Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bardzo prosty w wykonaniu, choć wygląd może sugeruje coś innego.
Elegancki, na pewno będzie ozdobą większych uroczystości.
Potrzebujemy jedynie cierpliwości i uwagi, a w rezultacie otrzymamy pyszne i piękne ciasto.
Przygotowanie
196 min
Krok 1
20 min
Potrzebujemy formy do babki o średnicy 30 cm.<br/><br/>Galaretki winogronowe Winiary rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, studzimy.
Krok 2
140 min
Przygotowujemy warstwę serową:<br/><br/>Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 3 łyżek wody), a kiedy napęcznieje zalewamy gorącą wodą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.<br/><br/>Śmietankę ubijamy na sztywno. Pozostałe składniki miksujemy, dodajemy śmietankę, mieszamy delikatnie, wlewamy przestudzoną żelatynę, mieszamy i przelewamy do formy na babkę. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia ciasta, czyli na około 2 godziny.
Krok 3
5 min
Kiedy sernik stężeje, wyjmujemy formę z lodówki i na 2 sekundy zanurzamy we wrzątku. Następnie przykrywamy dużym talerzem i obracając formę do góry dnem (talerz na dole) wyjmujemy sernik z foremki.
Krok 4
30 min
Foremkę myjemy.<br/><br/>Wlewamy do niej galaretkę i wkładamy kwiaty storczyka.<br/><br/>Na tak przygotowaną galaretkę wkładamy warstwę serową. Robimy to ostrożnie. Warstwa serowa będzie pływała w galaretce.<br/><br/>Całość wstawiamy ponownie do lodówki, do całkowitego stężenia.
Krok 5
1 min
Aby wyjąć ciasto z foremki postępujemy tak, jak w przypadku warstwy serowej - zanurzamy foremkę na 2 sekundy we wrzątku i odwracając do góry dnem, wyjmujemy nasz sernik na talerz.
Krok 1
z
5
Potrzebujemy formy do babki o średnicy 30 cm.<br/><br/>Galaretki winogronowe Winiary rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, studzimy.
Przygotowujemy warstwę serową:<br/><br/>Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 3 łyżek wody), a kiedy napęcznieje zalewamy gorącą wodą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.<br/><br/>Śmietankę ubijamy na sztywno. Pozostałe składniki miksujemy, dodajemy śmietankę, mieszamy delikatnie, wlewamy przestudzoną żelatynę, mieszamy i przelewamy do formy na babkę. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia ciasta, czyli na około 2 godziny.
Krok 3
z
5
Kiedy sernik stężeje, wyjmujemy formę z lodówki i na 2 sekundy zanurzamy we wrzątku. Następnie przykrywamy dużym talerzem i obracając formę do góry dnem (talerz na dole) wyjmujemy sernik z foremki.
Krok 4
z
5
Foremkę myjemy.<br/><br/>Wlewamy do niej galaretkę i wkładamy kwiaty storczyka.<br/><br/>Na tak przygotowaną galaretkę wkładamy warstwę serową. Robimy to ostrożnie. Warstwa serowa będzie pływała w galaretce.<br/><br/>Całość wstawiamy ponownie do lodówki, do całkowitego stężenia.
Krok 5
z
5
Aby wyjąć ciasto z foremki postępujemy tak, jak w przypadku warstwy serowej - zanurzamy foremkę na 2 sekundy we wrzątku i odwracając do góry dnem, wyjmujemy nasz sernik na talerz.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0