Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wśród ciast na święta, specjalne okazje (i bez okazji również - powiedzmy sobie szczerze) nie może zabraknąć tego ciasta. Jaki jest Twój ulubiony sernik? Krakowski, baskijski, z solonym karmelem, a może New York Cheesecake? Sernik nowojorski wyróżnia się wśród innych puszystą, kremową konsystencją. Najczęściej jest on podawany z owocami lub sosem malinowym, choć możesz eksperymentować i przyrządzić inny sos, np. truskawkowy, brzoskwiniowy lub jeżynowy. Wystarczy wówczas podsmażyć owoce na patelni z małą ilością cukru. Sernik (New York Cheesecake) najlepiej komponuje się z kwaśnymi owocami.
Przygotowanie
235 min
Krok 1
20 min
Nagrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
Przygotuj spód: rozdrobnij ciasteczka w blenderze lub pokrusz je za pomocą tłuczka w woreczku. Wymieszaj pokruszone ciasteczka z masłem i cukrem. Posmaruj tortownicę o średnicy około 24 cm masłem. Wyłóż powstałą masę na dnie tortownicy. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Krok 2
15 min
Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Na dole piekarnika umieść naczynie żaroodporne z wodą. Przygotuj masę serową: w dużej misce umieść jajka, sól, cukier i wymieszaj za pomocą miksera na jednolitą masę. Następnie dodawaj kolejno składniki, cały czas mieszając na średnich obrotach: masło, twaróg, serek, budyń w proszku, skórkę z cytryny.
Krok 3
75 min
Gdy wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę, przełóż ją na wystudzony spód i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz przez 60 minut. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika.
Krok 4
120 min
Po upływie godziny, wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj sernika, tylko pozwól mu powoli wystygnąć (około dwóch godzin).
Krok 5
5 min
Po tym czasie sernik należy umieścić w lodówce. Najlepiej smakuje następnego dnia. Jego konsystencja jest wyjątkowo kremowa, a spód delikatnie chrupiący.
Krok 1
z
5
Nagrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
Przygotuj spód: rozdrobnij ciasteczka w blenderze lub pokrusz je za pomocą tłuczka w woreczku. Wymieszaj pokruszone ciasteczka z masłem i cukrem. Posmaruj tortownicę o średnicy około 24 cm masłem. Wyłóż powstałą masę na dnie tortownicy. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Krok 2
z
5
Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Na dole piekarnika umieść naczynie żaroodporne z wodą. Przygotuj masę serową: w dużej misce umieść jajka, sól, cukier i wymieszaj za pomocą miksera na jednolitą masę. Następnie dodawaj kolejno składniki, cały czas mieszając na średnich obrotach: masło, twaróg, serek, budyń w proszku, skórkę z cytryny.
Krok 3
z
5
Gdy wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę, przełóż ją na wystudzony spód i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz przez 60 minut. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika.
Krok 4
z
5
Po upływie godziny, wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj sernika, tylko pozwól mu powoli wystygnąć (około dwóch godzin).
Krok 5
z
5
Po tym czasie sernik należy umieścić w lodówce. Najlepiej smakuje następnego dnia. Jego konsystencja jest wyjątkowo kremowa, a spód delikatnie chrupiący.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0