Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie
40min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
7.71 g
Węglowodany
96.19 g
Tłuszcze
10.8 g
Wartość energetyczna
501.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
4 min
Przygotuj stolnicę i kuchenną wagę. Odważ mąkę, cukier puder, miód i masło.
Krok 2
8 min
Wymieszaj na stolnicy mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników i cukrem pudrem, dodaj tłuszcz i posiekaj całość ostrym nożem. Zrób dołek i wlej do niego miód oraz jajko. Wyrób ciasto.
Krok 3
4 min
Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm.
Krok 4
6 min
Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną.
Krok 5
10 min
Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz pierniki przez ok. 10 minut.
Krok 6
5 min
Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem. Do smaku możesz dodać kilka kropel soku z cytryny. Żeby zrobić kolorowy lukier, możesz dodać do niego odrobinę soku jagodowego albo malinowego.
Krok 7
2 min
Jeszcze ciepłe pierniczki posmaruj lukrem, możesz je też posypać kolorową lub czekoladową posypką, ozdobić rodzynkami, kandyzowanymi owocami lub jadalnymi perełkami.
Krok 8
1 min
Kiedy pierniczki wystygną, przełóż je do metalowych puszek z pokrywkami, żeby zmiękły do Bożego Narodzenia.
Pachnące cynamonem pyszne świąteczne pierniczki w swojej klasycznej wersji mogą być dość pracochłonne. Jednak nasz przepis wymaga jedynie kilku prostych składników oraz odrobiny czasu. Ich przygotowanie możesz zamienić w świetną zabawę dla całej rodziny. Dzieciaki mogą włączyć się do dekorowania pierniczków lukrem i posypką, bakaliami czy wiórkami kokosowymi. Wykorzystacie je jako deser, ale też jako ozdobę choinkową lub słodki podarunek dla wigilijnych gości.
Przygotuj odpowiednie porcje mąki, cukru pudru, miodu i masła. Na stolnicy połącz mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników, cukrem pudrem i dodaj tłuszcz. Całość posiekaj, po czym usyp górkę, a w jej środku zrób dołek. Wlej do niego miód i jajko. Wyrób z tych składników ciasto. Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję, rozwałkuj ciasto na stolnicy na grubość około 3 mm.
Wykrawaj foremkami ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia pierniczki nieco urosną. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. W tym czasie przygotuj lukier z białek jaj utartych z cukrem pudrem. Smak lukru wzbogaci sok z cytryny.
Ciepłe pierniczki udekoruj lukrem i innymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się kolorowe cukierki, orzeszki lub kandyzowane owoce. Kiedy ciastka wystygną, przełóż je do metalowych puszek, by zmiękły.
Przygotuj odpowiednie porcje mąki, cukru pudru, miodu i masła. Na stolnicy połącz mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników, cukrem pudrem i dodaj tłuszcz. Całość posiekaj, po czym usyp górkę, a w jej środku zrób dołek. Wlej do niego miód i jajko. Wyrób z tych składników ciasto. Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję, rozwałkuj ciasto na stolnicy na grubość około 3 mm.
Wykrawaj foremkami ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia pierniczki nieco urosną. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. W tym czasie przygotuj lukier z białek jaj utartych z cukrem pudrem. Smak lukru wzbogaci sok z cytryny.
Ciepłe pierniczki udekoruj lukrem i innymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się kolorowe cukierki, orzeszki lub kandyzowane owoce. Kiedy ciastka wystygną, przełóż je do metalowych puszek, by zmiękły.
Komentarze 14