Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa miso

0
1 godz 55 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Woda
100  g
Makron japoński soba
250  g
Tofu
1  łyżka
Pasta miso
2  łyżek
Sos sojowy
2  łyżek
Olej sezamowy
0.5 
Papryczka chili
1 
Marchewka
0.25 
Por
1  łodyga
Seler naciowy
3 
Grzybki mun
2  kawałków
Imbir
2  ząbków
1  pęczek
Szczypiorek
1  pęczek
Szpinak
trochę
Sezam

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.33 g
Węglowodany
34.82 g
Tłuszcze
13.52 g
Wartość energetyczna
297.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

115 min
Krok 1
20 min
Tofu pokrój w kostkę i umieść w misce. Dodaj starty na tarce imbir (ok. 2 cm) i ząbek czosnku. Wlej po jednej łyżce sosu sojowego i oleju sezamowego. Posyp sezamem, dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut.
Krok 2
30 min
Suszone grzyby mun zalej gorącą wodą i odstaw na ok. 30 minut.
Krok 3
10 min
Makaron soba ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
Krok 4
5 min
Marchew obierz, umyj i pokrój obieraczką na cienkie wstążki (jak makaron). Zamiast zwykłej obieraczki do warzyw możesz też użyć specjalnego przyrządu kuchennego służącego właśnie do krojenia warzyw w długie cieniutkie nitki.
Krok 5
4 min
Papryczkę chili i łodygę selera naciowego drobno posiekaj.
Krok 6
3 min
Z pora odetnij zielone części, pozostaw białą i jasno zieloną część. Pokrój na plasterki.
Krok 7
3 min
Do garnka wlej wodę, dodaj kostkę Bulionu warzywnego Winiary. Zagotuj.
Krok 8
2 min
Zmniejsz ogień i dodaj starty na tarce imbir oraz czosnek, łyżkę sosu sojowego i oleju sezamowego.
Krok 9
30 min
Do zupy dodaj namoczone grzyby i gotuj ok. 30 minut na małym ogniu.
Krok 10
1 min
Na koniec dodaj łyżkę pasty miso i dokładnie wymieszaj.
Krok 11
3 min
Tofu wyjmij z zalewy, umieść na patelni i podsmaż przez ok. 3 minuty.
Krok 12
2 min
W misce umieść przygotowane warzywa, szpinak, ugotowany makaron i podsmażone tofu.
Krok 13
1 min
Wszystkie składniki zalej gorącym bulionem.
Krok 14
1 min
Zupę posyp posiekanym szczypiorkiem, papryczką chili i sezamem.
Zupa miso

Krok 1 z 14

Tofu pokrój w kostkę i umieść w misce. Dodaj starty na tarce imbir (ok. 2 cm) i ząbek czosnku. Wlej po jednej łyżce sosu sojowego i oleju sezamowego. Posyp sezamem, dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut.

Zupa miso

Krok 2 z 14

Suszone grzyby mun zalej gorącą wodą i odstaw na ok. 30 minut.

Zupa miso

Krok 3 z 14

Makaron soba ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

Zupa miso

Krok 4 z 14

Marchew obierz, umyj i pokrój obieraczką na cienkie wstążki (jak makaron). Zamiast zwykłej obieraczki do warzyw możesz też użyć specjalnego przyrządu kuchennego służącego właśnie do krojenia warzyw w długie cieniutkie nitki.

Zupa miso

Krok 5 z 14

Papryczkę chili i łodygę selera naciowego drobno posiekaj.

Zupa miso

Krok 6 z 14

Z pora odetnij zielone części, pozostaw białą i jasno zieloną część. Pokrój na plasterki.

Zupa miso

Krok 7 z 14

Do garnka wlej wodę, dodaj kostkę Bulionu warzywnego Winiary. Zagotuj.

Zupa miso

Krok 8 z 14

Zmniejsz ogień i dodaj starty na tarce imbir oraz czosnek, łyżkę sosu sojowego i oleju sezamowego.

Zupa miso

Krok 9 z 14

Do zupy dodaj namoczone grzyby i gotuj ok. 30 minut na małym ogniu.

Zupa miso

Krok 10 z 14

Na koniec dodaj łyżkę pasty miso i dokładnie wymieszaj.

Zupa miso

Krok 11 z 14

Tofu wyjmij z zalewy, umieść na patelni i podsmaż przez ok. 3 minuty.

Zupa miso

Krok 12 z 14

W misce umieść przygotowane warzywa, szpinak, ugotowany makaron i podsmażone tofu.

Zupa miso

Krok 13 z 14

Wszystkie składniki zalej gorącym bulionem.

Zupa miso

Krok 14 z 14

Zupę posyp posiekanym szczypiorkiem, papryczką chili i sezamem.

Zupa miso to flagowe danie kuchni japońskiej. Danie, które można zjeść o każdej porze dnia. Sprawdzi się na obiad, kolację, a także na śniadanie. Ten stawiający na nogi bulion pełen jest smaku umami. Charakterystyczny piąty smak zapewnia główny składnik zupy – pasta miso.

Paście miso poza walorami smakowymi przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych, a zupa ugotowana na jej bazie jest uznawana za jedną z najzdrowszych potraw świata.

Tradycyjna zupa miso przyrządzana jest na bazie bulionu dashi, w domowych warunkach możecie jednak wykorzystać esencjonalny bulion z warzyw Winiary, zupa uda się równie pyszna.

Jedyne czego nie możecie w tym przepisie zmienić to oczywiście pasta miso. Co do pozostałych składników panuje duża swoboda. Moja zupa miso obfituje w kolorowe warzywa, grzyby, makaron i inne orientalne dodatki. Do zupy dodaję marchewkę w postaci warzywnych wstążek oraz grzyby mun papryczkę chili, seler naciowy, por i liście szpinaku. Dodatek makaronu pszenno-gryczanego soba oraz tofu sprawia, że danie jest bardziej treściwe.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika