Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Miso ramen z tofu
Miso ramen z tofu
Dodaj do CookBook

Miso ramen z tofu

(0)
35 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 Porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
15  g
Świeży imbir
1  ząbek
Czosnek
1  łyżka
Sos sojowy
2  łyżek
Olej sezamowy
150  g
Tofu
2 
Jajka
150  g
Makaron ramen, ewentualnie udon lub ryżowy
100  g
Dymka
150  g
Marchewka
100  g
Brązowe pieczarki lub azjatyckie grzyby, np. shiitake
2  łyżek
Olej sezamowy
2  łyżeczek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
600  ml
Woda
50  ml
Mleko sojowe
3  łyżek
Jasna pasta miso
20  g
Kiełki soi lub inne ulubione
2  gałązek
Kolendra
1  łyżeczka
Sos sambal oelek, tabasco lub inny ostry sos chilli
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
75.4 g
Wartość energetyczna
905.9 kcal
Tłuszcze
54.3 g
Białko
32.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Poznaj japońską rozgrzewającą zupę miso z makaronem z dużą ilością świeżych warzyw i tofu. To świetny pomysł na obiad w gronie przyjaciół oraz rozgrzewającą zupę w brzydki jesienny dzień.

Ramen to potrawa, która jest kultowa nawet w popkulturze. W kulturze japońskiej ramen ma już swoje stałe miejsce tak jak pierogi w kulturze polskiej. W kulturze koreańskiej zaproszenie na ramen stanowi wymówkę, aby spotkać się na romantycznej randce. O jej wyjątkowości świadczą dwa elementy — bulion i makaron ramen. Miso ramen to jeden z podstawowych, najbardziej popularnych bulionów wykorzystywanych do przygotowania tej zupy. Lekka pasta miso wykonana ze sfermentowanego ryżu i soi nadaje ramenowi charakterystyczny smak. Tymczasem makaron to stały składnik perfekcyjnego ramenu. Od typowego makaronu pszennego różni go niezwykła sprężystość, którą makaron do ramenu zawdzięcza dodatkowi kansui. Dzięki kansui makaron jest sprężysty, ale nie gumowaty i zapewnia podniebieniu wyjątkowe doświadczenie.

Jak zrobić ramen w domu? Choć ramen może wydawać się skomplikowanym przepisem, zwłaszcza że nie należy do kuchni europejskiej, to jego przygotowanie wcale nie musi być trudne! Przeczytaj nasz przepis krok po kroku i przygotuj miso ramen z tofu, który będzie równie smaczny, jak w azjatyckiej restauracji! Zacznij od zamarynowania tofu w marynacie z imbiru, czosnku, sosu sojowego i oleju sezamowego. Następnie przygotuj jajka — jajko z płynnym żółtkiem to jeden z najpopularniejszych dodatków w tej japońskiej zupie i nie warto go pomijać. Następnie przygotuj bulion miso — potrzebne będą bulion warzywny WINIARY, mleko migdałowe, woda i pasta miso. Do gotującej się zupy dodaj marchewki i pieczarki. Gdy warzywa będą gotować się w bulionie, wyjmij tofu z marynaty i podsmażaj je ok. 3 minuty ze wszystkich stron. Dzięki temu będzie bardziej chrupkie. Gdy bulion jest już gotowy, zalej nim makaron ramen ułożony w wysokiej misce. Do miski z ramenem dodaj jajko, podsmażone marynowane tofu i szczypiorek. Jeśli zależy Ci na uzyskaniu bardziej autentycznego smaku, dodaj do zupy trochę wakame. W wersji wegańskiej możesz zrezygnować z jajka, a fani ostrzejszych smaków mogą pokusić się o przyprawienie zupy kilkoma kroplami sosu tabasco.

Miso ramen to wspaniała propozycja zupy, która z powodzeniem stanie się pełnoprawnym daniem obiadowym, a przy tym zawsze poprawi Ci nastrój. Zupa ramen to definicja comfort food w jednej misce, wypełnionej warzywami i tofu. To jedzenie, które wywoła u Ciebie uśmiech. Po prostu "oishi" - po japońsku oznacza "pyszne".

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    5 min
    Obierz i wyciśnij imbir i czosnek. Wymieszaj z sosem sojowym i olejem sezamowym do marynaty. Tofu osusz, pokrój w kostkę i zamarynuj.
  • Krok 2

    10 min
    W rondelku podgrzej ok. 2 litry wody i gotuj w niej jajka przez ok. 7 minut. Odłóż jajka na bok do przestudzenia. Dodaj ramen do wody, ugotuj i odcedź zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Krok 3

    5 min
    W międzyczasie pokrój dymkę w krążki. Odłóż 2 łyżki zielonych krążków dymki do dekoracji. Marchewki obierz i pokrój w paski. Pieczarki oczyść papierem kuchennym, przekrój na pół i pokrój w plastry.
  • Krok 4

    4 min
    Wlej wodę i mleko migdałowe do rondla, dodaj bulion warzywny WINIARY i lekką pastę miso. Dodaj warzywa i gotuj ok. 2-3 minuty.
  • Krok 5

    3 min
    Podsmaż tofu na małej patelni przez około 3 minuty. W międzyczasie obierz jajka i pokrój je wzdłuż na pół.
  • Krok 6

    3 min
    Włóż połowę makaronu do dużej miski. Na makaron połóż gorącą zupę miso i warzywa. Na wierzchu zupy ułóż kostki tofu i połówki jajek. Podawaj udekorowane pozostałymi krążkami cebuli dymki, kiełkami i kolendrą. Dopraw do smaku ostrym sosem tabasco.
  • Krok 7

    5 min
    Jeśli chcesz, aby Twoja zupa była jeszcze bardziej autentyczna, dodaj trochę więcej wakame. Wakame to brunatna alga, która rośnie u wybrzeży Japonii, Korei i Chin. Wakame daje przyjemny morski posmak i ma chrupiącą konsystencję. Może być używane na surowo lub po ugotowaniu. W azjatyckich sklepach można dostać wakame przez cały rok.
Miso ramen z tofu

Krok 1 z 7

Obierz i wyciśnij imbir i czosnek. Wymieszaj z sosem sojowym i olejem sezamowym do marynaty. Tofu osusz, pokrój w kostkę i zamarynuj.

Miso ramen z tofu

Krok 2 z 7

W rondelku podgrzej ok. 2 litry wody i gotuj w niej jajka przez ok. 7 minut. Odłóż jajka na bok do przestudzenia. Dodaj ramen do wody, ugotuj i odcedź zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Miso ramen z tofu

Krok 3 z 7

W międzyczasie pokrój dymkę w krążki. Odłóż 2 łyżki zielonych krążków dymki do dekoracji. Marchewki obierz i pokrój w paski. Pieczarki oczyść papierem kuchennym, przekrój na pół i pokrój w plastry.

Miso ramen z tofu

Krok 4 z 7

Wlej wodę i mleko migdałowe do rondla, dodaj bulion warzywny WINIARY i lekką pastę miso. Dodaj warzywa i gotuj ok. 2-3 minuty.

Miso ramen z tofu

Krok 5 z 7

Podsmaż tofu na małej patelni przez około 3 minuty. W międzyczasie obierz jajka i pokrój je wzdłuż na pół.

Miso ramen z tofu

Krok 6 z 7

Włóż połowę makaronu do dużej miski. Na makaron połóż gorącą zupę miso i warzywa. Na wierzchu zupy ułóż kostki tofu i połówki jajek. Podawaj udekorowane pozostałymi krążkami cebuli dymki, kiełkami i kolendrą. Dopraw do smaku ostrym sosem tabasco.

Miso ramen z tofu

Krok 7 z 7

Jeśli chcesz, aby Twoja zupa była jeszcze bardziej autentyczna, dodaj trochę więcej wakame. Wakame to brunatna alga, która rośnie u wybrzeży Japonii, Korei i Chin. Wakame daje przyjemny morski posmak i ma chrupiącą konsystencję. Może być używane na surowo lub po ugotowaniu. W azjatyckich sklepach można dostać wakame przez cały rok.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia japońska
  • Lunch
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Szczytowe
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym

    Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym

    36 min Średni
  • Japoński bakłażan miso z pastą teriyaki

    Japoński bakłażan miso z pastą teriyaki

    28 min Łatwy
  • Zupa miso

    Zupa miso

    1 godz 55 min Średni
  • Ramen z miso i masłem orzechowym

    Ramen z miso i masłem orzechowym

    30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu