Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

(2)
50min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Z twistem
  • /
    Wegetariański
  • /
    Dobry dla dzieci

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Biała cebula
1 
Czerwona cebula
2  ząbków
Czosnek
1 
Mała papryczka chili
2 
Marchewka
1  puszka
Kukurydza
1  puszka
Fasola czerwona
2  opakowań
Zupa pomidorowa Nasza Specjalność WINIARY
1.5  l
Woda
2 
Pierś z kurczaka
1 
Limonka
1  łyżka
Miód
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Cynamon
0.5  łyżeczka
Kolendra
3  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.93 g
Węglowodany
23.4 g
Tłuszcze
11.38 g
Wartość energetyczna
278.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dziś w menu prosta zupa meksykańską z limonkowym kurczakiem. Przygotujesz ją szybko, nawet po powrocie z pracy! Zupa dobrze sprawdzi się w okresie zimowym, kiedy w sklepach nie ma niestety szerokiego wyboru warzyw.

Nie bój się sięgnąć po puszki oraz produkty, które zwyczajnie ułatwią ci życie, a jednocześnie zapewnią smaczny i pełnowartościowy posiłek. Zupa Pomidorowa Nasza Specjalność Winiary posłuży jako zamiennik dla pomidorów w zimowe dni i oszczędzi czasu, który trzeba by poświęcić na gotowanie bulionu.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Piersi z kurczaka obrać, pokroić w kostkę.
  • Krok 2

    3 min
    Limonkę sparzyć, wycisnąć sok.
  • Krok 3

    5 min
    Mięso z kurczaka zmacerować w soku z limonki, dodać łyżkę miodu, gałkę muszkatołową i kolendrę. Całość wymieszać.
  • Krok 4

    5 min
    Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić.
  • Krok 5

    3 min
    Papryczkę chilli drobno posiekać.
  • Krok 6

    3 min
    Marchewkę pokroić w półksiężyce.
  • Krok 7

    6 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, zeszklić na nim posiekane warzywa.
  • Krok 8

    4 min
    W trakcie smażenia dodać kurkumę, słodką paprykę i cynamon, a następnie kawałki kurczaka.
  • Krok 9

    6 min
    Kiedy warzywa się zaszklą, a mięso zetnie, dodać czerwoną fasolą i kukurydzę.
  • Krok 10

    2 min
    2 opakowania Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność Winiary rozmieszać w 1,5 litra wody.
  • Krok 11

    1 min
    Warzywa zalać rozmieszaną zupą pomidorową.
  • Krok 12

    5 min
    Całość gotować przez kilka minut na wolnym ogniu do momentu zagotowania.
  • Krok 13

    1 min
    Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolać jeszcze odrobinę wody.
  • Krok 14

    1 min
    Na koniec całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 1 z 14

Piersi z kurczaka obrać, pokroić w kostkę.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 2 z 14

Limonkę sparzyć, wycisnąć sok.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 3 z 14

Mięso z kurczaka zmacerować w soku z limonki, dodać łyżkę miodu, gałkę muszkatołową i kolendrę. Całość wymieszać.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 4 z 14

Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 5 z 14

Papryczkę chilli drobno posiekać.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 6 z 14

Marchewkę pokroić w półksiężyce.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 7 z 14

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, zeszklić na nim posiekane warzywa.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 8 z 14

W trakcie smażenia dodać kurkumę, słodką paprykę i cynamon, a następnie kawałki kurczaka.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 9 z 14

Kiedy warzywa się zaszklą, a mięso zetnie, dodać czerwoną fasolą i kukurydzę.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 10 z 14

2 opakowania Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność Winiary rozmieszać w 1,5 litra wody.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 11 z 14

Warzywa zalać rozmieszaną zupą pomidorową.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 12 z 14

Całość gotować przez kilka minut na wolnym ogniu do momentu zagotowania.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 13 z 14

Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolać jeszcze odrobinę wody.

Zupa meksykańska z limonkowym kurczakiem

Krok 14 z 14

Na koniec całość doprawić solą i pieprzem do smaku.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z kukurydzy z kurczakiem

    46 min Średni
  • Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

    1 godz 7 min Średni
  • Zupa z kukurydzy z kurczakiem

    35 min Łatwy
  • Wegetariańska zupa meksykańska

    1 godz 38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu