Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Domowe krówki

Domowe krówki

(2)
1 godz 19 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest katarzynaprzygrodzka

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  szklanek
Mleko
2  szklanek
Cukier
250  g
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.34 g
Węglowodany
86.81 g
Tłuszcze
4.48 g
Wartość energetyczna
263.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Krówki są uwielbianymi przez dzieci i dorosłych cukierkami, których skład zachwyca prostotą, a wrażenia smakowe i efekt różnią się od siebie w zależności od firmy, w której zostały wyprodukowane. Trzyskładnikowy, prosty przepis na te wyjątkowe cukierki o karmelowym posmaku i ciągnącej się w środku oraz kruchej z zewnątrz konsystencji można przetestować osobiście. Ich wykonanie, choć trwa około godziny warte jest efektu. Stwórz swoje własne domowe krówki.

Krówki domowe - jak powstał słodki przysmak?

Skąd wzięła się nazwa "krówki"? Cukierki, których podstawę przepisu stanowi mleko dostępne są w opakowaniach, przedstawiających krowę, dlatego najprostszym tokiem rozumowania okrzyknięto je krówkami. Gdy w 1921 roku wielkopolski cukiernik, Feliks Pomorski otworzył zakład, zasłynął w nim produkcją i sprzedażą popularnych do dziś krówek. Poznań stał się miastem, w którym narodziła się tradycja ich wykonywania. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić krówkę w swojej kuchni, przygotuj trzy składniki, które na pewno posiadasz na półkach.

Przygotuj w domu cukierki krówki

Przepis na krówki kruche wymaga zastosowania mleka, cukru i masła. Ważne jest, aby mleko oraz cukier dopasować w równych proporcjach oraz dodać masło, objętościowo dorównujące pozostałym składnikom. Potrzebne będą Ci dwie szklanki mleka (jeśli Twoje szklanki mają pojemność 200 ml, zużyjesz 400 ml mleka, jeśli szklanki liczą po 250 ml do krówek domowych zastosujesz pół litra mleka). Mleko wlej do garnka i ustaw na kuchence. Włącz ją na niewielki płomień i dodaj dwie szklanki cukru (dokładna ilość analogicznie jak przy mleku - zależna od pojemności szklanek). Gotuj na wolnym ogniu mleko z cukrem do powstania beżowej, gładkiej masy. Z reguły czynność ta zajmuje niespełna godzinę. Podczas gotowania należy mieszać połączenie mleka z cukrem, by nie doprowadzić do przypalenia masy na domowe krówki. Gdy masa będzie gotowa, należy dodać do niej 250 g masła i wymieszać dokładnie, gotując przez kolejnych 10 minut.

Krówki domowe - wystudź i krój jak lubisz

Przygotuj przelane zimną wodą naczynie żaroodporne, miskę lub silikonową formę, do której wlejesz masę po ugotowaniu. Całość należy wystudzić i poczekać, aż domowe krówki zastygną. Krucha krówka będzie zdrową, słodką przekąską na leniwe popołudnie. Jeśli zastanawiasz się, czy coś może pójść nie tak i jak zrobić krówki, aby na pewno udały się i zachowały idealną konsystencję? Nie zmieniaj proporcji składników i czasu, potrzebnego na ugotowanie oraz wystudzenie masy na domowe krówki. Po zastygnięciu masy w naczyniu można kroić ją na dowolne kształty i rozmiary cukierków. Najprościej będzie wykonać tradycyjne domowe krówki, podobne do cukierków, które kupisz w sklepie.

Przygotowanie

79 min
  • Krok 1

    60 min
    Mleko zagotować z cukrem. Mieszać aż powstanie gęsta jednolita beżowa masa (ok. 60 minut)
  • Krok 2

    10 min
    Następnie dodać masło i gotować jeszcze ok.10 minut cały czas mieszając i uważając żeby się nie przypaliło.
  • Krok 3

    9 min
    Półmisek opłukać zimną wodą wylać masę. Po zastygnięciu kroić dowolnie.
Domowe krówki

Krok 1 z 3

Mleko zagotować z cukrem. Mieszać aż powstanie gęsta jednolita beżowa masa (ok. 60 minut)

Domowe krówki

Krok 2 z 3

Następnie dodać masło i gotować jeszcze ok.10 minut cały czas mieszając i uważając żeby się nie przypaliło.

Domowe krówki

Krok 3 z 3

Półmisek opłukać zimną wodą wylać masę. Po zastygnięciu kroić dowolnie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Artur

A czy zamiast cukru można użyć syropu glukozowego i w jakich proporcjach

I Iwona

Jaka jest konsystencja krówek z tego przepisu?

M Marek

ile to jest 2 kubkow ?

Winiary
Expert

Marku, kubek jest u nas odpowiednikiem szklanki. Poprawiliśmy kubek w przepisie na szklankę, żeby wszystko było jasne. Chodzi o 2 szklanki mleka i 2 szklanki cukru. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Polewa kakaowa do ciast i deserów

    Polewa kakaowa do ciast i deserów

    15 min Łatwy
  • Brokuły zapiekane z serem

    Brokuły zapiekane z serem

    50 min Łatwy
  • Racuchy z kremem budyniowym i owocami

    Racuchy z kremem budyniowym i owocami

    30 min Łatwy
  • Mleczna kanapka

    Mleczna kanapka

    4 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu