Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

0
50min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula czerwona
1 
Cebula biała
3  ząbków
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
1 
Papryczka chili
500  g
Mięso mielone wołowe
2  puszek
Pomidory krojone
300  ml
Passat
200  ml
Woda
1  puszka
Kukurydza
1  puszka
Fasola czerwona
1  puszka
Fasola pinto
1 
Limonka
3  łyżek
Oliwa
0.5  łyżeczka
Cynamon
0.5  łyżeczka
Curry
1  łyżeczka
Oregano
0.5  łyżeczka
Kolendra
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1  opakowanie
Chipsy tortilla
trochę
Śmietana kwaśna
1 
Awokado

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
46.98 g
Węglowodany
103.33 g
Tłuszcze
32.4 g
Wartość energetyczna
855.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Krok 2
5 min
Papryki umyć, wydrążyć, pokroić na cieniutkie paseczki. Papryczkę chilli posiekać.
Krok 3
5 min
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dorzucić posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną paprykę i papryczkę chilli.Dosypać przyprawy i przesmażyć całość – ok.5 minut.
Krok 4
3 min
Do podsmażonych warzywa dodać wołowe mięso mielone.
Krok 5
20 min
Mieszając, smażyć aż do momentu, kiedy mięso nie będzie już surowe.
Krok 6
6 min
Dodać pomidory w puszce, passatę, sok z 1/2 limonki oraz wodę. Całość zagotować.
Krok 7
3 min
Pod koniec gotowania do zupy meksykańskiej dodać kukurydzę oraz fasole.
Krok 8
3 min
Gotową zupę meksykańską serwować z kleksem kwaśnej śmietany, ćwiartką limonki (do skropienia zupy) oraz chipsami tortilla. Doskonale sprawdzi się także pokrojone w plastry awokado.
Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 1 z 8

Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 2 z 8

Papryki umyć, wydrążyć, pokroić na cieniutkie paseczki. Papryczkę chilli posiekać.

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 3 z 8

W dużym garnku rozgrzać oliwę, dorzucić posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną paprykę i papryczkę chilli.Dosypać przyprawy i przesmażyć całość – ok.5 minut.

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 4 z 8

Do podsmażonych warzywa dodać wołowe mięso mielone.

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 5 z 8

Mieszając, smażyć aż do momentu, kiedy mięso nie będzie już surowe.

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 6 z 8

Dodać pomidory w puszce, passatę, sok z 1/2 limonki oraz wodę. Całość zagotować.

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 7 z 8

Pod koniec gotowania do zupy meksykańskiej dodać kukurydzę oraz fasole.

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 8 z 8

Gotową zupę meksykańską serwować z kleksem kwaśnej śmietany, ćwiartką limonki (do skropienia zupy) oraz chipsami tortilla. Doskonale sprawdzi się także pokrojone w plastry awokado.

Przenosimy się dziś w gorące rejony Ameryki. Zupa meksykańska z mięsem wołowym to propozycja dla wielbicieli ognistych smaków i miłośników czerwonego mięsa. W ramach dodatków do zupy meksykańskiej idealnie sprawdzą się chipsy tortilla (z dodatkiem mąki z czerwonej fasoli lub soczewicy) oraz pokrojone w plastry awokado. Tuż przed podaniem zupę meksykańską dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany i skrapiamy sokiem z limonki. NIEZŁY MEKSYK! :)

Mięsożercom polecamy też inne przepisy na zupy z wołowiną:
Marokańska zupa harira
Zupa gulaszowa z wędzoną papryką
Zupa Phở – czyli wietnamski rosół
Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika