Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przenosimy się dziś w gorące rejony Ameryki. Zupa meksykańska z mięsem wołowym to propozycja dla wielbicieli ognistych smaków i miłośników czerwonego mięsa. Jeśli lubisz chili con carne, burrito czy tacos z mięsem i warzywami, ten przepis także powinien przypaść Ci do gustu.
Zupa meksykańska z mięsem mielonym wołowym to bardzo treściwa, sycąca potrawa, a czas przygotowania jest dość krótki. Idealnie nadaje się na jednodaniowy obiad lub kolację.
Podobnie jak w innych meksykańskich przepisach pojawia się tam fasola, kukurydza, papryka, cebula i pomidory - podstawowe składniki dostępne przez cały rok. Nie potrzeba tu także wymyślnych przypraw. Wystarczy sól, czosnek i papryczka chili.
W ramach dodatków do zupy meksykańskiej idealnie sprawdzą się chipsy tortilla (z dodatkiem mąki z czerwonej fasoli lub soczewicy) oraz pokrojone w plastry awokado. Tuż przed podaniem zupę meksykańską można udekorować kleksem kwaśnej śmietany i skropić sokiem z limonki. Dobry efekt wizualny daje także drobno posiekana natka pietruszki.
Czy opisane przepis ma wiele wspólnego z prawdziwą kuchnią meksykańską? To zależy, czy będziesz to oceniać w odniesieniu do oryginalnej kuchni znanej przed przybyciem konkwistadorów czy raczej po pojawieniu się ludzi z Europy i wymieszaniu tradycji kulinarnych z różnych stron. Rdzenni mieszkańcy Meksyku nie znali bowiem mięsa wołowego. Nie hodowali dużych zwierząt, a dania bazowały na warzywach i zbożach, a głównym źródłem mięsa były indyki. Dopiero po pojawieniu się przybyszów zza oceanu miejscowe tradycje mogły ewoluować do obecnej postaci. Dziś fasola, wołowina, pomidory i papryka to aromatyczny mix smaków spotkany w większości potraw.
Na koniec warto zaznaczyć, że to nie jedyna zupa inspirowana kuchnią z Meksyku. Warto wypróbować także inne receptury. Dla miłośników drobiu prawdziwą gratką będzie zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem. Następna opcja godna uwagi to meksykańska pikantna zupa rybna. Ciekawym pomysłem jest także wegetariańska zupa meksykańska z awokado, zielonym groszkiem i kolendrą zamiast mięsa.
Do ciepłej, lekko pikantnej zupy przyda się orzeźwiający napój. Rdzenni mieszkańcy Meksyku pili kiedyś tejatę - napój z wody, mąki kukurydzianej i sfermentowanego kakao. W dzisiejszych czasach lepszym wyborem będzie jednak smakowa lemoniada.
Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać.
Papryki umyć, wydrążyć i pokroić w cienkie paseczki. Posiekać papryczkę chilli.
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, czosnek, paprykę oraz papryczkę chilli. Dodać przyprawy i smażyć przez ok. 5 minut.
Do podsmażonych warzyw dodać mieloną wołowinę.
Smażyć, mieszając, aż mięso przestanie być surowe.
Dodać pomidory z puszki, passatę, sok z połowy limonki oraz wcześniej przygotowany bulion. Całość zagotować.
Pod koniec gotowania dodać kukurydzę i fasolę.
Gotową zupę meksykańską serwować z kleksem kwaśnej śmietany, ćwiartką limonki (do skropienia) oraz chipsami tortilla.