Zupa meksykańska z mięsem wołowym
50min
Łatwy
1
Cebula czerwona
1
Cebula biała
3
ząbków
1
Papryka czerwona
1
Papryka żółta
1
Papryczka chili
500
g
Mięso mielone wołowe
2
puszek
Pomidory krojone
300
ml
Passat
200
ml
Woda
1
puszka
Kukurydza
1
puszka
Fasola czerwona
1
puszka
Fasola pinto
1
Limonka
3
łyżek
Oliwa
0.5
łyżeczka
Cynamon
0.5
łyżeczka
Curry
1
łyżeczka
Oregano
0.5
łyżeczka
Kolendra
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
1
opakowanie
Chipsy tortilla
trochę
Śmietana kwaśna
1
Awokado
.
Wartości odżywcze
Białko
46.98 g
Węglowodany
103.33 g
Tłuszcze
32.4 g
Wartość energetyczna
855.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
5 min
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Krok 2
5 min
Papryki umyć, wydrążyć, pokroić na cieniutkie paseczki. Papryczkę chilli posiekać.
Krok 3
5 min
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dorzucić posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną paprykę i papryczkę chilli.Dosypać przyprawy i przesmażyć całość – ok.5 minut.
Krok 4
3 min
Do podsmażonych warzywa dodać wołowe mięso mielone.
Krok 5
20 min
Mieszając, smażyć aż do momentu, kiedy mięso nie będzie już surowe.
Krok 6
6 min
Dodać pomidory w puszce, passatę, sok z 1/2 limonki oraz wodę. Całość zagotować.
Krok 7
3 min
Pod koniec gotowania do zupy meksykańskiej dodać kukurydzę oraz fasole.
Krok 8
3 min
Gotową zupę meksykańską serwować z kleksem kwaśnej śmietany, ćwiartką limonki (do skropienia zupy) oraz chipsami tortilla. Doskonale sprawdzi się także pokrojone w plastry awokado.
Przenosimy się dziś w gorące rejony Ameryki. Zupa meksykańska z mięsem wołowym to propozycja dla wielbicieli ognistych smaków i miłośników czerwonego mięsa. W ramach dodatków do zupy meksykańskiej idealnie sprawdzą się chipsy tortilla (z dodatkiem mąki z czerwonej fasoli lub soczewicy) oraz pokrojone w plastry awokado. Tuż przed podaniem zupę meksykańską dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany i skrapiamy sokiem z limonki. NIEZŁY MEKSYK! :)
Mięsożercom polecamy też inne przepisy na zupy z wołowiną:
Marokańska zupa harira
Zupa gulaszowa z wędzoną papryką
Zupa Phở – czyli wietnamski rosół
Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka
Mięsożercom polecamy też inne przepisy na zupy z wołowiną:
Marokańska zupa harira
Zupa gulaszowa z wędzoną papryką
Zupa Phở – czyli wietnamski rosół
Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka
Komentarze 0