Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zapiekanka dyniowa z cebulą, fasolą, serem i pastą z suszonymi pomidorami WINIARY
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
13.2g / 14%
Węglowodany
63.2g / 70%
Tłuszcze
5.8g / 15%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Zapiekanka dyniowa z cebulą, fasolą, serem i pastą z suszonymi pomidorami WINIARY

+

Zapiekanka dyniowa z cebulą, fasolą, serem i pastą z suszonymi pomidorami WINIARY

Wróć

Zapiekanka dyniowa z cebulą, fasolą, serem i pastą z suszonymi pomidorami WINIARY

(0)
34min
Łatwy
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Mała dynia piżmowa lub połowa jakiejkolwiek większej dyni Zobacz naszą wskazówkę
2 
Średniej wielkości czerwone cebule
1  puszka
Fasola biała
30  g
Rodzynki
100  g
Ser feta Zobacz naszą wskazówkę
3  łyżek
Pasta do dań z patelni z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym WINIARY
trochę
Olej lub oliwa
1  pęczek
Kolendra Zobacz naszą wskazówkę
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.22 g
Węglowodany
63.21 g
Tłuszcze
5.77 g
Wartość energetyczna
332.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dynia to królowa jesieni. Na tle sezonowych warzyw, wyróżnia się jędrnym miąższem i łagodnym smakiem. Przyrządzisz z niej zarówno wytrawne dania, jak i słodkie wypieki. Jej kolor nadaje potrawom żywych barw, dlatego sprawdzi się w kremowych zupach albo aromatycznym curry. Połączona z imbirem rozgrzewa, przy mleku kokosowym staje się aksamitna i otulająca. Jak tu jej nie kochać? 

Dziś przygotujemy z dyni prostą i szybką zapiekankę, która kryje w sobie moc warzyw, sezonowych dodatków i przypraw. Tym co połączy wszystkie składniki, będzie Pasta do dań z patelni WINIARY z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym. 

W zależności od tego co, masz w domu, do zapiekanki dorzuć dowolne strączki (fasolka lub cieciorka), cebulkę, ulubiony ser (najlepiej słony) i jakąś zieleninę. Ciekawym i nieoczywistym dodatkiem będą rodzynki. Jeśli kupisz dużą dynię - z połowy możesz zrobić obiad, z drugiej - zupę lub deser. Do dzieła! 

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1

    5 min
    Dynię bez pestek, ale ze skórą pokrój w duże kawałki.
  • Krok 2

    2 min
    Cebulę pokrój w ósemki.
  • Krok 3

    1 min
    W brytfance wymieszaj dynię, cebulę, fasolę, rodzynki, pokruszoną fetę, pastę WINIARY i odrobinę oliwy lub oleju.
  • Krok 4

    25 min
    Wstaw brytfankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut.
  • Krok 5

    1 min
    Po upieczeniu posyp danie posiekanymi ziołami.
Zapiekanka dyniowa z cebulą, fasolą, serem i pastą z suszonymi pomidorami WINIARY

Krok 1 z 5

Dynię bez pestek, ale ze skórą pokrój w duże kawałki.

Zapiekanka dyniowa z cebulą, fasolą, serem i pastą z suszonymi pomidorami WINIARY

Krok 2 z 5

Cebulę pokrój w ósemki.

Zapiekanka dyniowa z cebulą, fasolą, serem i pastą z suszonymi pomidorami WINIARY

Krok 3 z 5

W brytfance wymieszaj dynię, cebulę, fasolę, rodzynki, pokruszoną fetę, pastę WINIARY i odrobinę oliwy lub oleju.

Zapiekanka dyniowa z cebulą, fasolą, serem i pastą z suszonymi pomidorami WINIARY

Krok 4 z 5

Wstaw brytfankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut.

Zapiekanka dyniowa z cebulą, fasolą, serem i pastą z suszonymi pomidorami WINIARY

Krok 5 z 5

Po upieczeniu posyp danie posiekanymi ziołami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dynia hokkaido pieczona w piekarniku

    Dynia hokkaido pieczona w piekarniku

    46 min Łatwy
  • Zupa dyniowa z pieczonej dyni z nutą pomarańczy

    Zupa dyniowa z pieczonej dyni z nutą pomarańczy

    42 min Łatwy
  • Racuszki z dyni

    Racuszki z dyni

    1 godz 15 min Średni
  • Dynia marynowana

    Dynia marynowana

    37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu