Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pasta z liści rzodkiewki i słonecznika
Dodaj do CookBook

Pasta z liści rzodkiewki i słonecznika

(0)
13 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  g
Liście rzodkiewki
1  ząbek
Czosnek
0.5  liść
Zalegających liści szpinaku
trochę
Zioła, jakie masz pod ręką np. kolendra i koperek
100  g
Prażonego ziarna słonecznika
50  g
Parmezan tarty
100  ml
Oliwa extra vergine
0.5 
Sok z cytryny
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.2 g
Wartość energetyczna
403.2 kcal
Tłuszcze
38.8 g
Białko
10 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przepis na pastę z liści rzodkiewki i słonecznika, choć jest łatwy w przygotowaniu, może pozytywnie zaskoczyć. Ta pomysłowa receptura ma wiele zalet, które na pewno docenisz.

To typowe danie zero waste - przygotowując pastę, wykorzystujesz to, co często się wyrzuca. Rzodkiewka to pyszne warzywo. Pokrojona w plasterki, świetnie pasuje na kanapki. Można też chrupać ją zamiast chipsów. Tylko co zrobić z bujnymi liśćmi? Zamiast trafić do kosza, mogą stanowić główny składnik do przygotowania pasty. To świetna wiadomość dla każdego, kto nie lubi pozbywać się żywności i woli wykorzystać wszystko, co ma.

Pozwala wyjść poza schemat - jeśli często jesz te same potrawy i szukasz urozmaicenia, to może być właśnie to! Pieczywo z wędliną, serem, dżemem jada się na co dzień. Nawet pasta z awokado może się znudzić, a wykorzystanie liści rzodkiewki to zawsze nowy, ciekawy smak.

Ma uniwersalne zastosowanie - pewnie myślisz o tej recepturze jako dodatku do pieczywa. Pamiętaj jednak, że można wykorzystać przepis także w inny sposób. Świetnie komponuje się z makaronem lub stanowi składnik zdrowej, pełnej witamin sałatki.

Warto zaznaczyć, że opisana pasta może występować także pod nazwą "pesto z liści rzodkiewki", ponieważ pod względem barwy i konsystencji przypomina właśnie tradycyjne, włoskie pesto.

W jaki sposób podawać pastę z rzodkiewki i słonecznika?

Posmarowanie kromek chleba albo kawałków bułki to najłatwiejszy sposób na podanie, ale przecież nie jedyny. Można traktować przygotowany specjał jako dip. Umieszczony w miseczce, będzie doskonale komponował się z krojonymi warzywami, jak papryka czy kalarepa. Jeśli posiłek ma być na ciepło, można także podawać pastę z rzodkiewki na gorących grzankach. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnej bruschetty.

Pasta najlepiej smakuje świeża, dlatego staraj się przyrządzać jej niewielką ilość i zjadać w ciągu jednego - dwóch dni. Potrawa jest smaczna i stanowi urozmaicenie każdego posiłku. Może być przystawką, drugim śniadaniem albo dodatkiem do innego dnia, najczęściej na bazie makaronu - zamiast tradycyjnego pesto.

Przygotowanie

13 min
  • Krok 1

    5 min
    Liście i zioła umyj i osusz.
  • Krok 2

    5 min
    Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj na gładką pastę.
  • Krok 3

    2 min
    Pod koniec dopraw solą i pieprzem. Ewentualnie dodaj odrobinę wody, aby pasta nie była zbyt gęsta.
  • Krok 4

    1 min
    Podawaj z kanapkami lub makaronem.
Pasta z liści rzodkiewki i słonecznika

Krok 1 z 4

Liście i zioła umyj i osusz.

Pasta z liści rzodkiewki i słonecznika

Krok 2 z 4

Krok 2 Krok 2 Krok 2 Krok 2 Krok 2 Krok 2

Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj na gładką pastę.

Pasta z liści rzodkiewki i słonecznika

Krok 3 z 4

Krok 3 Krok 3 Krok 3 Krok 3 Krok 3 Krok 3

Pod koniec dopraw solą i pieprzem. Ewentualnie dodaj odrobinę wody, aby pasta nie była zbyt gęsta.

Pasta z liści rzodkiewki i słonecznika

Krok 4 z 4

Krok 4 Krok 4 Krok 4 Krok 4 Krok 4 Krok 4

Podawaj z kanapkami lub makaronem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Danie z resztek
  • Inne
  • Inny
  • Inspiracje
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

    Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

    2 godz 44 min Łatwy
  • Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

    Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

    45 min Łatwy
  • Pasta z tuńczyka na chrupkach chlebowych

    Pasta z tuńczyka na chrupkach chlebowych

    15 min Łatwy
  • Pasta z białej fasoli na chrupkach chlebowych

    Pasta z białej fasoli na chrupkach chlebowych

    15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu