Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sernik - New York Cheesecake

0
3 godz 55 min
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Biszkopty Digestive (lub inne pełnoziarniste)
100  g
Masło w temperaturze pokojowej
60  g
Cukier
1  szczypta
Sól
1  kg
Mielony twaróg
200  g
Serek śmietankowy typu Philadelphia
100  g
Masło w temperaturze pokojowej
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
5 
Jajko
250  g
Cukier
1 
Skórka otarta z jednej cytryny
1  szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.69 g
Węglowodany
41.28 g
Tłuszcze
35.86 g
Wartość energetyczna
525.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

235 min
Krok 1
20 min
Nagrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg). Przygotuj spód: rozdrobnij ciasteczka w blenderze lub pokrusz je za pomocą tłuczka w woreczku. Wymieszaj pokruszone ciasteczka z masłem i cukrem. Posmaruj tortownicę o średnicy około 24 cm masłem. Wyłóż powstałą masę na dnie tortownicy. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Krok 2
15 min
Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Na dole piekarnika umieść naczynie żaroodporne z wodą. Przygotuj masę serową: w dużej misce umieść jajka, sól, cukier i wymieszaj za pomocą miksera na jednolitą masę. Następnie dodawaj kolejno składniki, cały czas mieszając na średnich obrotach: masło, twaróg, serek, budyń w proszku, skórkę z cytryny.
Krok 3
75 min
Gdy wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę, przełóż ją na wystudzony spód i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz przez 60 minut. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika.
Krok 4
120 min
Po upływie godziny, wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj sernika, tylko pozwól mu powoli wystygnąć (około dwóch godzin).
Krok 5
5 min
Po tym czasie sernik należy umieścić w lodówce. Najlepiej smakuje następnego dnia. Jego konsystencja jest wyjątkowo kremowa, a spód delikatnie chrupiący.
Sernik - New York Cheesecake

Krok 1 z 5

Nagrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg). Przygotuj spód: rozdrobnij ciasteczka w blenderze lub pokrusz je za pomocą tłuczka w woreczku. Wymieszaj pokruszone ciasteczka z masłem i cukrem. Posmaruj tortownicę o średnicy około 24 cm masłem. Wyłóż powstałą masę na dnie tortownicy. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Sernik - New York Cheesecake

Krok 2 z 5

Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Na dole piekarnika umieść naczynie żaroodporne z wodą. Przygotuj masę serową: w dużej misce umieść jajka, sól, cukier i wymieszaj za pomocą miksera na jednolitą masę. Następnie dodawaj kolejno składniki, cały czas mieszając na średnich obrotach: masło, twaróg, serek, budyń w proszku, skórkę z cytryny.

Sernik - New York Cheesecake

Krok 3 z 5

Gdy wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę, przełóż ją na wystudzony spód i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz przez 60 minut. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika.

Sernik - New York Cheesecake

Krok 4 z 5

Po upływie godziny, wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj sernika, tylko pozwól mu powoli wystygnąć (około dwóch godzin).

Sernik - New York Cheesecake

Krok 5 z 5

Po tym czasie sernik należy umieścić w lodówce. Najlepiej smakuje następnego dnia. Jego konsystencja jest wyjątkowo kremowa, a spód delikatnie chrupiący.

Wśród ciast na święta, specjalne okazje (i bez okazji również - powiedzmy sobie szczerze) nie może zabraknąć tego ciasta. Jaki jest Twój ulubiony sernik? Krakowski, baskijski, z solonym karmelem, a może New York Cheesecake? Sernik nowojorski wyróżnia się wśród innych puszystą, kremową konsystencją. Najczęściej jest on podawany z owocami lub sosem malinowym, choć możesz eksperymentować i przyrządzić inny sos, np. truskawkowy, brzoskwiniowy lub jeżynowy. Wystarczy wówczas podsmażyć owoce na patelni z małą ilością cukru. Sernik (New York Cheesecake) najlepiej komponuje się z kwaśnymi owocami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha