Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę wraz z Proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Miód rozpuść i wlej do mąki. Wyrób ciasto nożem.
Następnie nie przerywając wyrabiania ciasta dodaj cukier, przyprawę do piernika, a na końcu miękkie masło i 1 jajko.
Dokładnie siekaj na jednolitą konsystencję.
Na koniec powoli do ciasta dolewaj ciepłe mleko i dobrze zagniataj ciasto dłońmi.
Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawaczami wytnij kształty pierników.
Blaszkę wyłóż pergaminem i ułóż na niej przygotowane pierniczki, pamiętając o odstępach pomiędzy nimi.
Smaruj wierzch rozmąconym jajkiem.
Piekarnik nagrzej do 180°C, włóż blaszkę i piecz ok. 15 minut.
Pierniczki wyjmij z piekarnika i czekaj, aż wystygną. Ozdób według upodobań lukrem lub czekoladą.