Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś w menu prosta zupa meksykańską z limonkowym kurczakiem. Przygotujesz ją szybko, nawet po powrocie z pracy! Zupa dobrze sprawdzi się w okresie zimowym, kiedy w sklepach nie ma niestety szerokiego wyboru warzyw.
Nie bój się sięgnąć po puszki oraz produkty, które zwyczajnie ułatwią ci życie, a jednocześnie zapewnią smaczny i pełnowartościowy posiłek. Zupa Pomidorowa WINIARY posłuży jako zamiennik dla pomidorów w zimowe dni i oszczędzi czasu, który trzeba by poświęcić na gotowanie bulionu.
Piersi z kurczaka obrać, pokroić w kostkę.
Limonkę sparzyć, wycisnąć sok.
Mięso z kurczaka zmacerować w soku z limonki, dodać łyżkę miodu, gałkę muszkatołową i kolendrę. Całość wymieszać.
Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić.
Papryczkę chilli drobno posiekać.
Marchewkę pokroić w półksiężyce.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, zeszklić na nim posiekane warzywa.
W trakcie smażenia dodać kurkumę, słodką paprykę i cynamon, a następnie kawałki kurczaka.
Kiedy warzywa się zaszklą, a mięso zetnie, dodać czerwoną fasolą i kukurydzę.
2 opakowania Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność Winiary rozmieszać w 1,5 litra wody.
Warzywa zalać rozmieszaną zupą pomidorową.
Całość gotować przez kilka minut na wolnym ogniu do momentu zagotowania.
Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolać jeszcze odrobinę wody.
Na koniec całość doprawić solą i pieprzem do smaku.