Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Twardepierniczki mają swoich zwolenników i przeciwników. Niektórzy wolą chrupkie i trochę twardsze pierniczki, inni – te z nadzieniem, które rozpływają się w ustach. Przepis na twarde pierniczki powinien zadowolić obie grupy, bo w czasie dłuższego przechowywania w szczelnie zamkniętym pojemniku pierniczki miękną. Możemy je wykorzystać także jako elementy dekoracyjne choinki. Pierniki możemy ozdobić lukrem lub polewą czekoladową, a także dowolną posypką.
Przygotowanie
68 min
Krok 1
10 min
Mąkę wraz z Proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Miód rozpuść i wlej do mąki. Wyrób ciasto nożem.
Krok 2
5 min
Następnie nie przerywając wyrabiania ciasta dodaj cukier, przyprawę do piernika, a na końcu miękkie masło i 1 jajko.
Krok 3
5 min
Dokładnie siekaj na jednolitą konsystencję.
Krok 4
10 min
Na koniec powoli do ciasta dolewaj ciepłe mleko i dobrze zagniataj ciasto dłońmi.
Krok 5
10 min
Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawaczami wytnij kształty pierników.
Krok 6
5 min
Blaszkę wyłóż pergaminem i ułóż na niej przygotowane pierniczki, pamiętając o odstępach pomiędzy nimi.
Krok 7
3 min
Smaruj wierzch rozmąconym jajkiem.
Krok 8
15 min
Piekarnik nagrzej do 180°C, włóż blaszkę i piecz ok. 15 minut.
Krok 9
5 min
Pierniczki wyjmij z piekarnika i czekaj, aż wystygną. Ozdób według upodobań lukrem lub czekoladą.
Krok 1
z
9
Mąkę wraz z Proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Miód rozpuść i wlej do mąki. Wyrób ciasto nożem.
Krok 2
z
9
Następnie nie przerywając wyrabiania ciasta dodaj cukier, przyprawę do piernika, a na końcu miękkie masło i 1 jajko.
Krok 3
z
9
Dokładnie siekaj na jednolitą konsystencję.
Krok 4
z
9
Na koniec powoli do ciasta dolewaj ciepłe mleko i dobrze zagniataj ciasto dłońmi.
Krok 5
z
9
Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawaczami wytnij kształty pierników.
Krok 6
z
9
Blaszkę wyłóż pergaminem i ułóż na niej przygotowane pierniczki, pamiętając o odstępach pomiędzy nimi.
Krok 7
z
9
Smaruj wierzch rozmąconym jajkiem.
Krok 8
z
9
Piekarnik nagrzej do 180°C, włóż blaszkę i piecz ok. 15 minut.
Krok 9
z
9
Pierniczki wyjmij z piekarnika i czekaj, aż wystygną. Ozdób według upodobań lukrem lub czekoladą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0