Zupa miso
1 godz 55 min
Średni
1
l
Woda
1
kostka
100
g
Makron japoński soba
250
g
Tofu
1
łyżka
Pasta miso
2
łyżek
Sos sojowy
2
łyżek
Olej sezamowy
0.5
Papryczka chili
1
Marchewka
0.25
Por
1
łodyga
Seler naciowy
3
Grzybki mun
2
kawałków
Imbir
2
ząbków
1
pęczek
Szczypiorek
1
pęczek
Szpinak
trochę
Sezam
.
Wartości odżywcze
Białko
14.33 g
Węglowodany
34.82 g
Tłuszcze
13.52 g
Wartość energetyczna
297.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
115 min
Krok 1
20 min
Tofu pokrój w kostkę i umieść w misce. Dodaj starty na tarce imbir (ok. 2 cm) i ząbek czosnku. Wlej po jednej łyżce sosu sojowego i oleju sezamowego. Posyp sezamem, dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut.
Krok 2
30 min
Suszone grzyby mun zalej gorącą wodą i odstaw na ok. 30 minut.
Krok 3
10 min
Makaron soba ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
Krok 4
5 min
Marchew obierz, umyj i pokrój obieraczką na cienkie wstążki (jak makaron). Zamiast zwykłej obieraczki do warzyw możesz też użyć specjalnego przyrządu kuchennego służącego właśnie do krojenia warzyw w długie cieniutkie nitki.
Krok 5
4 min
Papryczkę chili i łodygę selera naciowego drobno posiekaj.
Krok 6
3 min
Z pora odetnij zielone części, pozostaw białą i jasno zieloną część. Pokrój na plasterki.
Krok 7
3 min
Do garnka wlej wodę, dodaj kostkę Bulionu warzywnego Winiary. Zagotuj.
Krok 8
2 min
Zmniejsz ogień i dodaj starty na tarce imbir oraz czosnek, łyżkę sosu sojowego i oleju sezamowego.
Krok 9
30 min
Do zupy dodaj namoczone grzyby i gotuj ok. 30 minut na małym ogniu.
Krok 10
1 min
Na koniec dodaj łyżkę pasty miso i dokładnie wymieszaj.
Krok 11
3 min
Tofu wyjmij z zalewy, umieść na patelni i podsmaż przez ok. 3 minuty.
Krok 12
2 min
W misce umieść przygotowane warzywa, szpinak, ugotowany makaron i podsmażone tofu.
Krok 13
1 min
Wszystkie składniki zalej gorącym bulionem.
Krok 14
1 min
Zupę posyp posiekanym szczypiorkiem, papryczką chili i sezamem.
Zupa miso to flagowe danie kuchni japońskiej. Danie, które można zjeść o każdej porze dnia. Sprawdzi się na obiad, kolację, a także na śniadanie. Ten stawiający na nogi bulion pełen jest smaku umami. Charakterystyczny piąty smak zapewnia główny składnik zupy – pasta miso.
Paście miso poza walorami smakowymi przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych, a zupa ugotowana na jej bazie jest uznawana za jedną z najzdrowszych potraw świata.
Tradycyjna zupa miso przyrządzana jest na bazie bulionu dashi, w domowych warunkach możecie jednak wykorzystać esencjonalny bulion z warzyw Winiary, zupa uda się równie pyszna.
Jedyne czego nie możecie w tym przepisie zmienić to oczywiście pasta miso. Co do pozostałych składników panuje duża swoboda. Moja zupa miso obfituje w kolorowe warzywa, grzyby, makaron i inne orientalne dodatki. Do zupy dodaję marchewkę w postaci warzywnych wstążek oraz grzyby mun papryczkę chili, seler naciowy, por i liście szpinaku. Dodatek makaronu pszenno-gryczanego soba oraz tofu sprawia, że danie jest bardziej treściwe.
Paście miso poza walorami smakowymi przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych, a zupa ugotowana na jej bazie jest uznawana za jedną z najzdrowszych potraw świata.
Tradycyjna zupa miso przyrządzana jest na bazie bulionu dashi, w domowych warunkach możecie jednak wykorzystać esencjonalny bulion z warzyw Winiary, zupa uda się równie pyszna.
Jedyne czego nie możecie w tym przepisie zmienić to oczywiście pasta miso. Co do pozostałych składników panuje duża swoboda. Moja zupa miso obfituje w kolorowe warzywa, grzyby, makaron i inne orientalne dodatki. Do zupy dodaję marchewkę w postaci warzywnych wstążek oraz grzyby mun papryczkę chili, seler naciowy, por i liście szpinaku. Dodatek makaronu pszenno-gryczanego soba oraz tofu sprawia, że danie jest bardziej treściwe.
Komentarze 0