Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Domowe pesto
Domowe pesto
Domowe pesto
Domowe pesto
Domowe pesto
Domowe pesto
Domowe pesto

Domowe pesto

(0)
30min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Bazylia
150  g
Ser pecorino
50  g
Ser parmezan
100  g
Orzeszki piniowe
3  ząbków
Czosnek
trochę
Oliwa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.23 g
Węglowodany
8 g
Tłuszcze
29.23 g
Wartość energetyczna
369.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pora uzupełnić domową spiżarnię o kolejny dodatek do zup. Dziś miksujemy domowe pesto! Przy użyciu blendera przygotujecie je w zaledwie kilka minut. Domowe pesto można także przyrządzić w moździerzu – wówczas należy jednak dodawać i rozdrabniać składniki etapami. Pesto idealnie sprawdzi się m.in. jako dodatek do kremu ze słodkich pomidorów czy zupy z pieczonych pomidorów. Bazyliowa pasta, nie tylko świetnie smakuje, ale i wygląda. Domowym pesto posmarujemy też grzanki, którymi lubimy przegryzać niektóre zupy. Świeża bazylia, wyraziste włoskie sery, aromatyczny czosnek i oliwa…Zafundujmy sobie odrobinę la dolce vita w środku zimy!

Parmezan można też wykorzystać bezpośrednio w zupie. Zobacz przepisy na zupy z parmezanem:
Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    15 min
    Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Uważajmy, aby się nie przypaliły – nabierają wówczas gorzkiego posmaku.
  • Krok 2

    5 min
    Ser utrzeć, ząbki czosnku obrać, bazylię umyć.
  • Krok 3

    5 min
    Uprażone orzeszki, ser, czosnek oraz bazylię umieścić w pojemniku blendera, obficie zalać oliwą i doprawić solą i pieprzem.
  • Krok 4

    3 min
    Całość zmiksować na gładką masę. Aby rozrzedzić pesto, dodajmy po prostu więcej oliwy.
  • Krok 5

    2 min
    Domowe pesto podawać jako dodatek do ulubionych zup lub grzanek.
Domowe pesto

Krok 1 z 5

Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Uważajmy, aby się nie przypaliły – nabierają wówczas gorzkiego posmaku.

Domowe pesto

Krok 2 z 5

Ser utrzeć, ząbki czosnku obrać, bazylię umyć.

Domowe pesto

Krok 3 z 5

Uprażone orzeszki, ser, czosnek oraz bazylię umieścić w pojemniku blendera, obficie zalać oliwą i doprawić solą i pieprzem.

Domowe pesto

Krok 4 z 5

Całość zmiksować na gładką masę. Aby rozrzedzić pesto, dodajmy po prostu więcej oliwy.

Domowe pesto

Krok 5 z 5

Domowe pesto podawać jako dodatek do ulubionych zup lub grzanek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Inny
  • Kuchnia włoska
  • Przekąska
  • Tapas
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Czeska zupa czosnkowa

    Czeska zupa czosnkowa

    53 min Łatwy
  • Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

    Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

    1 godz 44 min Średni
  • Salmorejo - hiszpański chłodnik, zupa krem

    Salmorejo - hiszpański chłodnik, zupa krem

    2 godz 26 min Łatwy
  • Krem z kukurydzy z serem i orzechami włoskimi

    Krem z kukurydzy z serem i orzechami włoskimi

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu