Domowe pesto
30min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
21.43 g
Węglowodany
8.17 g
Tłuszcze
29.27 g
Wartość energetyczna
371.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
15 min
Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Uważajmy, aby się nie przypaliły – nabierają wówczas gorzkiego posmaku.
Krok 2
5 min
Ser utrzeć, ząbki czosnku obrać, bazylię umyć.
Krok 3
5 min
Uprażone orzeszki, ser, czosnek oraz bazylię umieścić w pojemniku blendera, obficie zalać oliwą i doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
3 min
Całość zmiksować na gładką masę. Aby rozrzedzić pesto, dodajmy po prostu więcej oliwy.
Krok 5
2 min
Domowe pesto podawać jako dodatek do ulubionych zup lub grzanek.
Pora uzupełnić domową spiżarnię o kolejny dodatek do zup. Dziś miksujemy domowe pesto! Przy użyciu blendera przygotujecie je w zaledwie kilka minut. Domowe pesto można także przyrządzić w moździerzu – wówczas należy jednak dodawać i rozdrabniać składniki etapami. Pesto idealnie sprawdzi się m.in. jako dodatek do kremu ze słodkich pomidorów czy zupy z pieczonych pomidorów. Bazyliowa pasta, nie tylko świetnie smakuje, ale i wygląda. Domowym pesto posmarujemy też grzanki, którymi lubimy przegryzać niektóre zupy. Świeża bazylia, wyraziste włoskie sery, aromatyczny czosnek i oliwa…Zafundujmy sobie odrobinę la dolce vita w środku zimy!
Parmezan można też wykorzystać bezpośrednio w zupie. Zobacz przepisy na zupy z parmezanem:
Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą
Kartoflanka z kurkami i parmezanem
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem
Parmezan można też wykorzystać bezpośrednio w zupie. Zobacz przepisy na zupy z parmezanem:
Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą
Kartoflanka z kurkami i parmezanem
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem
Komentarze 0