Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Mąka pszenna
120 g
Masło
200 g
Cukier puder
200 g
Miód
1 
Jajko
1 łyżeczka
Soda oczyszczona
2 łyżek
Przyprawa do piernika
1 
Białko
200 g
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
501.01 kcal
Węglowodany
96.19 g
Białko
7.71 g
Tłuszcze
10.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
4 min
Przygotuj stolnicę i kuchenną wagę. Odważ mąkę, cukier puder, miód i masło.
Krok 2
8 min
Wymieszaj na stolnicy mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników i cukrem pudrem, dodaj tłuszcz i posiekaj całość ostrym nożem. Zrób dołek i wlej do niego miód oraz jajko. Wyrób ciasto.
Krok 3
4 min
Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm.
Krok 4
6 min
Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną.
Krok 5
10 min
Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz pierniki przez ok. 10 minut.
Krok 6
5 min
Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem. Do smaku możesz dodać kilka kropel soku z cytryny. Żeby zrobić kolorowy lukier, możesz dodać do niego odrobinę soku jagodowego albo malinowego.
Krok 7
2 min
Jeszcze ciepłe pierniczki posmaruj lukrem, możesz je też posypać kolorową lub czekoladową posypką, ozdobić rodzynkami, kandyzowanymi owocami lub jadalnymi perełkami.
Krok 8
1 min
Kiedy pierniczki wystygną, przełóż je do metalowych puszek z pokrywkami, żeby zmiękły do Bożego Narodzenia.
Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

Krok 1 z 8

Przygotuj stolnicę i kuchenną wagę. Odważ mąkę, cukier puder, miód i masło.

Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

Krok 2 z 8

Wymieszaj na stolnicy mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników i cukrem pudrem, dodaj tłuszcz i posiekaj całość ostrym nożem. Zrób dołek i wlej do niego miód oraz jajko. Wyrób ciasto.

Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

Krok 3 z 8

Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm.

Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

Krok 4 z 8

Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną.

Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

Krok 5 z 8

Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz pierniki przez ok. 10 minut.

Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

Krok 6 z 8

Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem. Do smaku możesz dodać kilka kropel soku z cytryny. Żeby zrobić kolorowy lukier, możesz dodać do niego odrobinę soku jagodowego albo malinowego.

Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

Krok 7 z 8

Jeszcze ciepłe pierniczki posmaruj lukrem, możesz je też posypać kolorową lub czekoladową posypką, ozdobić rodzynkami, kandyzowanymi owocami lub jadalnymi perełkami.

Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

Krok 8 z 8

Kiedy pierniczki wystygną, przełóż je do metalowych puszek z pokrywkami, żeby zmiękły do Bożego Narodzenia.

Pachnące cynamonem pyszne świąteczne pierniczki w swojej klasycznej wersji mogą być dość pracochłonne. Jednak nasz przepis wymaga jedynie kilku prostych składników oraz odrobiny czasu. Ich przygotowanie możesz zamienić w świetną zabawę dla całej rodziny. Dzieciaki mogą włączyć się do dekorowania pierniczków lukrem i posypką, bakaliami czy wiórkami kokosowymi. Wykorzystacie je jako deser, ale też jako ozdobę choinkową lub słodki podarunek dla wigilijnych gości.

Przygotuj odpowiednie porcje mąki, cukru pudru, miodu i masła. Na stolnicy połącz mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników, cukrem pudrem i dodaj tłuszcz. Całość posiekaj, po czym usyp górkę, a w jej środku zrób dołek. Wlej do niego miód i jajko. Wyrób z tych składników ciasto. Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję, rozwałkuj ciasto na stolnicy na grubość około 3 mm.

Wykrawaj foremkami ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia pierniczki nieco urosną. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. W tym czasie przygotuj lukier z białek jaj utartych z cukrem pudrem. Smak lukru wzbogaci sok z cytryny.

Ciepłe pierniczki udekoruj lukrem i innymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się kolorowe cukierki, orzeszki lub kandyzowane owoce. Kiedy ciastka wystygną, przełóż je do metalowych puszek, by zmiękły.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika