Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pyszne ciasta z czekoladą i nie tylko! Ciasto na specjalną okazję - przepisy

Przepisy na pyszne pierniki

Ciasta piernikowe kuszą korzennym aromatem, ciemnym ciastem i oryginalnym smakiem. Warto poznać przepisy na wyjątkowe wypieki piernikowe. 

Przepisy 11

Piernikowe brownie z malinami i mascarpone

3 godz 40 min Średni

Twarde pierniczki

1 godz 8 min Łatwy

Miękkie pierniczki

1 godz 2 min Łatwy

Piernikowa choinka

48 min Łatwy

Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

40 min Średni

Złocisty piernik

1 godz 25 min Łatwy

Ciastka piernikowe z miodem

47 min Łatwy

Sernik z piernikami

1 godz 35 min Łatwy

Świąteczne ciasteczka korzenne

35 min Łatwy

Sernik cytrynowy z gorzką czekoladą na spodzie piernikowym

4 godz 32 min Łatwy

Piernik z serem

1 godz 40 min Łatwy

Ciasteczka nie tylko od święta 

Czy wiesz, skąd się wzięła nazwa „piernik”? Otóż wywodzi się ona od staropolskiego słowa „pierny” czyli „pieprzny”, bo przecież pierniki charakteryzują się nie tylko wyjątkowym aromatem, lecz także wyraźną pikantną nutką. Historycy uważają, że pierwsze przepisy na piernik pochodzą już z czasów starożytnej Grecji, a konkretnie z ok. 2400 roku p.n.e. W późniejszych stuleciach pierniki były ekskluzywnym towarem eksportowym, a jednym z ważniejszych miast słynących z jego wyrobu był nasz rodzimy Toruń. To ciemne ciasto wyróżnia się nie tylko wyjątkowym smakiem, lecz także długą trwałością, dzięki dodaniu miodu oraz dużej ilości charakterystycznych dla tego wypieku korzennych przypraw, m.in. cynamonu, goździków, imbiru, anyżu oraz czarnego pieprzu. 

Piernikowe wypieki 

Pierniki wyróżniają się niebanalnym smakiem, ciemnym odcieniem oraz oryginalnym, kuszącym aromatem, często kojarzącym się ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak w wielu domach z tego oryginalnego ciasta przygotowuje się na co dzień naprawdę wyjątkowe desery. Najprostszy do zrobienia piernik z dżemem wymaga zaledwie kilku minut uwagi, podczas których wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, zmiksować na gładką masę, przelać do formy i upiec. Piernikowe blaty można przekładać różnego rodzaju masami, np. czekoladowymi, budyniowymi czy z ulubionych konfitur, tworząc piętrowe placki lub torciki o wyjątkowych smakach. 

Pierniczki nie tylko od święta 

Wycinanie kształtnych ciasteczek z piernikowego ciasta to ulubione zajęcie małych kucharzy. Upieczone i ostudzone pierniczki warto przygotować nawet kilkanaście dni wcześniej i przechowywać w pudełku wraz z wymienianymi codziennie połówkami jabłek, by straciły swoją twardość. A kiedy dekorować pierniczki lukrem i innymi ozdobami? Najlepiej dzień przed rodzinnym przyjęciem, a wtedy zachwycą wszystkich miękkością, aromatem i niezwykłym wyglądem. Z upieczonych ciasteczek można przygotować świąteczne ozdoby lub śliczne piernikowe choinki, polane lukrem lub oprószone cukrem pudrem.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu