Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

0
49min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  pęczków
1 głęboki talerz listków pokrzywy
2  łyżek
Śmietanka 12% do zabielenia zupy i dekoracji
50  g
Parmezan
1 
Cebula mała
trochę
Olej z czosnkiem do smażenia
5 
Ziemniak
700  ml
Woda
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Świeżo zmielony pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.79 g
Węglowodany
8.91 g
Tłuszcze
6.84 g
Wartość energetyczna
126.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

49 min
Krok 1
5 min
Listki pokrzywy dokładnie opłukujemy w sitku pod bieżącą wodą i zostawiamy aby ociekły.
Krok 2
3 min
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju z czosnkiem na złoty kolor.
Krok 3
5 min
Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z cebulą.
Krok 4
20 min
Zalewamy bulionem warzywnym ponad poziom ziemniaków. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Krok 5
10 min
Liście pokrzywy szatkujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu około 5-10 minut.
Krok 6
2 min
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zabielamy śmietanką.
Krok 7
3 min
Zupę dokładnie miksujemy blenderem. Ciepłą przelewamy do miseczek i dekorujemy śmietaną.
Krok 8
1 min
Parmezan ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i przed podaniem posypujemy nim zupę.
Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 1 z 8

Listki pokrzywy dokładnie opłukujemy w sitku pod bieżącą wodą i zostawiamy aby ociekły.

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 2 z 8

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju z czosnkiem na złoty kolor.

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 3 z 8

Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z cebulą.

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 4 z 8

Zalewamy bulionem warzywnym ponad poziom ziemniaków. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ziemniaki będą prawie miękkie.

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 5 z 8

Liście pokrzywy szatkujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu około 5-10 minut.

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 6 z 8

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zabielamy śmietanką.

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 7 z 8

Zupę dokładnie miksujemy blenderem. Ciepłą przelewamy do miseczek i dekorujemy śmietaną.

Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem

Krok 8 z 8

Parmezan ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i przed podaniem posypujemy nim zupę.

Wiosną potrzebujemy energii i dużej dawki witamin, aby pobudzić się do życia po zimowym letargu. Zupa z pokrzywy z parmezanem to istna bomba witaminowa. Coś czego teraz nasz organizm bardzo potrzebuje. Pokrzywa zazwyczaj uważana jest za niepotrzebny chwast, a tymczasem można z niej przygotować pyszną i bardzo zdrową zupę. Do tego nie wymaga wielkich nakładów finansowych. Wystarczy wybrać się na spacer . W zasadzie znajdziecie ją prawie wszędzie (ja swoją za płotem). Zbieramy tylko młode listki z samej góry. Najlepiej w rękawiczkach.

Coraz częściej w swojej kuchni wracam do starych i sprawdzonych przepisów, które stosowały nasze babcie. Doceniam mądrość moich przodków i bardzo żałuję , że kiedy pokochałam gotowanie nie ma już mojej babci, która robiła najlepsze na świecie ruskie pierogi z miętą i gotowała pyszne zupy, bo kiedyś to danie było chyba bardziej doceniane. Teraz bywa, że zapominamy, że zupy są smaczne, zdrowe, pożywne i w większości szybkie do przygotowania.

Zobacz też

Zobacz Zupa z dzikimi ziołami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika