Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ramen grzybowy z miso to pyszna odsłona tradycyjnej azjatyckiej zupy, której bazą jest esencjonalny bulion. Kolejnymi ważnymi elementami tego dania są pszenny, sprężysty makaron oraz warzywa, mięso lub owoce morza. Samo słowo „ramen” oznacza właśnie makaron, który często pojawia się w daniach kuchni azjatyckiej.
Ramen obecnie kojarzony jest z kuchnią japońską, ale wywodzi się z Chin, a do Japonii trafił dopiero w XIX wieku. Dziś ta zupa ma swoich fanów na całym świecie, dlatego z łatwością można ją znaleźć w menu wielu restauracji.
Ramen Grzybowy z miso dla wszystkich fanów domowych zup
Chcesz przygotować ramen we własnej kuchni? Z nami to możliwe. Zobacz nasz pomysł na ramen grzybowy z miso i ugotuj tę zupę dla siebie i swoich bliskich. Wystarczy, że sięgniesz po niezbędne składniki i będziesz trzymać się tego przepisu. Zaletą ramenu jest nie tylko jego wyjątkowy, bogaty i zróżnicowany smak, ale też to, że z łatwością możesz dopasować go do tego, co lubisz. Bardzo często do zupy dodaje się różnorodne warzywa, takie jak kapusta pak choy, szpinak, marchew, pomidor, fasolka edamame czy kukurydza, które dodają świeżości i kolorów. W naszym przepisie dodatkiem do ramenu jest tofu, ale jeśli chcesz, możesz też dodać mięso. Super sprawdzą się np. upieczony boczek, podsmażone kawałki kurczaka lub mielona wołowina.
Czosnek i imbir pokrój w plasterki. Por pokrój w półplasterki. Usmaż razem z czosnkiem i imbirem na odrobinie oleju, a następnie dodaj do bulionu (przygotowanego z 2 litrów wody i 6 łyżek bulionu warzywnego WINIARY) razem z suszonymi grzybami. Gotuj pod przykryciem aż grzyby zmiękną.
Tofu pokrój w kostkę. Szpinak pokrój na mniejsze kawałki.
Boczniaki pokrój w paski. Wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju i smaż, aż zaczną się rumienić. Dodaj cukier, Przyprawę w płynie Maggi, sos sojowy i smaż razem jeszcze ok. 1 min.
Z bulionu wyłów shitake i pokrój w plasterki.
Makaron ramen ugotuj wg instrukcji.
Do bulionu dodaj pastę miso, masło orzechowe oraz Przyprawę w płynie Maggi. Zagotuj.
Do zupy dodaj shitake, tofu, szpinak i gotuj razem ok. 3 min. Po tym czasie dopraw pieprzem.
W misce ułóż ugotowany makaron. Dodaj bulion z dodatkami oraz smażone grzyby. Jajko na miękko przekrój na pół i ułóż na wierzchu zupy. Dodaj zioła i prażony sezam.