Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Domowe pesto
Domowe pesto
Domowe pesto
Domowe pesto
Domowe pesto
Domowe pesto
Domowe pesto
Dodaj do CookBook

Domowe pesto

(0)
30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Bazylia
150  g
Ser pecorino
50  g
Ser parmezan
100  g
Orzeszki piniowe
3  ząbków
Czosnek
trochę
Oliwa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8 g
Wartość energetyczna
369.7 kcal
Tłuszcze
29.2 g
Białko
21.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pora uzupełnić domową spiżarnię o kolejny dodatek do zup. Dziś miksujemy domowe pesto! Przy użyciu blendera przygotujecie je w zaledwie kilka minut. Domowe pesto można także przyrządzić w moździerzu – wówczas należy jednak dodawać i rozdrabniać składniki etapami. Pesto idealnie sprawdzi się m.in. jako dodatek do kremu ze słodkich pomidorów czy zupy z pieczonych pomidorów. Bazyliowa pasta, nie tylko świetnie smakuje, ale i wygląda. Domowym pesto posmarujemy też grzanki, którymi lubimy przegryzać niektóre zupy. Świeża bazylia, wyraziste włoskie sery, aromatyczny czosnek i oliwa…Zafundujmy sobie odrobinę la dolce vita w środku zimy!

Parmezan można też wykorzystać bezpośrednio w zupie. Zobacz przepisy na zupy z parmezanem:
Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    15 min
    Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Uważajmy, aby się nie przypaliły – nabierają wówczas gorzkiego posmaku.
  • Krok 2

    5 min
    Ser utrzeć, ząbki czosnku obrać, bazylię umyć.
  • Krok 3

    5 min
    Uprażone orzeszki, ser, czosnek oraz bazylię umieścić w pojemniku blendera, obficie zalać oliwą i doprawić solą i pieprzem.
  • Krok 4

    3 min
    Całość zmiksować na gładką masę. Aby rozrzedzić pesto, dodajmy po prostu więcej oliwy.
  • Krok 5

    2 min
    Domowe pesto podawać jako dodatek do ulubionych zup lub grzanek.
Domowe pesto

Krok 1 z 5

Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Uważajmy, aby się nie przypaliły – nabierają wówczas gorzkiego posmaku.

Domowe pesto

Krok 2 z 5

Ser utrzeć, ząbki czosnku obrać, bazylię umyć.

Domowe pesto

Krok 3 z 5

Uprażone orzeszki, ser, czosnek oraz bazylię umieścić w pojemniku blendera, obficie zalać oliwą i doprawić solą i pieprzem.

Domowe pesto

Krok 4 z 5

Całość zmiksować na gładką masę. Aby rozrzedzić pesto, dodajmy po prostu więcej oliwy.

Domowe pesto

Krok 5 z 5

Domowe pesto podawać jako dodatek do ulubionych zup lub grzanek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Dodatek
  • Inny
  • Kuchnia włoska
  • Pescetarian
  • Przekąska
  • Tapas
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowe ogórki małosolne – przepis

    Domowe ogórki małosolne – przepis

    20 min Łatwy
  • Domowe paluszki grissini

    Domowe paluszki grissini

    2 godz 8 min Łatwy
  • Domowe pączki z budyniem

    Domowe pączki z budyniem

    2 godz 27 min Łatwy
  • Domowe obwarzanki

    Domowe obwarzanki

    1 godz 52 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu