Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ramen Grzybowy z miso
Dodaj do CookBook

Ramen Grzybowy z miso

(0)
47 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 Porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Makaron do ramenu
6  łyżek
Bulion warzywny WINIARY
2  l
Woda
2  łyżek
Pasta miso
2  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
8 
Grzyby shiitake suszone
1 
Tofu
3  ząbków
Czosnek
3  cm
Imbir
200  g
Szpinak baby
1  łyżka
Masło orzechowe
trochę
Pieprz do smaku
500  g
Boczniaki
1  łyżeczka
Cukier trzcinowy
1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
1  łyżka
Sos sojowy
2  łyżek
Sezam prażony
4 
Jajko na miękko
1 
Por (biała część)
4  łyżek
Szczypiorek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
86.5 g
Wartość energetyczna
619.7 kcal
Tłuszcze
17.1 g
Białko
30.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ramen grzybowy z miso to pyszna odsłona tradycyjnej azjatyckiej zupy, której bazą jest esencjonalny bulion. Kolejnymi ważnymi elementami tego dania są pszenny, sprężysty makaron oraz warzywa, mięso lub owoce morza. Samo słowo „ramen” oznacza właśnie makaron, który często pojawia się w daniach kuchni azjatyckiej.

Ramen obecnie kojarzony jest z kuchnią japońską, ale wywodzi się z Chin, a do Japonii trafił dopiero w XIX wieku. Dziś ta zupa ma swoich fanów na całym świecie, dlatego z łatwością można ją znaleźć w menu wielu restauracji.


Ramen Grzybowy z miso dla wszystkich fanów domowych zup

Chcesz przygotować ramen we własnej kuchni? Z nami to możliwe. Zobacz nasz pomysł na ramen grzybowy z miso i ugotuj tę zupę dla siebie i swoich bliskich. Wystarczy, że sięgniesz po niezbędne składniki i będziesz trzymać się tego przepisu. Zaletą ramenu jest nie tylko jego wyjątkowy, bogaty i zróżnicowany smak, ale też to, że z łatwością możesz dopasować go do tego, co lubisz. Bardzo często do zupy dodaje się różnorodne warzywa, takie jak kapusta pak choy, szpinak, marchew, pomidor, fasolka edamame czy kukurydza, które dodają świeżości i kolorów. W naszym przepisie dodatkiem do ramenu jest tofu, ale jeśli chcesz, możesz też dodać mięso. Super sprawdzą się np. upieczony boczek, podsmażone kawałki kurczaka lub mielona wołowina.

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    10 min
    Czosnek i imbir pokrój w plasterki. Por pokrój w półplasterki. Usmaż razem z czosnkiem i imbirem na odrobinie oleju, a następnie dodaj do bulionu (przygotowanego z 2 litrów wody i 6 łyżek bulionu warzywnego WINIARY) razem z suszonymi grzybami. Gotuj pod przykryciem aż grzyby zmiękną.
  • Krok 2

    2 min
    Tofu pokrój w kostkę. Szpinak pokrój na mniejsze kawałki.
  • Krok 3

    5 min
    Boczniaki pokrój w paski. Wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju i smaż, aż zaczną się rumienić. Dodaj cukier, Przyprawę w płynie Maggi, sos sojowy i smaż razem jeszcze ok. 1 min.
  • Krok 4

    5 min
    Z bulionu wyłów shitake i pokrój w plasterki.
  • Krok 5

    10 min
    Makaron ramen ugotuj wg instrukcji.
  • Krok 6

    5 min
    Do bulionu dodaj pastę miso, masło orzechowe oraz Przyprawę w płynie Maggi. Zagotuj.
  • Krok 7

    5 min
    Do zupy dodaj shitake, tofu, szpinak i gotuj razem ok. 3 min. Po tym czasie dopraw pieprzem.
  • Krok 8

    5 min
    W misce ułóż ugotowany makaron. Dodaj bulion z dodatkami oraz smażone grzyby. Jajko na miękko przekrój na pół i ułóż na wierzchu zupy. Dodaj zioła i prażony sezam.
Ramen Grzybowy z miso

Krok 1 z 8

Czosnek i imbir pokrój w plasterki. Por pokrój w półplasterki. Usmaż razem z czosnkiem i imbirem na odrobinie oleju, a następnie dodaj do bulionu (przygotowanego z 2 litrów wody i 6 łyżek bulionu warzywnego WINIARY) razem z suszonymi grzybami. Gotuj pod przykryciem aż grzyby zmiękną.

Ramen Grzybowy z miso

Krok 2 z 8

Tofu pokrój w kostkę. Szpinak pokrój na mniejsze kawałki.

Ramen Grzybowy z miso

Krok 3 z 8

Boczniaki pokrój w paski. Wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju i smaż, aż zaczną się rumienić. Dodaj cukier, Przyprawę w płynie Maggi, sos sojowy i smaż razem jeszcze ok. 1 min.

Ramen Grzybowy z miso

Krok 4 z 8

Z bulionu wyłów shitake i pokrój w plasterki.

Ramen Grzybowy z miso

Krok 5 z 8

Makaron ramen ugotuj wg instrukcji.

Ramen Grzybowy z miso

Krok 6 z 8

Do bulionu dodaj pastę miso, masło orzechowe oraz Przyprawę w płynie Maggi. Zagotuj.

Ramen Grzybowy z miso

Krok 7 z 8

Do zupy dodaj shitake, tofu, szpinak i gotuj razem ok. 3 min. Po tym czasie dopraw pieprzem.

Ramen Grzybowy z miso

Krok 8 z 8

W misce ułóż ugotowany makaron. Dodaj bulion z dodatkami oraz smażone grzyby. Jajko na miękko przekrój na pół i ułóż na wierzchu zupy. Dodaj zioła i prażony sezam.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia azjatycka
  • Niski poziom cukru
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowy ramen  – prosty przepis

    Domowy ramen – prosty przepis

    2 godz 32 min Średni
  • Żuramen

    Żuramen

    20 min Łatwy
  • Miso ramen z tofu

    Miso ramen z tofu

    35 min Średni
  • Ramen z miso i masłem orzechowym

    Ramen z miso i masłem orzechowym

    30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu