Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pora uzupełnić domową spiżarnię o kolejny dodatek do zup. Dziś miksujemy domowe pesto! Przy użyciu blendera przygotujecie je w zaledwie kilka minut. Domowe pesto można także przyrządzić w moździerzu – wówczas należy jednak dodawać i rozdrabniać składniki etapami. Pesto idealnie sprawdzi się m.in. jako dodatek do kremu ze słodkich pomidorów czy zupy z pieczonych pomidorów. Bazyliowa pasta, nie tylko świetnie smakuje, ale i wygląda. Domowym pesto posmarujemy też grzanki, którymi lubimy przegryzać niektóre zupy. Świeża bazylia, wyraziste włoskie sery, aromatyczny czosnek i oliwa…Zafundujmy sobie odrobinę la dolce vita w środku zimy!
Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Uważajmy, aby się nie przypaliły – nabierają wówczas gorzkiego posmaku.
Krok 2
5 min
Ser utrzeć, ząbki czosnku obrać, bazylię umyć.
Krok 3
5 min
Uprażone orzeszki, ser, czosnek oraz bazylię umieścić w pojemniku blendera, obficie zalać oliwą i doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
3 min
Całość zmiksować na gładką masę. Aby rozrzedzić pesto, dodajmy po prostu więcej oliwy.
Krok 5
2 min
Domowe pesto podawać jako dodatek do ulubionych zup lub grzanek.
Krok 1
z
5
Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Uważajmy, aby się nie przypaliły – nabierają wówczas gorzkiego posmaku.
Krok 2
z
5
Ser utrzeć, ząbki czosnku obrać, bazylię umyć.
Krok 3
z
5
Uprażone orzeszki, ser, czosnek oraz bazylię umieścić w pojemniku blendera, obficie zalać oliwą i doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
z
5
Całość zmiksować na gładką masę. Aby rozrzedzić pesto, dodajmy po prostu więcej oliwy.
Krok 5
z
5
Domowe pesto podawać jako dodatek do ulubionych zup lub grzanek.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0