
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka - bez pieczenia

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Elegancki, na pewno będzie ozdobą większych uroczystości.
Potrzebujemy jedynie cierpliwości i uwagi, a w rezultacie otrzymamy pyszne i piękne ciasto.
Przygotowanie
Krok 1
20 minKrok 2
140 minKrok 3
5 minKrok 4
30 minKrok 5
1 minKrok 1 z 5
Potrzebujemy formy do babki o średnicy 30 cm.<br/><br/>Galaretki winogronowe Winiary rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, studzimy.
Krok 2 z 5
Przygotowujemy warstwę serową:<br/><br/>Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 3 łyżek wody), a kiedy napęcznieje zalewamy gorącą wodą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.<br/><br/>Śmietankę ubijamy na sztywno. Pozostałe składniki miksujemy, dodajemy śmietankę, mieszamy delikatnie, wlewamy przestudzoną żelatynę, mieszamy i przelewamy do formy na babkę. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia ciasta, czyli na około 2 godziny.
Krok 3 z 5
Kiedy sernik stężeje, wyjmujemy formę z lodówki i na 2 sekundy zanurzamy we wrzątku. Następnie przykrywamy dużym talerzem i obracając formę do góry dnem (talerz na dole) wyjmujemy sernik z foremki.
Krok 4 z 5
Foremkę myjemy.<br/><br/>Wlewamy do niej galaretkę i wkładamy kwiaty storczyka.<br/><br/>Na tak przygotowaną galaretkę wkładamy warstwę serową. Robimy to ostrożnie. Warstwa serowa będzie pływała w galaretce.<br/><br/>Całość wstawiamy ponownie do lodówki, do całkowitego stężenia.
Krok 5 z 5
Aby wyjąć ciasto z foremki postępujemy tak, jak w przypadku warstwy serowej - zanurzamy foremkę na 2 sekundy we wrzątku i odwracając do góry dnem, wyjmujemy nasz sernik na talerz.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0