Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę wraz z Proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Miód rozpuść i wlej do mąki. Wyrób ciasto nożem.
Następnie nie przerywając wyrabiania ciasta dodaj cukier, przyprawę do piernika, a na końcu miękkie masło i 1 jajko.
Dokładnie siekaj na jednolitą konsystencję.
Na koniec powoli do ciasta dolewaj ciepłe mleko i dobrze zagniataj ciasto dłońmi.
Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawaczami wytnij kształty pierników.
Blaszkę wyłóż pergaminem i ułóż na niej przygotowane pierniczki, pamiętając o odstępach pomiędzy nimi.
Smaruj wierzch rozmąconym jajkiem.
Piekarnik nagrzej do 180°C, włóż blaszkę i piecz ok. 15 minut.
Pierniczki wyjmij z piekarnika i czekaj, aż wystygną. Ozdób według upodobań lukrem lub czekoladą.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0