Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Szybki wege ramen z boczniakami

Szybki wege ramen z boczniakami

(0)
35min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  opakowanie
Grillowane fileciki roślinne Garden Gourmet
1  łyżka
Pasta miso
300  g
Makaron do ramenu lub chiński
1  pęczek
Dymka
trochę
3 cm kawałek imbiru
4  ząbków
Czosnek
trochę
Chili
1 
Cebula
1 
Marchewka
1  główka
Kapusta pak choi Zobacz naszą wskazówkę
trochę
Olej do smażenia
trochę
Sól i pieprz do smaku
500  g
Boczniaki
3  łyżek
Sos sojowy
1  łyżeczka
Miód
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
29.86 g
Węglowodany
65.02 g
Tłuszcze
10.77 g
Wartość energetyczna
475.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Gotowanie zup kojarzy Ci się z długim i wielkogodzinnym staniem przy kuchni? Czas to zmienić. Jeśli lubisz kuchnię inspirowaną azjatyckimi smakami, a przy okazji chcesz włączyć do swojego menu więcej bezmięsnych posiłków, mamy coś w sam raz dla Ciebie. Poznaj nasz pomysł na szybki wege ramen z boczniakami.


Wege ramen dla zabieganych

Ramen to japońska zupa, która cieszy się ogromnym powodzeniem na całym świecie. Możesz ją zjeść w wielu krajach, a także przygotować ją w domu. Nazwa ramen wywodzi się od rodzaju makaronu, który jest wykorzystywany do przygotowania zupy. To właśnie makaron i aromatyczny, esencjonalny bulion są bazą całego dania. Nie ma jednak jednego przepisu na ramen – każdy kucharz ma swój własny pomysł na tę zupę, dlatego niemal za każdym razem smakuje ona nieco inaczej. Ogromne znaczenie mają też dodatki, np. duże kawałki mięsa lub owoców morze, gotowane jajka, pędy bambusa, wakame czy nasiona sezamu, które podkręcają smak i sprawiają, że zupa jest bardzo sycąca. Może nawet zastąpić cały posiłek.

Brzmi ciekawie? Z naszym przepisem możesz zrobić swoją ramenu we własnej kuchni. Do jego przygotowania używamy bulionu warzywnego WINIARY, dzięki czemu znacznie skracamy czas przygotowania. A zamiast mięsa, wykorzystamy fileciki roślinne od Garden Gourmet. Smacznego!

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    10 min
    Imbir i czosnek obierz i posiekaj. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Chili posiekaj. W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć cebulę z czosnkiem, imbirem oraz papryczką i smaż, aż całość zacznie pachnieć i się zarumieni. Następnie wlej 2 litry wody, dodaj bulion WINIARY i zagotuj.
  • Krok 2

    10 min
    Marchewkę pokrój w cienką zapałkę. Kapustę pokrój w paski i dodaj do zupy razem z marchewką. Gotuj na małej mocy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.
  • Krok 3

    5 min
    Boczniaki pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć boczniaki i smaż, aż stracą objętość i się zarumienią. Dodaj fileciki roślinne i smaż razem ok. 3 min. Dodaj sos sojowy i miód, i całość dokładnie wymieszaj.
  • Krok 4

    8 min
    Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  • Krok 5

    1 min
    Ugotowany makaron rozłóż do misek i zalej gorącym wywarem z kapustą. Dodaj porcję smażonych grzybów z filecikami roślinnymi. Opcjonalnie możesz dodać jeszcze pastę miso wymieszaną z sosem sojowym.
  • Krok 6

    1 min
    Całość posyp posiekaną dymką oraz sezamem. Dodaj pozostałe ulubione dodatki, np. kimchi.
Szybki wege ramen z boczniakami

Krok 1 z 6

Imbir i czosnek obierz i posiekaj. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Chili posiekaj. W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć cebulę z czosnkiem, imbirem oraz papryczką i smaż, aż całość zacznie pachnieć i się zarumieni. Następnie wlej 2 litry wody, dodaj bulion WINIARY i zagotuj.

Szybki wege ramen z boczniakami

Krok 2 z 6

Marchewkę pokrój w cienką zapałkę. Kapustę pokrój w paski i dodaj do zupy razem z marchewką. Gotuj na małej mocy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.

Szybki wege ramen z boczniakami

Krok 3 z 6

Boczniaki pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć boczniaki i smaż, aż stracą objętość i się zarumienią. Dodaj fileciki roślinne i smaż razem ok. 3 min. Dodaj sos sojowy i miód, i całość dokładnie wymieszaj.

Szybki wege ramen z boczniakami

Krok 4 z 6

Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.

Szybki wege ramen z boczniakami

Krok 5 z 6

Ugotowany makaron rozłóż do misek i zalej gorącym wywarem z kapustą. Dodaj porcję smażonych grzybów z filecikami roślinnymi. Opcjonalnie możesz dodać jeszcze pastę miso wymieszaną z sosem sojowym.

Szybki wege ramen z boczniakami

Krok 6 z 6

Całość posyp posiekaną dymką oraz sezamem. Dodaj pozostałe ulubione dodatki, np. kimchi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia japońska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

  • Ciasto sypane z truskawkami

    Ciasto sypane z truskawkami

    1 godz 4 min Łatwy
  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy
  • Sałata masłowa ze śmietaną

    Sałata masłowa ze śmietaną

    10 min Łatwy
  • Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

    Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

    40 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu