Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zapiekanka mac'n cheese z kurczakiem i brokułami to pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się jako zimowy obiad dla całej rodziny. W dodatku, przepis możesz dowolnie zmodyfikować, dodając ulubione składniki i produkty, które w danej chwili masz pod ręką.
Gotując dla siebie i rodziny, warto pamiętać nie tylko o smaku potraw, ale wziąć także pod uwagę bilans odżywczy posiłków, czyli komponować je tak, by tworzyły różnorodną i pełnowartościową całość. Jak to zrobić samodzielnie, bez specjalistycznej wiedzy z dziedziny dietetyki? Z pomocą przychodzi strona winiary.pl😊 Przy bardzo wielu przepisach znajdziecie tam funkcję MyMenu IQ. Dzięki niej poznacie bilans potraw, a w przypadku dań głównych, otrzymacie propozycje dodatków, które pomogą podkręcić wynik. Zobaczcie, jakie to proste!
Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem i obsmaż na mocno rozgrzanej patelni.
Na tej samej patelni rozpuść masło i dodaj mąkę. Smaż na małej mocy ok. 1 min. Całość zalej mlekiem i dokładnie wymieszaj, a następnie doprowadź sos do zagotowania.
Sery zetrzyj na tarce. Dodaj serek topiony (jeśli go używasz) lub starte kawałki sera (zostaw odrobinę do posypania zapiekanki na końcu) i całość wymieszaj aż do rozpuszczenia sera.
Do sosu dodaj brokuły, kurczaka oraz szczypiorek. Całość dopraw solą i pieprzem i przełóż do foremki wysmarowanej tłuszczem. Posyp dodatkowym serem. Zapiekankę piecz w temp. 180*C przez ok. 45 min.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekany czosnek, słonecznik. Po chwili dodaj bułkę tartą i praż aż się zacznie rumienić. Na końcu całość dopraw solą i pieprzem oraz świeżymi ziołami.