Ciasteczka korzenne to tuż obok pierników jeden z najważniejszych świątecznych przysmaków! Nie powinno ich zabraknąć także i w tym roku. Przygotujesz je na bazie mąki, masła, miodu i jajek oraz przyprawy korzennej, która nadaje ciastkom wspaniałego świątecznego aromatu. Przydadzą się foremki, które pomogą wyciąć świąteczne wzory – serduszka, choinki, gwiazdki i inne. Kiedy ciasteczka się upieką, koniecznie przydziel ich dekorowanie najmłodszym domownikom!
Ciastka korzenne to połączenie prostych składników. Na początek rozpuść masło z cukrem i miodem, po czym odstaw, żeby ostygło. W tym czasie przesiej mąkę przez sitko, dodaj sodę oczyszczoną oraz przyprawę korzenną. Wymieszaj suche składniki z przestudzonym masłem i wyrabiaj aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wstaw do lodówki na godzinę. Schłodzone rozwałkuj po tym czasie na grubość około pół centymetra. To jest ten moment, w którym
pierniczki korzenne nabierają świątecznych kształtów. Z pomocą foremek wycinaj w cieście rozmaite kształty, a następnie układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika na 10 minut. Piecz w 180 stopniach, a później odstaw do ostygnięcia.
Na końcu swoje
pierniki korzenne możesz udekorować lukrem, ulubioną polewą do ciast lub kolorowymi posypkami. Tego rodzaju ciasteczka możesz przygotować kilka dni przed świętami, choć mało prawdopodobne, by coś zostało do tego czasu!
Komentarze 2