Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Krówki są uwielbianymi przez dzieci i dorosłych cukierkami, których skład zachwyca prostotą, a wrażenia smakowe i efekt różnią się od siebie w zależności od firmy, w której zostały wyprodukowane. Trzyskładnikowy, prosty przepis na te wyjątkowe cukierki o karmelowym posmaku i ciągnącej się w środku oraz kruchej z zewnątrz konsystencji można przetestować osobiście. Ich wykonanie, choć trwa około godziny warte jest efektu. Stwórz swoje własne domowe krówki.
Krówki domowe - jak powstał słodki przysmak?
Skąd wzięła się nazwa "krówki"? Cukierki, których podstawę przepisu stanowi mleko dostępne są w opakowaniach, przedstawiających krowę, dlatego najprostszym tokiem rozumowania okrzyknięto je krówkami. Gdy w 1921 roku wielkopolski cukiernik, Feliks Pomorski otworzył zakład, zasłynął w nim produkcją i sprzedażą popularnych do dziś krówek. Poznań stał się miastem, w którym narodziła się tradycja ich wykonywania. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić krówkę w swojej kuchni, przygotuj trzy składniki, które na pewno posiadasz na półkach.
Przygotuj w domu cukierki krówki
Przepis na krówki kruche wymaga zastosowania mleka, cukru i masła. Ważne jest, aby mleko oraz cukier dopasować w równych proporcjach oraz dodać masło, objętościowo dorównujące pozostałym składnikom. Potrzebne będą Ci dwie szklanki mleka (jeśli Twoje szklanki mają pojemność 200 ml, zużyjesz 400 ml mleka, jeśli szklanki liczą po 250 ml do krówek domowych zastosujesz pół litra mleka). Mleko wlej do garnka i ustaw na kuchence. Włącz ją na niewielki płomień i dodaj dwie szklanki cukru (dokładna ilość analogicznie jak przy mleku - zależna od pojemności szklanek). Gotuj na wolnym ogniu mleko z cukrem do powstania beżowej, gładkiej masy. Z reguły czynność ta zajmuje niespełna godzinę. Podczas gotowania należy mieszać połączenie mleka z cukrem, by nie doprowadzić do przypalenia masy na domowe krówki. Gdy masa będzie gotowa, należy dodać do niej 250 g masła i wymieszać dokładnie, gotując przez kolejnych 10 minut.
Krówki domowe - wystudź i krój jak lubisz
Przygotuj przelane zimną wodą naczynie żaroodporne, miskę lub silikonową formę, do której wlejesz masę po ugotowaniu. Całość należy wystudzić i poczekać, aż domowe krówki zastygną. Krucha krówka będzie zdrową, słodką przekąską na leniwe popołudnie. Jeśli zastanawiasz się, czy coś może pójść nie tak i jak zrobić krówki, aby na pewno udały się i zachowały idealną konsystencję? Nie zmieniaj proporcji składników i czasu, potrzebnego na ugotowanie oraz wystudzenie masy na domowe krówki. Po zastygnięciu masy w naczyniu można kroić ją na dowolne kształty i rozmiary cukierków. Najprościej będzie wykonać tradycyjne domowe krówki, podobne do cukierków, które kupisz w sklepie.
Mleko zagotować z cukrem. Mieszać aż powstanie gęsta jednolita beżowa masa (ok. 60 minut)
Następnie dodać masło i gotować jeszcze ok.10 minut cały czas mieszając i uważając żeby się nie przypaliło.
Półmisek opłukać zimną wodą wylać masę. Po zastygnięciu kroić dowolnie.
Julia