Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

19
40min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Mąka pszenna
120  g
Masło
200  g
Cukier puder
200  g
Miód
1 
Jajko
1  łyżeczka
Soda oczyszczona
2  łyżek
Przyprawa do piernika
1 
Białko
200  g
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.71 g
Węglowodany
96.19 g
Tłuszcze
10.8 g
Wartość energetyczna
501.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
4 min
Przygotuj stolnicę i kuchenną wagę. Odważ mąkę, cukier puder, miód i masło.
Krok 2
8 min
Wymieszaj na stolnicy mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników i cukrem pudrem, dodaj tłuszcz i posiekaj całość ostrym nożem. Zrób dołek i wlej do niego miód oraz jajko. Wyrób ciasto.
Krok 3
4 min
Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm.
Krok 4
6 min
Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną.
Krok 5
10 min
Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz pierniki przez ok. 10 minut.
Krok 6
5 min
Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem. Do smaku możesz dodać kilka kropel soku z cytryny. Żeby zrobić kolorowy lukier, możesz dodać do niego odrobinę soku jagodowego albo malinowego.
Krok 7
2 min
Jeszcze ciepłe pierniczki posmaruj lukrem, możesz je też posypać kolorową lub czekoladową posypką, ozdobić rodzynkami, kandyzowanymi owocami lub jadalnymi perełkami.
Krok 8
1 min
Kiedy pierniczki wystygną, przełóż je do metalowych puszek z pokrywkami, żeby zmiękły do Bożego Narodzenia.
Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

Krok 1 z 8

Przygotuj stolnicę i kuchenną wagę. Odważ mąkę, cukier puder, miód i masło.

Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

Krok 2 z 8

Wymieszaj na stolnicy mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników i cukrem pudrem, dodaj tłuszcz i posiekaj całość ostrym nożem. Zrób dołek i wlej do niego miód oraz jajko. Wyrób ciasto.

Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

Krok 3 z 8

Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm.

Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

Krok 4 z 8

Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną.

Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

Krok 5 z 8

Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz pierniki przez ok. 10 minut.

Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

Krok 6 z 8

Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem. Do smaku możesz dodać kilka kropel soku z cytryny. Żeby zrobić kolorowy lukier, możesz dodać do niego odrobinę soku jagodowego albo malinowego.

Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

Krok 7 z 8

Jeszcze ciepłe pierniczki posmaruj lukrem, możesz je też posypać kolorową lub czekoladową posypką, ozdobić rodzynkami, kandyzowanymi owocami lub jadalnymi perełkami.

Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

Krok 8 z 8

Kiedy pierniczki wystygną, przełóż je do metalowych puszek z pokrywkami, żeby zmiękły do Bożego Narodzenia.

Pachnące cynamonem pyszne świąteczne pierniczki w swojej klasycznej wersji mogą być dość pracochłonne. Jednak nasz przepis wymaga jedynie kilku prostych składników oraz odrobiny czasu. Ich przygotowanie możesz zamienić w świetną zabawę dla całej rodziny. Dzieciaki mogą włączyć się do dekorowania pierniczków lukrem i posypką, bakaliami czy wiórkami kokosowymi. Wykorzystacie je jako deser, ale też jako ozdobę choinkową lub słodki podarunek dla wigilijnych gości.

Przygotuj odpowiednie porcje mąki, cukru pudru, miodu i masła. Na stolnicy połącz mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników, cukrem pudrem i dodaj tłuszcz. Całość posiekaj, po czym usyp górkę, a w jej środku zrób dołek. Wlej do niego miód i jajko. Wyrób z tych składników ciasto. Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję, rozwałkuj ciasto na stolnicy na grubość około 3 mm.

Wykrawaj foremkami ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia pierniczki nieco urosną. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. W tym czasie przygotuj lukier z białek jaj utartych z cukrem pudrem. Smak lukru wzbogaci sok z cytryny.

Ciepłe pierniczki udekoruj lukrem i innymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się kolorowe cukierki, orzeszki lub kandyzowane owoce. Kiedy ciastka wystygną, przełóż je do metalowych puszek, by zmiękły.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 14

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Z Zuzia
.

zrobiłam w tym roku, są bardzo smaczne, dodałam kakao

Winiary
.
Expert

Cieszymy się, że smakują!

c czarny
.

te pierniki to jakieś gówno

O Ola
.

Robiłam te ciesteczka w zeszłym roku i byly cudowne 😍 w tym roku obowiązkowo zrobie ich więcej!

Winiary
.
Expert

Olu, mamy nadzieję, że powtórzyłaś tradycję :)

N Natalia
.

Myślę, że ta przyprawa do piernika robi cały efekt. Ale zawsze można poeksperymantować

K Kamila
.

Mam pytanko bo nie mam przyprawy do piernika czy coś się stanie jeśli jej nie dam ?

Winiary
.
Expert

Kamilo, przyprawa do piernika to niezbędny składnik. Jeśli jej nie masz, możesz przygotować swoją mieszankę na bazie sproszkowanego imbiru, gałki muszkatołowej, goździków, cynamonu i odrobiny pieprzu.

L Lucy
.

Te pierniki to najlepepsze jakie jadłam w moim życiu. Polecam Lucy

V Viktoria
.

Jutro chcem zrobić mama cały czas w pracy wiec mam nadzieje ze zrobię jej niespodziankę

Winiary
.
Expert

Mamy nadzieję, że wyszły!

A Aga
.

Biorę się za pierniczki z moim synkiem mam nadzieję że wyjdą pyszne

X Xyz
.

Do Kasia: robie je od 10 lat z tej strony I z tego przepisu I nie uwazam zeby to byl “bełkot”.

Winiary
.
Expert

To już zatem tradycja! :-)

I Iwona
.

Robię je co roku, są świetne. Polecam ten przepis.

Winiary
.
Expert

Bardzo nam miło. Zapraszamy za rok! :-)

K Kocur
.

Dlaczego ?

K Kasia
.

Składniki i opis przygotowania to czysty bełkot. Nie chce mi się dalej czytać nawet.

Winiary
.
Expert

Daj znać, co możemy poprawić. Chcemy być coraz lepsi! :-)

O Oliwia
.

10 porcji to ile pierników?

Winiary
.
Expert

Podaliśmy liczbę porcji, ponieważ nie jesteśmy w stanie podać liczby pierników. Wszystko zależy od używanych foremek. Domownicy na pewno nie będą zawiedzeni. :-)

R Roch
.

Masłem

Winiary
.
Expert

Nie ma to jak świeże, pyszne masło. :-)

Pokaż więcej komentarzy