Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

(0)
50min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula czerwona
1 
Cebula biała
3  ząbków
Czosnek
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
1 
Papryczka chili
500  g
Mięso mielone wołowe
2  puszek
Pomidory krojone
300  ml
Passat
200  ml
Woda
1  puszka
Kukurydza
1  puszka
Fasola czerwona
1  puszka
Fasola pinto
1 
Limonka
trochę
Oliwa
0.5  łyżeczka
Cynamon
0.5  łyżeczka
Curry
1  łyżeczka
Oregano
0.5  łyżeczka
Kolendra
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1  opakowanie
Chipsy tortilla
trochę
Śmietana kwaśna
1 
Awokado
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
50.46 g
Węglowodany
95.95 g
Tłuszcze
10.16 g
Wartość energetyczna
653.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przenosimy się dziś w gorące rejony Ameryki. Zupa meksykańska z mięsem wołowym to propozycja dla wielbicieli ognistych smaków i miłośników czerwonego mięsa. W ramach dodatków do zupy meksykańskiej idealnie sprawdzą się chipsy tortilla (z dodatkiem mąki z czerwonej fasoli lub soczewicy) oraz pokrojone w plastry awokado. Tuż przed podaniem zupę meksykańską dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany i skrapiamy sokiem z limonki. NIEZŁY MEKSYK! :)

Mięsożercom polecamy też inne przepisy na zupy z wołowiną:
Marokańska zupa harira
Zupa gulaszowa z wędzoną papryką
Zupa Phở – czyli wietnamski rosół
Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  • Krok 2

    5 min
    Papryki umyć, wydrążyć, pokroić na cieniutkie paseczki. Papryczkę chilli posiekać.
  • Krok 3

    5 min
    W dużym garnku rozgrzać oliwę, dorzucić posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną paprykę i papryczkę chilli.Dosypać przyprawy i przesmażyć całość – ok.5 minut.
  • Krok 4

    3 min
    Do podsmażonych warzywa dodać wołowe mięso mielone.
  • Krok 5

    20 min
    Mieszając, smażyć aż do momentu, kiedy mięso nie będzie już surowe.
  • Krok 6

    6 min
    Dodać pomidory w puszce, passatę, sok z 1/2 limonki oraz wodę. Całość zagotować.
  • Krok 7

    3 min
    Pod koniec gotowania do zupy meksykańskiej dodać kukurydzę oraz fasole.
  • Krok 8

    3 min
    Gotową zupę meksykańską serwować z kleksem kwaśnej śmietany, ćwiartką limonki (do skropienia zupy) oraz chipsami tortilla. Doskonale sprawdzi się także pokrojone w plastry awokado.
Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 1 z 8

Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 2 z 8

Papryki umyć, wydrążyć, pokroić na cieniutkie paseczki. Papryczkę chilli posiekać.

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 3 z 8

W dużym garnku rozgrzać oliwę, dorzucić posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną paprykę i papryczkę chilli.Dosypać przyprawy i przesmażyć całość – ok.5 minut.

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 4 z 8

Do podsmażonych warzywa dodać wołowe mięso mielone.

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 5 z 8

Mieszając, smażyć aż do momentu, kiedy mięso nie będzie już surowe.

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 6 z 8

Dodać pomidory w puszce, passatę, sok z 1/2 limonki oraz wodę. Całość zagotować.

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 7 z 8

Pod koniec gotowania do zupy meksykańskiej dodać kukurydzę oraz fasole.

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 8 z 8

Gotową zupę meksykańską serwować z kleksem kwaśnej śmietany, ćwiartką limonki (do skropienia zupy) oraz chipsami tortilla. Doskonale sprawdzi się także pokrojone w plastry awokado.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa meksykańska z fasolką

    38 min Łatwy
  • Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami

    1 godz 22 min Średni
  • Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem

    44 min Łatwy
  • Wegetariańska zupa meksykańska

    1 godz 38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu