Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka z makaronem – jedno danie na wiele sposobów 

Zapiekanka z makaronem to jedno z tych dań, które można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Dlatego znajdziesz u nas dużo przepisów, które dodatkowo możesz samodzielnie modyfikować, by stworzyć własną, idealną recepturę na to danie. 

Uniwersalność zapiekanki z makaronem bierze się z tego, że składa się na nią kilka elementów, które mogą być dowolnie modyfikowane i zmieniane. Zwykle do przygotowania zapiekanki z makaronem potrzebny jest makaron, sos, dodatki i ser. Jaki makaron? Jakie dodatki? Jakie chcesz! Może ona zawierać wędlinę, mięso, grzyby czy różne warzywa (między innymi cebulę, fasolę, pomidory, kukurydzę, cukinię), ryby (szczególnie dobrze sprawdza się tuńczyk) czy owoce morza. Możesz wykorzystać makaron w formie rurek, kokardek, kolanek lub o dowolnym innym kształcie. Także sos do można dobrać dowolny: śmietanowy, pomidorowy, serowy i tak dalej.  

Zapiekanka z makaronem – wygoda i oszczędność 

Możliwość dodania różnych składników i dowolnego ich modyfikowania sprawia, że zapiekanka z makaronem to świetne wyjście, jeśli w lodówce czekają niewielkie ilości składników, które nie wystarczą na inne potrawy. Wystarczy je odpowiednio pokroić i dodać do potrawy. Możesz w ten sposób wykorzystać nawet mięso, które zostało z poprzedniego obiadu.  

Poza tym zapiekanka z makaronem to wdzięczna potrawa, jeśli chcemy przygotować więcej porcji, by zjeść je kolejnego dnia. Wystarczy resztę zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do lodówki. Następnego dnia można odgrzać ją w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. 

Pomysł na zapiekankę z makaronem w kuchniach świata 

Klasyczne polskie zapiekanki z makaronem są powszechnie znane i lubiane. Jednak różne kuchnie świata mają swoje pomysły na zapiekanki z makaronem. A skoro to makaron, to przodują w nim oczywiście Włosi. Jeśli znudziła ci się standardowa wersja, wypróbuj włoską lasagne albo cannelloni. Możesz je wzbogacać o popularne w naszym kraju składniki. Warto też wypróbować zapiekanki hiszpańskie, np. z kiełbasą chorizo.