Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem
Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem
Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem
Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem
Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem
Dodaj do CookBook

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

(0)
50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem
  • Przepis wariant wegetariański
    Wegetariański
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Biała cebula
1 
Czerwona cebula
2  ząbków
Czosnek
1 
Mała papryczka chili
2 
Marchewka
1  puszka
Kukurydza
1  puszka
Fasola czerwona
2  opakowań
Zupa pomidorowa WINIARY
1.5  l
Woda
2 
Pierś z kurczaka
1 
Limonka
1  łyżka
Miód
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Cynamon
0.5  łyżeczka
Kolendra
3  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
23.4 g
Wartość energetyczna
278.9 kcal
Tłuszcze
11.4 g
Białko
21.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dziś w menu prosta zupa meksykańską z limonkowym kurczakiem. Przygotujesz ją szybko, nawet po powrocie z pracy! Zupa dobrze sprawdzi się w okresie zimowym, kiedy w sklepach nie ma niestety szerokiego wyboru warzyw.

Nie bój się sięgnąć po puszki oraz produkty, które zwyczajnie ułatwią ci życie, a jednocześnie zapewnią smaczny i pełnowartościowy posiłek. Zupa Pomidorowa WINIARY posłuży jako zamiennik dla pomidorów w zimowe dni i oszczędzi czasu, który trzeba by poświęcić na gotowanie bulionu.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Piersi z kurczaka obrać, pokroić w kostkę.
  • Krok 2

    3 min
    Limonkę sparzyć, wycisnąć sok.
  • Krok 3

    5 min
    Mięso z kurczaka zmacerować w soku z limonki, dodać łyżkę miodu, gałkę muszkatołową i kolendrę. Całość wymieszać.
  • Krok 4

    5 min
    Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić.
  • Krok 5

    3 min
    Papryczkę chilli drobno posiekać.
  • Krok 6

    3 min
    Marchewkę pokroić w półksiężyce.
  • Krok 7

    6 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, zeszklić na nim posiekane warzywa.
  • Krok 8

    4 min
    W trakcie smażenia dodać kurkumę, słodką paprykę i cynamon, a następnie kawałki kurczaka.
  • Krok 9

    6 min
    Kiedy warzywa się zaszklą, a mięso zetnie, dodać czerwoną fasolą i kukurydzę.
  • Krok 10

    2 min
    2 opakowania Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność Winiary rozmieszać w 1,5 litra wody.
  • Krok 11

    1 min
    Warzywa zalać rozmieszaną zupą pomidorową.
  • Krok 12

    5 min
    Całość gotować przez kilka minut na wolnym ogniu do momentu zagotowania.
  • Krok 13

    1 min
    Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolać jeszcze odrobinę wody.
  • Krok 14

    1 min
    Na koniec całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 1 z 14

Piersi z kurczaka obrać, pokroić w kostkę.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 2 z 14

Limonkę sparzyć, wycisnąć sok.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 3 z 14

Mięso z kurczaka zmacerować w soku z limonki, dodać łyżkę miodu, gałkę muszkatołową i kolendrę. Całość wymieszać.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 4 z 14

Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 5 z 14

Papryczkę chilli drobno posiekać.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 6 z 14

Marchewkę pokroić w półksiężyce.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 7 z 14

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, zeszklić na nim posiekane warzywa.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 8 z 14

W trakcie smażenia dodać kurkumę, słodką paprykę i cynamon, a następnie kawałki kurczaka.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 9 z 14

Kiedy warzywa się zaszklą, a mięso zetnie, dodać czerwoną fasolą i kukurydzę.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 10 z 14

2 opakowania Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność Winiary rozmieszać w 1,5 litra wody.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 11 z 14

Warzywa zalać rozmieszaną zupą pomidorową.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 12 z 14

Całość gotować przez kilka minut na wolnym ogniu do momentu zagotowania.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 13 z 14

Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolać jeszcze odrobinę wody.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 14 z 14

Na koniec całość doprawić solą i pieprzem do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu