dodajemy zielony groszek, pokrojony w półtalarki por, szpinak i zioła.
Krok 3
2 min
Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny
Krok 4
3 min
Soczewicę odcedzamy, dodajemy do zupy i ponownie miksujemy – krócej, jeśli chcemy, aby w zupie kawałki soczewicy były bardziej wyczuwalne, lub dłużej, gdy chcemy uzyskać gładki krem.
Krok 5
1 min
Zupę z zielonych warzyw podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżo posiekaną natką pietruszki. Na talerzach skrapiamy zupę olejem lnianym.
Krok 1
z
5
Soczewicę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na godzinę. Po godzinie przepłukujemy soczewicę, ponownie zalewamy wodą, gotujemy pół godziny, pod koniec gotowania dodajemy pół łyżeczki soli.
Krok 2
z
5
W tym czasie brokuła dzielimy na różyczki, cukinię i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy 1l wody, gotujemy 20 minut. W połowie czasu gotowania dodajemy zielony groszek, pokrojony w półtalarki por, szpinak i zioła.
Krok 3
z
5
Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny
Krok 4
z
5
Soczewicę odcedzamy, dodajemy do zupy i ponownie miksujemy – krócej, jeśli chcemy, aby w zupie kawałki soczewicy były bardziej wyczuwalne, lub dłużej, gdy chcemy uzyskać gładki krem.
Krok 5
z
5
Zupę z zielonych warzyw podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżo posiekaną natką pietruszki. Na talerzach skrapiamy zupę olejem lnianym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0