Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa meksykańska z mięsem wołowym
Zupa meksykańska z mięsem wołowym
Zupa meksykańska z mięsem wołowym
Zupa meksykańska z mięsem wołowym
Zupa meksykańska z mięsem wołowym
Zupa meksykańska z mięsem wołowym
Zupa meksykańska z mięsem wołowym
Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

(0)
50min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula czerwona
1 
Cebula biała
3  ząbków
Czosnek
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
1 
Papryczka chili
500  g
Mięso mielone wołowe
2  puszek
Pomidory krojone
300  ml
Passat
200  ml
Woda
1  puszka
Kukurydza
1  puszka
Fasola czerwona
1  puszka
Fasola pinto
1 
Limonka
trochę
Oliwa
0.5  łyżeczka
Cynamon
0.5  łyżeczka
Curry
1  łyżeczka
Oregano
0.5  łyżeczka
Kolendra
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1  opakowanie
Chipsy tortilla
trochę
Śmietana kwaśna
1 
Awokado
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
50.46 g
Węglowodany
95.95 g
Tłuszcze
10.16 g
Wartość energetyczna
653.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przenosimy się dziś w gorące rejony Ameryki. Zupa meksykańska z mięsem wołowym to propozycja dla wielbicieli ognistych smaków i miłośników czerwonego mięsa. W ramach dodatków do zupy meksykańskiej idealnie sprawdzą się chipsy tortilla (z dodatkiem mąki z czerwonej fasoli lub soczewicy) oraz pokrojone w plastry awokado. Tuż przed podaniem zupę meksykańską dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany i skrapiamy sokiem z limonki. NIEZŁY MEKSYK! :)

Mięsożercom polecamy też inne przepisy na zupy z wołowiną:
Marokańska zupa harira
Zupa gulaszowa z wędzoną papryką
Zupa Phở – czyli wietnamski rosół
Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  • Krok 2

    5 min
    Papryki umyć, wydrążyć, pokroić na cieniutkie paseczki. Papryczkę chilli posiekać.
  • Krok 3

    5 min
    W dużym garnku rozgrzać oliwę, dorzucić posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną paprykę i papryczkę chilli.Dosypać przyprawy i przesmażyć całość – ok.5 minut.
  • Krok 4

    3 min
    Do podsmażonych warzywa dodać wołowe mięso mielone.
  • Krok 5

    20 min
    Mieszając, smażyć aż do momentu, kiedy mięso nie będzie już surowe.
  • Krok 6

    6 min
    Dodać pomidory w puszce, passatę, sok z 1/2 limonki oraz wodę. Całość zagotować.
  • Krok 7

    3 min
    Pod koniec gotowania do zupy meksykańskiej dodać kukurydzę oraz fasole.
  • Krok 8

    3 min
    Gotową zupę meksykańską serwować z kleksem kwaśnej śmietany, ćwiartką limonki (do skropienia zupy) oraz chipsami tortilla. Doskonale sprawdzi się także pokrojone w plastry awokado.
Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 1 z 8

Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 2 z 8

Papryki umyć, wydrążyć, pokroić na cieniutkie paseczki. Papryczkę chilli posiekać.

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 3 z 8

W dużym garnku rozgrzać oliwę, dorzucić posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną paprykę i papryczkę chilli.Dosypać przyprawy i przesmażyć całość – ok.5 minut.

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 4 z 8

Do podsmażonych warzywa dodać wołowe mięso mielone.

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 5 z 8

Mieszając, smażyć aż do momentu, kiedy mięso nie będzie już surowe.

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 6 z 8

Dodać pomidory w puszce, passatę, sok z 1/2 limonki oraz wodę. Całość zagotować.

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 7 z 8

Pod koniec gotowania do zupy meksykańskiej dodać kukurydzę oraz fasole.

Zupa meksykańska z mięsem wołowym

Krok 8 z 8

Gotową zupę meksykańską serwować z kleksem kwaśnej śmietany, ćwiartką limonki (do skropienia zupy) oraz chipsami tortilla. Doskonale sprawdzi się także pokrojone w plastry awokado.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa meksykańska z fasolką

    Zupa meksykańska z fasolką

    38 min Łatwy
  • Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami

    Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami

    1 godz 22 min Średni
  • Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem

    Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem

    44 min Łatwy
  • Wegetariańska zupa meksykańska

    Wegetariańska zupa meksykańska

    1 godz 38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu