Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kuchnia europejska - kategoria top

Przepisy na pyszne dania kuchni europejskiej

Kuchnia Europy słynie z dużej różnorodności i odmiennych smaków. Poznaj najbardziej znane potrawy Starego Kontynentu, które docenił cały świat.

Przepisy 2328

Zalewajka z pieczarkami

Zalewajka z pieczarkami

44 min Łatwy
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulką

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulką

85 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

75 ze 100
1 godz 18 min Łatwy
Fasolowa z boczkiem

Fasolowa z boczkiem

39 min Łatwy
Chłopski garnek

Chłopski garnek

25 ze 100
31 min Łatwy
Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

75 ze 100
1 godz 11 min Łatwy
Zapiekanka z kiełbasą i groszkiem

Zapiekanka z kiełbasą i groszkiem

30 ze 100
1 godz 10 min Łatwy
Kiełbasa z ziemniakami, fasolą i kukurydzą

Kiełbasa z ziemniakami, fasolą i kukurydzą

90 ze 100
35 min Łatwy
Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

80 ze 100
1 godz 30 min Łatwy
Chłopski garnek z kiełbasą

Chłopski garnek z kiełbasą

55 ze 100
1 godz Łatwy
Zapiekanka makaronowa z warzywami i kiełbasą

Zapiekanka makaronowa z warzywami i kiełbasą

55 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Kanapka z klaunem (kanapka dla dzieci)

Kanapka z klaunem (kanapka dla dzieci)

8 min Łatwy
Mus z marakui

Mus z marakui

2 godz 6 min Łatwy
Sernik z marakują

Sernik z marakują

4 godz 20 min Łatwy
Sos jogurtowo-musztardowy

Sos jogurtowo-musztardowy

4 min Łatwy
Chimichurri - sos argentyński

Chimichurri - sos argentyński

7 min Łatwy
Beza szwajcarska

Beza szwajcarska

24 min Łatwy
Arepas z kurczakiem

Arepas z kurczakiem

33 min Łatwy
Ajiaco - kolumbijska zupa

Ajiaco - kolumbijska zupa

39 min Łatwy
Grillowane carpaccio z cukinii

Grillowane carpaccio z cukinii

14 min Łatwy
Locro z bobem

Locro z bobem

17 min Łatwy
Patacones z paluszkami krabowymi

Patacones z paluszkami krabowymi

20 min Łatwy
Ciasto kukurydziane

Ciasto kukurydziane

1 godz 15 min Łatwy
Gulasz z soczewicy

Gulasz z soczewicy

80 ze 100
1 godz 10 min Łatwy
Ryba w sosie szpinakowym

Ryba w sosie szpinakowym

35 ze 100
17 min Łatwy
Tamale z ryżem

Tamale z ryżem

60 ze 100
57 min Średni
Ceviche z krewetkami

Ceviche z krewetkami

9 min Łatwy
Młynci z twarogiem i ziemniakami

Młynci z twarogiem i ziemniakami

100 ze 100
34 min Łatwy
Zapiekanka z brokułem

Zapiekanka z brokułem

60 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Zupa krem z dyni na mleku kokosowym

Zupa krem z dyni na mleku kokosowym

1 godz Łatwy
Leczo z pieczoną dynią

Leczo z pieczoną dynią

80 ze 100
55 min Średni
Ziemniaki faszerowane kapustą, grzybami i majonezem WINIARY

Ziemniaki faszerowane kapustą, grzybami i majonezem WINIARY

65 ze 100
1 godz 23 min Łatwy
Roladki schabowe z chrzanowym twarożkiem w galarecie

Roladki schabowe z chrzanowym twarożkiem w galarecie

1 godz 16 min Łatwy
Babeczki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem i sosem tatarskim

Babeczki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem i sosem tatarskim

40 min Łatwy
Kolorowe roladki / sushi z pieczywa tostowego z łososiem i warzywami

Kolorowe roladki / sushi z pieczywa tostowego z łososiem i warzywami

26 min Łatwy
Mini paszteciki drobiowe z sosem tatarskim

Mini paszteciki drobiowe z sosem tatarskim

1 godz 40 min Średni
Mini krokiety z serem i szynką

Mini krokiety z serem i szynką

13 min Łatwy
Pieczone „smashed potatoes” z wędzonym łososiem

Pieczone „smashed potatoes” z wędzonym łososiem

50 ze 100
1 godz 14 min Łatwy
Łatwa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Łatwa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

30 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Gulasz mięsno-warzywny

Gulasz mięsno-warzywny

50 ze 100
1 godz 11 min Łatwy
Czerwone papryki faszerowane mięsem

Czerwone papryki faszerowane mięsem

80 ze 100
1 godz 23 min Łatwy
Gulasz wieprzowy z zielonymi warzywami

Gulasz wieprzowy z zielonymi warzywami

80 ze 100
1 godz 30 min Łatwy
Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

35 ze 100
1 godz 7 min Łatwy
Skrzydełka miodowe z piekarnika

Skrzydełka miodowe z piekarnika

25 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Sałatka z pierożkami tortellini

Sałatka z pierożkami tortellini

17 min Łatwy
Wieprzowina z pieczarkami i ziemniakami

Wieprzowina z pieczarkami i ziemniakami

45 ze 100
47 min Łatwy
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych

30 min Łatwy
Pierogi z serem na słodko (z twarogiem)

Pierogi z serem na słodko (z twarogiem)

90 ze 100
37 min Łatwy
Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

1 godz 28 min Łatwy
Ziemniaczane kule z mozzarellą w sosie pieczarkowym

Ziemniaczane kule z mozzarellą w sosie pieczarkowym

75 ze 100
30 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • …
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Pizza – prosta i wyjątkowa 

Pizza należy do jednych z najbardziej lubianych potraw na świecie, zwłaszcza przez dzieci. Tajemnicą jej sukcesu jest niewątpliwie prostota wykonania – im mniej wymyślnych składników, tym lepiej. Za kolebkę potrawy uważa się Włochy, a konkretnie malownicze miasto Neapol, gdzie w XVIII w. pojawiły się pierwsze pizzerie. Przygotowanie pizzy w warunkach domowych nie jest skomplikowane, a na cienkim cieście z pszennej mąki może się znaleźć niemal wszystko, na co tylko mamy aktualnie ochotę. Aby pizza była chrupiąca i dobrze wypieczona, należy ją wkładać do mocno nagrzanego piekarnika, najlepiej na specjalny kamień, który znacznie przyspiesza zapiekanie się ciasta od spodu. 

Delikatne i pełne smaku pierogi 

Polska słynie z pierogów pełnych słodkiego lub wytrawnego nadzienia, owiniętego mięciutkim, elastycznym ciastem, przygotowywanym głównie z mąki pszennej. Choć w naszym kraju popularne są różne nadzienia, tymi najczęściej przyrządzanymi są pierogi ruskie, z kapustą i grzybami oraz mięsne. Po ugotowaniu, a potem okraszeniu cebulką i skwarkami są tak pyszne, że trudno im się oprzeć. W słodkiej wersji dużą popularnością cieszą się pierogi z serem oraz owocami sezonowymi, zwłaszcza z truskawkami i leśnymi jagodami. 

Rozgrzewający gulasz 

Gdy doskwiera zimowa aura, chyba nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak miseczka gorącego gulaszu – dania kojarzonego głównie z Węgrami, ale popularnego także w wielu innych państwach Europy. Soczyste kawałki mięsa, dojrzała papryka, cebula, czosnek po długim duszeniu tworzą wyśmienite danie jednogarnkowe, doskonale smakujące zarówno z kawałkiem pieczywa, jak i z dodatkiem kaszy, ziemniaków czy makaronu. 

Niezwykle aromatyczna paella 

Znana na całym świecie kuchnia hiszpańska słynie przede wszystkim z paelli – potrawy opartej na ryżu i owocach morza. Dodatek szafranu oraz licznych charakterystycznych dla tego kraju przypraw łączy te pospolite składniki w danie doskonałe, bo niezwykle aromatyczne, sycące i pełne smaku. W zależności od odmiany paella może być przyrządzona również z innych rodzajów delikatnych mięs (drób, królik), a także z różnych warzyw. Potrawę najpierw się podsmaża, a potem wolno gotuje w szerokim naczyniu przypominającym wielką patelnię. Choć paella jest prosta w przygotowaniu, trzeba przyznać, że to prawdziwe arcydzieło kulinarne! 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu