Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

0
50min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Biała cebula
1 
Czerwona cebula
2  ząbków
1 
Mała papryczka chili
2 
Marchewka
1  puszka
Kukurydza
1  puszka
Fasola czerwona
1.5  l
Woda
2 
Pierś z kurczaka
1 
Limonka
1  łyżka
Miód
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Cynamon
0.5  łyżeczka
Kolendra
3  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.93 g
Węglowodany
23.4 g
Tłuszcze
11.38 g
Wartość energetyczna
278.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Piersi z kurczaka obrać, pokroić w kostkę.
Krok 2
3 min
Limonkę sparzyć, wycisnąć sok.
Krok 3
5 min
Mięso z kurczaka zmacerować w soku z limonki, dodać łyżkę miodu, gałkę muszkatołową i kolendrę. Całość wymieszać.
Krok 4
5 min
Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić.
Krok 5
3 min
Papryczkę chilli drobno posiekać.
Krok 6
3 min
Marchewkę pokroić w półksiężyce.
Krok 7
6 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, zeszklić na nim posiekane warzywa.
Krok 8
4 min
W trakcie smażenia dodać kurkumę, słodką paprykę i cynamon, a następnie kawałki kurczaka.
Krok 9
6 min
Kiedy warzywa się zaszklą, a mięso zetnie, dodać czerwoną fasolą i kukurydzę.
Krok 10
2 min
2 opakowania Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność Winiary rozmieszać w 1,5 litra wody.
Krok 11
1 min
Warzywa zalać rozmieszaną zupą pomidorową.
Krok 12
5 min
Całość gotować przez kilka minut na wolnym ogniu do momentu zagotowania.
Krok 13
1 min
Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolać jeszcze odrobinę wody.
Krok 14
1 min
Na koniec całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 1 z 14

Piersi z kurczaka obrać, pokroić w kostkę.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 2 z 14

Limonkę sparzyć, wycisnąć sok.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 3 z 14

Mięso z kurczaka zmacerować w soku z limonki, dodać łyżkę miodu, gałkę muszkatołową i kolendrę. Całość wymieszać.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 4 z 14

Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 5 z 14

Papryczkę chilli drobno posiekać.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 6 z 14

Marchewkę pokroić w półksiężyce.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 7 z 14

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, zeszklić na nim posiekane warzywa.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 8 z 14

W trakcie smażenia dodać kurkumę, słodką paprykę i cynamon, a następnie kawałki kurczaka.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 9 z 14

Kiedy warzywa się zaszklą, a mięso zetnie, dodać czerwoną fasolą i kukurydzę.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 10 z 14

2 opakowania Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność Winiary rozmieszać w 1,5 litra wody.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 11 z 14

Warzywa zalać rozmieszaną zupą pomidorową.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 12 z 14

Całość gotować przez kilka minut na wolnym ogniu do momentu zagotowania.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 13 z 14

Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolać jeszcze odrobinę wody.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 14 z 14

Na koniec całość doprawić solą i pieprzem do smaku.

Dziś w menu prosta zupa meksykańską z limonkowym kurczakiem. Przygotujesz ją szybko, nawet po powrocie z pracy! Zupa dobrze sprawdzi się w okresie zimowym, kiedy w sklepach nie ma niestety szerokiego wyboru warzyw.

Nie bój się sięgnąć po puszki oraz produkty, które zwyczajnie ułatwią ci życie, a jednocześnie zapewnią smaczny i pełnowartościowy posiłek. Zupa Pomidorowa Nasza Specjalność Winiary posłuży jako zamiennik dla pomidorów w zimowe dni i oszczędzi czasu, który trzeba by poświęcić na gotowanie bulionu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika