Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gotowanie zup kojarzy Ci się z długim i wielkogodzinnym staniem przy kuchni? Czas to zmienić. Jeśli lubisz kuchnię inspirowaną azjatyckimi smakami, a przy okazji chcesz włączyć do swojego menu więcej bezmięsnych posiłków, mamy coś w sam raz dla Ciebie. Poznaj nasz pomysł na szybki wege ramen z boczniakami.
Wege ramen dla zabieganych
Ramen to japońska zupa, która cieszy się ogromnym powodzeniem na całym świecie. Możesz ją zjeść w wielu krajach, a także przygotować ją w domu. Nazwa ramen wywodzi się od rodzaju makaronu, który jest wykorzystywany do przygotowania zupy. To właśnie makaron i aromatyczny, esencjonalny bulion są bazą całego dania. Nie ma jednak jednego przepisu na ramen – każdy kucharz ma swój własny pomysł na tę zupę, dlatego niemal za każdym razem smakuje ona nieco inaczej. Ogromne znaczenie mają też dodatki, np. duże kawałki mięsa lub owoców morze, gotowane jajka, pędy bambusa, wakame czy nasiona sezamu, które podkręcają smak i sprawiają, że zupa jest bardzo sycąca. Może nawet zastąpić cały posiłek.
Brzmi ciekawie? Z naszym przepisem możesz zrobić swoją ramenu we własnej kuchni. Do jego przygotowania używamy bulionu warzywnego WINIARY, dzięki czemu znacznie skracamy czas przygotowania. A zamiast mięsa, wykorzystamy fileciki roślinne od Garden Gourmet. Smacznego!
Imbir i czosnek obierz i posiekaj. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Chili posiekaj. W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć cebulę z czosnkiem, imbirem oraz papryczką i smaż, aż całość zacznie pachnieć i się zarumieni. Następnie wlej 2 litry wody, dodaj bulion WINIARY i zagotuj.
Marchewkę pokrój w cienką zapałkę. Kapustę pokrój w paski i dodaj do zupy razem z marchewką. Gotuj na małej mocy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.
Boczniaki pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć boczniaki i smaż, aż stracą objętość i się zarumienią. Dodaj fileciki roślinne Garden Gourmet i smaż razem ok. 3 min. Dodaj sos sojowy i miód, i całość dokładnie wymieszaj.
Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
Ugotowany makaron rozłóż do misek i zalej gorącym wywarem z kapustą. Dodaj porcję smażonych grzybów z filecikami roślinnymi. Opcjonalnie możesz dodać jeszcze pastę miso wymieszaną z sosem sojowym.
Całość posyp posiekaną dymką oraz sezamem. Dodaj pozostałe ulubione dodatki, np. kimchi.
Anita