Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowe pesto

0
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Bazylia
150  g
Ser pecorino
50  g
Ser parmezan
100  g
Orzeszki piniowe
3  ząbków
trochę
Oliwa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.43 g
Węglowodany
8.17 g
Tłuszcze
29.27 g
Wartość energetyczna
371.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
15 min
Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Uważajmy, aby się nie przypaliły – nabierają wówczas gorzkiego posmaku.
Krok 2
5 min
Ser utrzeć, ząbki czosnku obrać, bazylię umyć.
Krok 3
5 min
Uprażone orzeszki, ser, czosnek oraz bazylię umieścić w pojemniku blendera, obficie zalać oliwą i doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
3 min
Całość zmiksować na gładką masę. Aby rozrzedzić pesto, dodajmy po prostu więcej oliwy.
Krok 5
2 min
Domowe pesto podawać jako dodatek do ulubionych zup lub grzanek.
Domowe pesto

Krok 1 z 5

Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Uważajmy, aby się nie przypaliły – nabierają wówczas gorzkiego posmaku.

Domowe pesto

Krok 2 z 5

Ser utrzeć, ząbki czosnku obrać, bazylię umyć.

Domowe pesto

Krok 3 z 5

Uprażone orzeszki, ser, czosnek oraz bazylię umieścić w pojemniku blendera, obficie zalać oliwą i doprawić solą i pieprzem.

Domowe pesto

Krok 4 z 5

Całość zmiksować na gładką masę. Aby rozrzedzić pesto, dodajmy po prostu więcej oliwy.

Domowe pesto

Krok 5 z 5

Domowe pesto podawać jako dodatek do ulubionych zup lub grzanek.

Pora uzupełnić domową spiżarnię o kolejny dodatek do zup. Dziś miksujemy domowe pesto! Przy użyciu blendera przygotujecie je w zaledwie kilka minut. Domowe pesto można także przyrządzić w moździerzu – wówczas należy jednak dodawać i rozdrabniać składniki etapami. Pesto idealnie sprawdzi się m.in. jako dodatek do kremu ze słodkich pomidorów czy zupy z pieczonych pomidorów. Bazyliowa pasta, nie tylko świetnie smakuje, ale i wygląda. Domowym pesto posmarujemy też grzanki, którymi lubimy przegryzać niektóre zupy. Świeża bazylia, wyraziste włoskie sery, aromatyczny czosnek i oliwa…Zafundujmy sobie odrobinę la dolce vita w środku zimy!

Parmezan można też wykorzystać bezpośrednio w zupie. Zobacz przepisy na zupy z parmezanem:
Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą
Kartoflanka z kurkami i parmezanem
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika