Zapiekanka to ten rodzaj dań, które lubi właściwie każdy. Co więcej potrawy podobne do
lasanii stanowią świetny pretekst do tego, by w atrakcyjny sposób przemycić do rodzinnego jadłospisu
więcej warzyw. Kolejną zaletą jest też ich
łatwość przygotowania oraz możliwość zrobienia większej porcji, np. na dwa dni, co z pewnością docenią osoby zabiegane.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to propozycja łącząca najlepsze cechy zapiekanek i smak tradycyjnej
lasagne. Jej składniki, czyli makaron, mięso mielone i podsmażoną cebulę z pomidorami, zapiekamy pod serową pierzynką. Zapiekanka ta stanowi obowiązkowy punkt nie tylko w menu na co dzień, ale i na specjalne okazje. Doskonale nadaje się ponadto
na kameralne spotkania w gronie znajomych.
Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet jeśli nie jest mistrzem kulinarnym. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie obieramy cebule i kroimy je w kostkę, zaś żółty ser ścieramy na tarce. Mielone mięso podsmażamy razem z cebulą w rondelku, doprawiamy pieprzem i solą, a później dodajemy pokrojone pomidory. Gotujemy całość przez chwilę. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, wlewamy pomidory z mięsem, a wierzch posypujemy żółtym serem. Zapiekanka (
lasagne) będzie gotowa po około 40 minutach pieczenia w 180 stopniach.
Danie a'la
lazania najlepiej smakuje na ciepło. Można je podać jako
pożywny obiad albo jako
pyszną kolację.
Komentarze 8