Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa miso
85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
14.3g / 18%
Węglowodany
34.8g / 43%
Tłuszcze
13.5g / 39%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Zupa miso

+

Zupa miso

Wróć

Zupa miso

(1)
1 godz 55 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  l
Woda
1  kostka
WINIARY Bulion warzywny
100  g
Makron japoński soba
250  g
Tofu
1  łyżka
Pasta miso
2  łyżek
Sos sojowy
2  łyżek
Olej sezamowy
0.5 
Papryczka chili
1 
Marchewka
0.25 
Por
1  łodyga
Seler naciowy
3 
Grzybki mun
2  kawałków
Imbir
2  ząbków
Czosnek
1  pęczek
Szczypiorek
1  pęczek
Szpinak
trochę
Sezam
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.33 g
Węglowodany
34.82 g
Tłuszcze
13.52 g
Wartość energetyczna
297.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa miso to flagowe danie kuchni japońskiej. Danie, które można zjeść o każdej porze dnia. Sprawdzi się na obiad, kolację, a także na śniadanie. Ten stawiający na nogi bulion pełen jest smaku umami. Charakterystyczny piąty smak zapewnia główny składnik zupy – pasta miso.

Paście miso poza walorami smakowymi przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych, a zupa ugotowana na jej bazie jest uznawana za jedną z najzdrowszych potraw świata.

Tradycyjna zupa miso przyrządzana jest na bazie bulionu dashi, w domowych warunkach możecie jednak wykorzystać esencjonalny bulion z warzyw Winiary, zupa uda się równie pyszna.

Jedyne czego nie możecie w tym przepisie zmienić to oczywiście pasta miso. Co do pozostałych składników panuje duża swoboda. Moja zupa miso obfituje w kolorowe warzywa, grzyby, makaron i inne orientalne dodatki. Do zupy dodaję marchewkę w postaci warzywnych wstążek oraz grzyby mun papryczkę chili, seler naciowy, por i liście szpinaku. Dodatek makaronu pszenno-gryczanego soba oraz tofu sprawia, że danie jest bardziej treściwe.

Przygotowanie

115 min
  • Krok 1

    20 min
    Tofu pokrój w kostkę i umieść w misce. Dodaj starty na tarce imbir (ok. 2 cm) i ząbek czosnku. Wlej po jednej łyżce sosu sojowego i oleju sezamowego. Posyp sezamem, dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut.
  • Krok 2

    30 min
    Suszone grzyby mun zalej gorącą wodą i odstaw na ok. 30 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Makaron soba ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
  • Krok 4

    5 min
    Marchew obierz, umyj i pokrój obieraczką na cienkie wstążki (jak makaron). Zamiast zwykłej obieraczki do warzyw możesz też użyć specjalnego przyrządu kuchennego służącego właśnie do krojenia warzyw w długie cieniutkie nitki.
  • Krok 5

    4 min
    Papryczkę chili i łodygę selera naciowego drobno posiekaj.
  • Krok 6

    3 min
    Z pora odetnij zielone części, pozostaw białą i jasno zieloną część. Pokrój na plasterki.
  • Krok 7

    3 min
    Do garnka wlej wodę, dodaj kostkę Bulionu warzywnego Winiary. Zagotuj.
  • Krok 8

    2 min
    Zmniejsz ogień i dodaj starty na tarce imbir oraz czosnek, łyżkę sosu sojowego i oleju sezamowego.
  • Krok 9

    30 min
    Do zupy dodaj namoczone grzyby i gotuj ok. 30 minut na małym ogniu.
  • Krok 10

    1 min
    Na koniec dodaj łyżkę pasty miso i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 11

    3 min
    Tofu wyjmij z zalewy, umieść na patelni i podsmaż przez ok. 3 minuty.
  • Krok 12

    2 min
    W misce umieść przygotowane warzywa, szpinak, ugotowany makaron i podsmażone tofu.
  • Krok 13

    1 min
    Wszystkie składniki zalej gorącym bulionem.
  • Krok 14

    1 min
    Zupę posyp posiekanym szczypiorkiem, papryczką chili i sezamem.
Zupa miso

Krok 1 z 14

Tofu pokrój w kostkę i umieść w misce. Dodaj starty na tarce imbir (ok. 2 cm) i ząbek czosnku. Wlej po jednej łyżce sosu sojowego i oleju sezamowego. Posyp sezamem, dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut.

Zupa miso

Krok 2 z 14

Suszone grzyby mun zalej gorącą wodą i odstaw na ok. 30 minut.

Zupa miso

Krok 3 z 14

Makaron soba ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

Zupa miso

Krok 4 z 14

Marchew obierz, umyj i pokrój obieraczką na cienkie wstążki (jak makaron). Zamiast zwykłej obieraczki do warzyw możesz też użyć specjalnego przyrządu kuchennego służącego właśnie do krojenia warzyw w długie cieniutkie nitki.

Zupa miso

Krok 5 z 14

Papryczkę chili i łodygę selera naciowego drobno posiekaj.

Zupa miso

Krok 6 z 14

Z pora odetnij zielone części, pozostaw białą i jasno zieloną część. Pokrój na plasterki.

Zupa miso

Krok 7 z 14

Do garnka wlej wodę, dodaj kostkę Bulionu warzywnego Winiary. Zagotuj.

Zupa miso

Krok 8 z 14

Zmniejsz ogień i dodaj starty na tarce imbir oraz czosnek, łyżkę sosu sojowego i oleju sezamowego.

Zupa miso

Krok 9 z 14

Do zupy dodaj namoczone grzyby i gotuj ok. 30 minut na małym ogniu.

Zupa miso

Krok 10 z 14

Na koniec dodaj łyżkę pasty miso i dokładnie wymieszaj.

Zupa miso

Krok 11 z 14

Tofu wyjmij z zalewy, umieść na patelni i podsmaż przez ok. 3 minuty.

Zupa miso

Krok 12 z 14

W misce umieść przygotowane warzywa, szpinak, ugotowany makaron i podsmażone tofu.

Zupa miso

Krok 13 z 14

Wszystkie składniki zalej gorącym bulionem.

Zupa miso

Krok 14 z 14

Zupę posyp posiekanym szczypiorkiem, papryczką chili i sezamem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Ż Żygold

zupa bez smaku, zabiło mi psa, rodzina się do mnie nie odzywa po tej zupie. Nie ruszają się od pół godziny.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia japońska
  • Lunch
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tofu z pastą paprykową po azjatycku

    Tofu z pastą paprykową po azjatycku

    23 min Łatwy
  • Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym

    Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym

    33 min Średni
  • Miso ramen z tofu

    Miso ramen z tofu

    35 min Średni
  • Krem z marchwi i fenkułu

    Krem z marchwi i fenkułu

    1 godz 29 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu