Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wiosenny szybki gulasz warzywny

0
1 godz
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Kurczak pieczony z poprzedniego obiadu (opcjonalnie)
3 
Szparagi
1 
Marchewka
10 
Pomidorki koktajlowe
5  kawałków
Kalafior lub brokuł (kilka różyczek)
50  g
Wędzony boczek
1  pęczek
Cebula dymka
3  ząbków
trochę
Natka pietruszki lub świeża bazylia
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Oliwa do smażenia
1.5  szklanek
Kasza pęczak
2  łyżek
Pesto (opcjonalnie)
trochę
Sól i pieprz
trochę
Orzechy (ewentualnie)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
50.69 g
Węglowodany
99.27 g
Tłuszcze
40.73 g
Wartość energetyczna
816.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
10 min
Cebulę pokrój w 1cm kawałki. Czosnek posiekaj. Boczek pokrój w paski. Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki. Kalafior podziel na małe różyczki a brukselkę i pomidory pokrój na połowę. Marchewkę pokrój w talarki.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć boczek, kalafior, brukselkę, marchewkę i białą część cebuli dymki. Smaż ok. 3 min. Dodaj czosnek i część szparagów i smaż ok. 5 min na średniej mocy. Kurczaka pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię. Dodaj pomidorki koktajlowe, główki szparagów oraz zieloną część cebuli.
Krok 3
10 min
Sos Winiary przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotowy sos dodaj do warzyw. Uzupełnij posiekaną natką pietruszki i duś całość ok. 10 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kaszą.
Krok 4
30 min
Aby przygotować kaszę, wypłucz pęczak w zimnej wodzie i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj gorący bulion, pesto i posiekane orzechy. Całość dokładnie wymieszaj. Przykryj i wstaw do piekarnika na ok. 30-40 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
Wiosenny szybki gulasz warzywny

Krok 1 z 4

Cebulę pokrój w 1cm kawałki. Czosnek posiekaj. Boczek pokrój w paski. Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki. Kalafior podziel na małe różyczki a brukselkę i pomidory pokrój na połowę. Marchewkę pokrój w talarki.

Wiosenny szybki gulasz warzywny

Krok 2 z 4

Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć boczek, kalafior, brukselkę, marchewkę i białą część cebuli dymki. Smaż ok. 3 min. Dodaj czosnek i część szparagów i smaż ok. 5 min na średniej mocy. Kurczaka pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię. Dodaj pomidorki koktajlowe, główki szparagów oraz zieloną część cebuli.

Wiosenny szybki gulasz warzywny

Krok 3 z 4

Sos Winiary przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotowy sos dodaj do warzyw. Uzupełnij posiekaną natką pietruszki i duś całość ok. 10 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kaszą.

Wiosenny szybki gulasz warzywny

Krok 4 z 4

Aby przygotować kaszę, wypłucz pęczak w zimnej wodzie i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj gorący bulion, pesto i posiekane orzechy. Całość dokładnie wymieszaj. Przykryj i wstaw do piekarnika na ok. 30-40 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.

Wiosna to czas, kiedy mamy do dyspozycji mnóstwo cudownych składników. Wszechobecne kolorowe nowalijki w szczególny sposób zachęcają mnie do gotowania. W końcu my sami budzimy się z zimowego snu. Dzisiaj pokażę wam pomysł, jak zamienić bukiet nowalijek i kawałek kurczaka w smakowity szybki i zdrowy posiłek.

Idealnie sprawdzi się pieczony kurczak, który został nam z poprzedniego obiadu, a dodatkowo możecie skorzystać z warzyw, które najbardziej lubicie lub które macie akurat pod ręką. :-)

Ja nazywam się Robert Harna i zapraszam na kolejne spotkanie w programie Pomagamy w Gotowaniu i Niemarnowaniu, w którym pokażę Wam szybki wiosenny gulasz z warzywami i kurczakiem - chociaż i bez niego danie będzie super!

Wykorzystam fakt, że wiosenne warzywa są delikatne i szybko się gotują, dzięki czemu przygotowanie gulaszu zajmie mi dosłownie chwilę. Zielone szparagi królują w moim wiosennym kulinarnym repertuarze, więc i dziś ich nie zabraknie.

Jeśli zależy nam na pełnym posiłku, idealnym dodatkiem będzie kawałek pieczonego kurczaka czy pieczonej ryby, które często nam zostają po obiedzie. Jest to świetny pretekst, aby je wykorzystać.

W międzyczasie przygotuję prosty dodatek – pieczony pęczak. Najlepsze, że całość robi się samo za nas w piekarniku, a my poza pilnowaniem czasu, możemy zająć się innymi sprawami.

Szybki i lekki wiosenny posiłek, który może być pretekstem do wykorzystania poobiadowych pozostałości? Jak widzicie, to nic trudnego!

Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam na Winiary.pl, tymczasem dzięki wielkie i do zobaczenia w kolejnym odcinku programu Pomagamy w Gotowaniu i Niemarnowaniu. Cześć!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
50.7g / 21%
Węglowodany
99.3g / 41%
Tłuszcze
40.7g / 37%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha