Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Świąteczne ciasteczka korzenne

0
35 min
Łatwy

Składniki

-
1 1 serving
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 
Jajko
1 kostka
Masło
1 szklanka
Cukier
1 szklanka
Miód
1 łyżeczka
Soda oczyszczona
2 łyżek
Przyprawy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
148.84 g
Wartość energetyczna
6848.1 kcal
Tłuszcze
197.75 g
Węglowodany
1212.09 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
5 min
Rozpuść w miseczce masło z cukrem i miodem, a następnie odstaw, aby ostygło.
Krok 2
10 min
Przesiej mąkę przez sitko, dodaj sodę oraz przyprawę korzenną i wymieszaj z przestudzonym masłem, aż uzyskasz jednolitą masę. Tak powstałe ciasto włóż do lodówki na ok, jedna godzinnę.
Krok 3
15 min
Schłodzone cisato rozwałkuj na grubośc ok. 1/2cm. Wycinaj w cieście różne kształty. Piecz ciastka ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 4
5 min
Kiedy ciastka ostygną możesz je ozdobić lukrem lub innymi polewami do ciast.
Świąteczne ciasteczka korzenne

Krok 1 z 4

Rozpuść w miseczce masło z cukrem i miodem, a następnie odstaw, aby ostygło.

Świąteczne ciasteczka korzenne

Krok 2 z 4

Przesiej mąkę przez sitko, dodaj sodę oraz przyprawę korzenną i wymieszaj z przestudzonym masłem, aż uzyskasz jednolitą masę. Tak powstałe ciasto włóż do lodówki na ok, jedna godzinnę.

Świąteczne ciasteczka korzenne

Krok 3 z 4

Schłodzone cisato rozwałkuj na grubośc ok. 1/2cm. Wycinaj w cieście różne kształty. Piecz ciastka ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Świąteczne ciasteczka korzenne

Krok 4 z 4

Kiedy ciastka ostygną możesz je ozdobić lukrem lub innymi polewami do ciast.

Ciasteczka korzenne to tuż obok pierników jeden z najważniejszych świątecznych przysmaków! Nie powinno ich zabraknąć także i w tym roku. Przygotujesz je na bazie mąki, masła, miodu i jajek oraz przyprawy korzennej, która nadaje ciastkom wspaniałego świątecznego aromatu. Przydadzą się foremki, które pomogą wyciąć świąteczne wzory – serduszka, choinki, gwiazdki i inne. Kiedy ciasteczka się upieką, koniecznie przydziel ich dekorowanie najmłodszym domownikom!




Ciastka korzenne to połączenie prostych składników. Na początek rozpuść masło z cukrem i miodem, po czym odstaw, żeby ostygło. W tym czasie przesiej mąkę przez sitko, dodaj sodę oczyszczoną oraz przyprawę korzenną. Wymieszaj suche składniki z przestudzonym masłem i wyrabiaj aż do uzyskania jednolitej masy.




Ciasto wstaw do lodówki na godzinę. Schłodzone rozwałkuj po tym czasie na grubość około pół centymetra. To jest ten moment, w którym pierniczki korzenne nabierają świątecznych kształtów. Z pomocą foremek wycinaj w cieście rozmaite kształty, a następnie układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.




Wstaw do piekarnika na 10 minut. Piecz w 180 stopniach, a później odstaw do ostygnięcia.




Na końcu swoje pierniki korzenne możesz udekorować lukrem, ulubioną polewą do ciast lub kolorowymi posypkami. Tego rodzaju ciasteczka możesz przygotować kilka dni przed świętami, choć mało prawdopodobne, by coś zostało do tego czasu!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika