Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Miso ramen z tofu

0
35min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 Porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

15  g
Świeży imbir
1  ząbek
1  łyżka
Sos sojowy
2  łyżek
Olej sezamowy
150  g
Tofu
2 
Jajka
150  g
Makaron ramen, ewentualnie udon lub ryżowy
100  g
Dymka
150  g
Marchewka
100  g
Brązowe pieczarki lub azjatyckie grzyby, np. shiitake
2  łyżek
Olej sezamowy
600  ml
Woda
50  ml
Mleko sojowe
3  łyżek
Jasna pasta miso
20  g
Kiełki soi lub inne ulubione
2  gałązek
Kolendra
1  łyżeczka
Sos sambal oelek, tabasco lub inny ostry sos chilli

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
32.75 g
Węglowodany
71.94 g
Tłuszcze
54.26 g
Wartość energetyczna
898.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
5 min
Obierz i wyciśnij imbir i czosnek. Wymieszaj z sosem sojowym i olejem sezamowym do marynaty. Tofu osusz, pokrój w kostkę i zamarynuj.
krok 2
10 min
W rondelku podgrzej ok. 2 litry wody i gotuj w niej jajka przez ok. 7 minut. Odłóż jajka na bok do przestudzenia. Dodaj ramen do wody, ugotuj i odcedź zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 3
5 min
W międzyczasie pokrój dymkę w krążki. Odłóż 2 łyżki zielonych krążków dymki do dekoracji. Marchewki obierz i pokrój w paski. Pieczarki oczyść papierem kuchennym, przekrój na pół i pokrój w plastry.
Krok 4
4 min
Wlej wodę i mleko migdałowe do rondla, dodaj bulion warzywny Winiary i lekką pastę miso. Dodaj warzywa i gotuj ok. 2-3 minuty.
Krok 5
3 min
Podsmaż tofu na małej patelni przez około 3 minuty. W międzyczasie obierz jajka i pokrój je wzdłuż na pół.
Krok 6
3 min
Włóż połowę makaronu do dużej miski. Na makaron połóż gorącą zupę miso i warzywa. Na wierzchu zupy ułóż kostki tofu i połówki jajek. Podawaj udekorowane pozostałymi krążkami cebuli dymki, kiełkami i kolendrą. Dopraw do smaku ostrym sosem tabasco.
Krok 7
5 min
Jeśli chcesz, aby Twoja zupa była jeszcze bardziej autentyczna, dodaj trochę więcej wakame. Wakame to brunatna alga, która rośnie u wybrzeży Japonii, Korei i Chin. Wakame daje przyjemny morski posmak i ma chrupiącą konsystencję. Może być używane na surowo lub po ugotowaniu. W azjatyckich sklepach można dostać wakame przez cały rok.
Miso ramen z tofu

Krok 1 z 7

Obierz i wyciśnij imbir i czosnek. Wymieszaj z sosem sojowym i olejem sezamowym do marynaty. Tofu osusz, pokrój w kostkę i zamarynuj.

Miso ramen z tofu

krok 2 z 7

W rondelku podgrzej ok. 2 litry wody i gotuj w niej jajka przez ok. 7 minut. Odłóż jajka na bok do przestudzenia. Dodaj ramen do wody, ugotuj i odcedź zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Miso ramen z tofu

Krok 3 z 7

W międzyczasie pokrój dymkę w krążki. Odłóż 2 łyżki zielonych krążków dymki do dekoracji. Marchewki obierz i pokrój w paski. Pieczarki oczyść papierem kuchennym, przekrój na pół i pokrój w plastry.

Miso ramen z tofu

Krok 4 z 7

Wlej wodę i mleko migdałowe do rondla, dodaj bulion warzywny Winiary i lekką pastę miso. Dodaj warzywa i gotuj ok. 2-3 minuty.

Miso ramen z tofu

Krok 5 z 7

Podsmaż tofu na małej patelni przez około 3 minuty. W międzyczasie obierz jajka i pokrój je wzdłuż na pół.

Miso ramen z tofu

Krok 6 z 7

Włóż połowę makaronu do dużej miski. Na makaron połóż gorącą zupę miso i warzywa. Na wierzchu zupy ułóż kostki tofu i połówki jajek. Podawaj udekorowane pozostałymi krążkami cebuli dymki, kiełkami i kolendrą. Dopraw do smaku ostrym sosem tabasco.

Miso ramen z tofu

Krok 7 z 7

Jeśli chcesz, aby Twoja zupa była jeszcze bardziej autentyczna, dodaj trochę więcej wakame. Wakame to brunatna alga, która rośnie u wybrzeży Japonii, Korei i Chin. Wakame daje przyjemny morski posmak i ma chrupiącą konsystencję. Może być używane na surowo lub po ugotowaniu. W azjatyckich sklepach można dostać wakame przez cały rok.

Poznaj japońską rozgrzewającą zupę miso z makaronem z dużą ilością świeżych warzyw i tofu. Lekka pasta miso wykonana ze sfermentowanego ryżu i soi nadaje temu ramenowi charakterystyczny smak. Jeśli zależy Ci na uzyskaniu bardziej autentycznego smaku, dodaj do zupy trochę wakame. Po prostu "oishi" - po japońsku oznacza "pyszne". Miso ramen to wspaniała propozycja zupy, która z powodzeniem stanie się pełnoprawnym daniem obiadowym, a przy tym zawsze poprawi Ci nastrój. Zupa ramen to definicja comfort food w jednej misce, wypełnionej warzywami i tofu. To jedzenie, które wywoła u Ciebie uśmiech.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
32.7g / 15%
Węglowodany
71.9g / 31%
Tłuszcze
54.3g / 53%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika