Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Miso ramen z tofu
Miso ramen z tofu
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
32.8g / 14%
Węglowodany
75.4g / 33%
Tłuszcze
54.3g / 53%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Miso ramen z tofu

+

Miso ramen z tofu

Wróć

Miso ramen z tofu

(0)
35min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 Porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
15  g
Świeży imbir
1  ząbek
Czosnek
1  łyżka
Sos sojowy
2  łyżek
Olej sezamowy
150  g
Tofu
2 
Jajka
150  g
Makaron ramen, ewentualnie udon lub ryżowy
100  g
Dymka
150  g
Marchewka
100  g
Brązowe pieczarki lub azjatyckie grzyby, np. shiitake
2  łyżek
Olej sezamowy
2  łyżeczek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
600  ml
Woda
50  ml
Mleko sojowe
3  łyżek
Jasna pasta miso
20  g
Kiełki soi lub inne ulubione
2  gałązek
Kolendra
1  łyżeczka
Sos sambal oelek, tabasco lub inny ostry sos chilli
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
32.78 g
Węglowodany
75.37 g
Tłuszcze
54.26 g
Wartość energetyczna
905.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Poznaj japońską rozgrzewającą zupę miso z makaronem z dużą ilością świeżych warzyw i tofu. To świetny pomysł na obiad w gronie przyjaciół oraz rozgrzewającą zupę w brzydki jesienny dzień.

Ramen to potrawa, która jest kultowa nawet w popkulturze. W kulturze japońskiej ramen ma już swoje stałe miejsce tak jak pierogi w kulturze polskiej. W kulturze koreańskiej zaproszenie na ramen stanowi wymówkę, aby spotkać się na romantycznej randce. O jej wyjątkowości świadczą dwa elementy — bulion i makaron ramen. Miso ramen to jeden z podstawowych, najbardziej popularnych bulionów wykorzystywanych do przygotowania tej zupy. Lekka pasta miso wykonana ze sfermentowanego ryżu i soi nadaje ramenowi charakterystyczny smak. Tymczasem makaron to stały składnik perfekcyjnego ramenu. Od typowego makaronu pszennego różni go niezwykła sprężystość, którą makaron do ramenu zawdzięcza dodatkowi kansui. Dzięki kansui makaron jest sprężysty, ale nie gumowaty i zapewnia podniebieniu wyjątkowe doświadczenie.

Jak zrobić ramen w domu? Choć ramen może wydawać się skomplikowanym przepisem, zwłaszcza że nie należy do kuchni europejskiej, to jego przygotowanie wcale nie musi być trudne! Przeczytaj nasz przepis krok po kroku i przygotuj miso ramen z tofu, który będzie równie smaczny, jak w azjatyckiej restauracji! Zacznij od zamarynowania tofu w marynacie z imbiru, czosnku, sosu sojowego i oleju sezamowego. Następnie przygotuj jajka — jajko z płynnym żółtkiem to jeden z najpopularniejszych dodatków w tej japońskiej zupie i nie warto go pomijać. Następnie przygotuj bulion miso — potrzebne będą bulion warzywny WINIARY, mleko migdałowe, woda i pasta miso. Do gotującej się zupy dodaj marchewki i pieczarki. Gdy warzywa będą gotować się w bulionie, wyjmij tofu z marynaty i podsmażaj je ok. 3 minuty ze wszystkich stron. Dzięki temu będzie bardziej chrupkie. Gdy bulion jest już gotowy, zalej nim makaron ramen ułożony w wysokiej misce. Do miski z ramenem dodaj jajko, podsmażone marynowane tofu i szczypiorek. Jeśli zależy Ci na uzyskaniu bardziej autentycznego smaku, dodaj do zupy trochę wakame. W wersji wegańskiej możesz zrezygnować z jajka, a fani ostrzejszych smaków mogą pokusić się o przyprawienie zupy kilkoma kroplami sosu tabasco.

Miso ramen to wspaniała propozycja zupy, która z powodzeniem stanie się pełnoprawnym daniem obiadowym, a przy tym zawsze poprawi Ci nastrój. Zupa ramen to definicja comfort food w jednej misce, wypełnionej warzywami i tofu. To jedzenie, które wywoła u Ciebie uśmiech. Po prostu "oishi" - po japońsku oznacza "pyszne".

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    5 min
    Obierz i wyciśnij imbir i czosnek. Wymieszaj z sosem sojowym i olejem sezamowym do marynaty. Tofu osusz, pokrój w kostkę i zamarynuj.
  • krok 2

    10 min
    W rondelku podgrzej ok. 2 litry wody i gotuj w niej jajka przez ok. 7 minut. Odłóż jajka na bok do przestudzenia. Dodaj ramen do wody, ugotuj i odcedź zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Krok 3

    5 min
    W międzyczasie pokrój dymkę w krążki. Odłóż 2 łyżki zielonych krążków dymki do dekoracji. Marchewki obierz i pokrój w paski. Pieczarki oczyść papierem kuchennym, przekrój na pół i pokrój w plastry.
  • Krok 4

    4 min
    Wlej wodę i mleko migdałowe do rondla, dodaj bulion warzywny Winiary i lekką pastę miso. Dodaj warzywa i gotuj ok. 2-3 minuty.
  • Krok 5

    3 min
    Podsmaż tofu na małej patelni przez około 3 minuty. W międzyczasie obierz jajka i pokrój je wzdłuż na pół.
  • Krok 6

    3 min
    Włóż połowę makaronu do dużej miski. Na makaron połóż gorącą zupę miso i warzywa. Na wierzchu zupy ułóż kostki tofu i połówki jajek. Podawaj udekorowane pozostałymi krążkami cebuli dymki, kiełkami i kolendrą. Dopraw do smaku ostrym sosem tabasco.
  • Krok 7

    5 min
    Jeśli chcesz, aby Twoja zupa była jeszcze bardziej autentyczna, dodaj trochę więcej wakame. Wakame to brunatna alga, która rośnie u wybrzeży Japonii, Korei i Chin. Wakame daje przyjemny morski posmak i ma chrupiącą konsystencję. Może być używane na surowo lub po ugotowaniu. W azjatyckich sklepach można dostać wakame przez cały rok.
Miso ramen z tofu

Krok 1 z 7

Obierz i wyciśnij imbir i czosnek. Wymieszaj z sosem sojowym i olejem sezamowym do marynaty. Tofu osusz, pokrój w kostkę i zamarynuj.

Miso ramen z tofu

krok 2 z 7

W rondelku podgrzej ok. 2 litry wody i gotuj w niej jajka przez ok. 7 minut. Odłóż jajka na bok do przestudzenia. Dodaj ramen do wody, ugotuj i odcedź zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Miso ramen z tofu

Krok 3 z 7

W międzyczasie pokrój dymkę w krążki. Odłóż 2 łyżki zielonych krążków dymki do dekoracji. Marchewki obierz i pokrój w paski. Pieczarki oczyść papierem kuchennym, przekrój na pół i pokrój w plastry.

Miso ramen z tofu

Krok 4 z 7

Wlej wodę i mleko migdałowe do rondla, dodaj bulion warzywny Winiary i lekką pastę miso. Dodaj warzywa i gotuj ok. 2-3 minuty.

Miso ramen z tofu

Krok 5 z 7

Podsmaż tofu na małej patelni przez około 3 minuty. W międzyczasie obierz jajka i pokrój je wzdłuż na pół.

Miso ramen z tofu

Krok 6 z 7

Włóż połowę makaronu do dużej miski. Na makaron połóż gorącą zupę miso i warzywa. Na wierzchu zupy ułóż kostki tofu i połówki jajek. Podawaj udekorowane pozostałymi krążkami cebuli dymki, kiełkami i kolendrą. Dopraw do smaku ostrym sosem tabasco.

Miso ramen z tofu

Krok 7 z 7

Jeśli chcesz, aby Twoja zupa była jeszcze bardziej autentyczna, dodaj trochę więcej wakame. Wakame to brunatna alga, która rośnie u wybrzeży Japonii, Korei i Chin. Wakame daje przyjemny morski posmak i ma chrupiącą konsystencję. Może być używane na surowo lub po ugotowaniu. W azjatyckich sklepach można dostać wakame przez cały rok.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia japońska
  • Lunch
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Musztardowa sałatka jarzynowa

    Musztardowa sałatka jarzynowa

    1 godz 20 min Średni
  • Zupa miso

    Zupa miso

    1 godz 55 min Średni
  • Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

    Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

    30 min Średni
  • Zupa chrzanowa wegetariańska

    Zupa chrzanowa wegetariańska

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu