Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wypieki

Przepisy na dania bogate w błonnik

Błonnik jest bardzo ważnym elementem zbilansowanej diety. Sprawdź, w których potrawach można znaleźć go najwięcej! 

Przepisy 3

Tatar wołowy klasyczny

Tatar wołowy klasyczny

30 min Łatwy
Frytki z batatów

Frytki z batatów

31 min Łatwy
Harira

Harira

38 min Łatwy

Dlaczego warto spożywać błonnik? 

Błonnik to substancje pochodzenia roślinnego, których nasz organizm nie potrafi strawić. Jednak to wcale nie znaczy, że są zbędne w naszej diecie. Wręcz przeciwnie! Odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Odpowiednia ilość błonnika w naszej diecie przyczynia się do mniejszego wchłaniania cholesterolu i trójglicerydów, obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, prawidłowej pracy jelit oraz obniżenia stężenia glukozy we krwi. Regularnie spożywany błonnik nie tylko chroni przed rakiem jelita, lecz także zmniejsza uczucie głodu, mając przez to bezpośredni wpływ na utrzymanie prawidłowej wagi ciała. 

A w których produktach znajdziemy dużo błonnika? Najlepszymi źródłami tych substancji są produkty pochodzenia roślinnego: warzywa, owoce, mąka z pełnego przemiału i produkty zbożowe (płatki muesli, pieczywo razowe, otręby), rośliny strączkowe, nasiona (dynia, słonecznik, len, chia) oraz suszone owoce (morele, śliwki, figi). 

Pyszne dania z błonnikiem 

Dużą zawartością błonnika mogą się pochwalić zupy warzywne, a zwłaszcza te z dużą ilością fasoli, brukselki, kukurydzy czy karczochów. Jeśli troszczymy się o prawidłową pracę jelit, przygotujmy pyszny krem z zielonego groszku, który nie tylko dobroczynnie wpłynie na nasz układ pokarmowy, lecz także szybko stanie się ulubioną zupą, zwłaszcza na letnie obiady. Delikatny bulion zmiksowany z młodym groszkiem, aromatycznym czosnkiem, delikatnym porem oraz odrobiną świeżego koperku to prawdziwa uczta dla podniebienia, nawet najbardziej wymagającego. Równie świetnym smakiem i dużą zawartością błonnika może poszczycić się krem warzywny, brokułowy oraz fasolowy. 

Zbawiennego dla zdrowia błonnika możemy się również doszukać we wszelkiego rodzaju sałatkach i surówkach, które warto dodać do pieczonego mięsa. Ważnym źródłem tego cennego składnika są wszelkie potrawy z kaszy, ryżu oraz pełnoziarnistego makaronu. Wiele zapiekanek mięsnych i warzywnych opiera się właśnie na wysokobłonnikowych składnikach, dlatego też warto się postarać, aby częściej gościły w naszym menu. Potrawy te mają także jeszcze inne zalety – nie wymagają zbyt dużego nakładu pracy i są wyjątkowo smaczne. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu