Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 83

Wiele pyszności w jednym kraju 

Stany Zjednoczone to mieszanka kulturowa ludzi z całego świata. Dlatego też pojęcie „kuchni amerykańskiej” dotyczy potraw popularnych w tym państwie, ale mających źródła w innych rejonach kuli ziemskiej, spopularyzowanych przez przybyłych tam imigrantów. Widać tu przede wszystkim wpływy meksykańskie, afrykańskie i francuskie, jednak nie brakuje też potraw wyraźnie związanych z Japonią, Niemcami czy krajami śródziemnomorskimi. 

Które dania i napoje najbardziej kojarzą się z kuchnią amerykańską? Oczywiście te typu fast food, czyli takie, które przygotowuje się szybko, najczęściej ze smażonych produktów. Najbardziej charakterystyczne dla Stanów Zjednoczonych są hamburgery i jego odmiany, corn dogi, naleśniki z syropem klonowym, onion rings, chrupiące buffalo wings, słodka szarlotka i oczywiście mocno czekoladowe brownie. 

Amerykańskie pyszności na obiad 

Czy można przygotować w domu typowo amerykańskiego burgera? Oczywiście! A na dodatek wcale nie jest to takie trudne i czasochłonne, jakby się mogło zdawać. Podstawą klasycznej kanapki są kotlety mielone z wołowiny i odpowiednia bułka. Korzystając z przepisu na hamburgery z chrupiącym boczkiem, w kilkanaście minut przygotujemy wyborne danie dla całej rodziny. Mięso wołowe można zastąpić innym, tworząc w ten sposób własną wersję burgera. Kanapka pysznie smakuje także z łososiem, kurczakiem lub kotletem sojowym.  

Pyszne, typowo amerykańskie danie, które uwielbiają dzieci i dorośli, to kurczak ala KFC, urzekający wyśmienitą, chrupiącą panierką z bułki tartej i płatków kukurydzianych. Z kolei na obiad można podać pełne słodyczy żeberka BBQ, długo marynowane w przyprawach, dzięki czemu nabierają charakterystycznego smaku i soczystości. Do mięsa idealnie będą pasowały frytki z batatów o lekko słodkim smaku i pysznej, chrupiącej skórce. 

Słodkości z Ameryki 

Masz ochotę na deser w iście amerykańskim stylu? Przygotuj ciasto amerykańskie Brownie, które zniewala pysznym, intensywnie czekoladowym smakiem. Tuż przed pieczeniem można do niego dorzucić wiśnie bez pestek lub kawałki jabłek oraz cynamon, a wypiek nabierze zupełnie nowego aromatu i będzie bardziej wilgotny. A może na dzisiejszy deser posmakuje ci szybka szarlotka z wiórkami kokosowymi i słodkimi jabłkami? To ciasto można jeść na gorąco i z dodatkiem zimnych lodów waniliowych… Prawdziwa rozkosz!