Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Twarde pierniczki

0
68 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
2 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 płaskich łyżek
Miód
1 Płaska łyżka
Masło
2 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

68 min
Krok 1
10 min
Mąkę wraz z Proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Miód rozpuść i wlej do mąki. Wyrób ciasto nożem.
Krok 2
5 min
Następnie nie przerywając wyrabiania ciasta dodaj cukier, przyprawę do piernika, a na końcu miękkie masło i 1 jajko.
Krok 3
5 min
Dokładnie siekaj na jednolitą konsystencję.
Krok 4
5 min
Na koniec powoli do ciasta dolewaj ciepłe mleko i dobrze zagniataj ciasto dłońmi.
Krok 5
10 min
Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawaczami wytnij kształty pierników.
Krok 6
5 min
Blaszkę wyłóż pergaminem i ułóż na niej przygotowane pierniczki, pamiętając o odstępach pomiędzy nimi.
Krok 7
3 min
Smaruj wierzch rozmąconym jajkiem.
Krok 8
5 min
Piekarnik nagrzej do 180°C, włóż blaszkę i piecz ok. 15 minut.
Krok 9
5 min
Pierniczki wyjmij z piekarnika i czekaj, aż wystygną. Ozdób według upodobań lukrem lub czekoladą.
Twarde pierniczki

Krok 1 z 9

Mąkę wraz z Proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Miód rozpuść i wlej do mąki. Wyrób ciasto nożem.

Twarde pierniczki

Krok 2 z 9

Następnie nie przerywając wyrabiania ciasta dodaj cukier, przyprawę do piernika, a na końcu miękkie masło i 1 jajko.

Twarde pierniczki

Krok 3 z 9

Dokładnie siekaj na jednolitą konsystencję.

Twarde pierniczki

Krok 4 z 9

Na koniec powoli do ciasta dolewaj ciepłe mleko i dobrze zagniataj ciasto dłońmi.

Twarde pierniczki

Krok 5 z 9

Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawaczami wytnij kształty pierników.

Twarde pierniczki

Krok 6 z 9

Blaszkę wyłóż pergaminem i ułóż na niej przygotowane pierniczki, pamiętając o odstępach pomiędzy nimi.

Twarde pierniczki

Krok 7 z 9

Smaruj wierzch rozmąconym jajkiem.

Twarde pierniczki

Krok 8 z 9

Piekarnik nagrzej do 180°C, włóż blaszkę i piecz ok. 15 minut.

Twarde pierniczki

Krok 9 z 9

Pierniczki wyjmij z piekarnika i czekaj, aż wystygną. Ozdób według upodobań lukrem lub czekoladą.

Twarde pierniczki mają swoich zwolenników i przeciwników. Niektórzy wolą chrupkie i trochę twardsze pierniczki, inni – te z nadzieniem, które rozpływają się w ustach. Przepis na twarde pierniczki powinien zadowolić obie grupy, bo w czasie dłuższego przechowywania w szczelnie zamkniętym pojemniku pierniczki miękną. Możemy je wykorzystać także jako elementy dekoracyjne choinki. Pierniki możemy ozdobić lukrem lub polewą czekoladową, a także dowolną posypką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika