Zupa miso to flagowe danie kuchni japońskiej. Danie, które można zjeść o każdej porze dnia. Sprawdzi się na obiad, kolację, a także na śniadanie. Ten stawiający na nogi bulion pełen jest smaku umami. Charakterystyczny piąty smak zapewnia główny składnik zupy – pasta miso.
Paście miso poza walorami smakowymi przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych, a zupa ugotowana na jej bazie jest uznawana za jedną z najzdrowszych potraw świata.
Tradycyjna zupa miso przyrządzana jest na bazie bulionu dashi, w domowych warunkach możecie jednak wykorzystać esencjonalny bulion z warzyw Winiary, zupa uda się równie pyszna.
Jedyne czego nie możecie w tym przepisie zmienić to oczywiście pasta miso. Co do pozostałych składników panuje duża swoboda. Moja
zupa miso obfituje w kolorowe warzywa, grzyby, makaron i inne orientalne dodatki. Do zupy dodaję marchewkę w postaci warzywnych wstążek oraz grzyby mun papryczkę chili, seler naciowy, por i liście szpinaku. Dodatek makaronu pszenno-gryczanego soba oraz tofu sprawia, że danie jest bardziej treściwe.
Komentarze 1